SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kljub fiskalnemu pravilu dražje zadolževanje za Slovenijo

4

termometer

Največkrat uporabljen argument za spremembo ustave je bil, da se bomo po sprejetju fiskalnega pravila zadolževali ceneje. Ali se nam je cena zadolževanja po sprejetju fiskalnega pravila spremenila?

Današnja obrestna mera desetletnih slovenskih obveznic (vir: http://www.tradingeconomics.com) je 5,92-odstotna. Ko smo na isti strani preverjali ceno slovenskega zadolževanja pred dvema tednoma, je bila obrestna mera 5,82-odstotna. To pomeni, da se cena ne glede na vpise v ustavo ali izpise ne spreminja kar tako, ampak bo za nižanje obrestne mere potrebno storiti še kaj drugega. Druga mogoča razlaga bi lahko bila, da svetovni trgi še niso zaznali, da smo v Sloveniji spremenili ustavo.

Vsi naši sosedje se lahko tudi danes zadolžijo ceneje kot mi, in sicer Avstrija po obrestni meri 1,79 odstotka (kar je več kot pred dvema tednoma, ko so se Avstrijci zadolževali po obrestni meri 1,61 odstotka), Italija 4,15 odstotka (pred dvema tednoma 3,98 odstotka), Madžarska 5,53 odstotka (pred dvema tednoma 5,21 odstotka) in Hrvaška 4,66 odstotka (pred dvema tednoma 4,54 odstotka).

Zanimivo je, da si Grčija lahko izposodi denar po 8,8-odstotni obrestni meri, kar je precej manj kot pred dvema tednoma, ko je bila obrestna mera njihovega izposojanja 9,66-odstotna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin