Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
16.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varčevanje družina

Petek, 25. 10. 2013, 16.48

7 let, 2 meseca

Kje lahko privarčuje mlada družina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Majhni otroci nikoli niso bili poceni, v času krize otroška oprema staršem predstavlja vse večji finančni zalogaj. Ponujamo nekaj nasvetov, kako lahko mladi družini na računu ostane vsaj 1500 evrov.

Rabljen otroški voziček namesto novega Pričakovanje novega družinskega člana, predvsem prvega otroka, je vesel, a hkrati precej drag trenutek. Samo voziček oziroma cel komplet od košare do športnega vozička, vključno s sedežem za avto, lahko stane več kot 700 evrov. Za isti komplet iste znamke bi na trgu rabljenih predmetov odšteli okoli 150 evrov.

Večji začetni strošek ob pričakovanju prvega otroka je tudi otroška posteljica. Medtem ko bi za novo odšteli med 100 in 200 evri, lahko rabljeno dobimo že za okoli 50 evrov, v ceno pa sta pogosto vključeni tudi vzmetnica in posteljnina.

Nakupovanje v komisijskih trgovinah Odlična rešitev za razbremenitev proračuna mlade družine je tudi izposoja oziroma odkup opreme in oblačil od prijateljev, tudi tistih na Facebooku. Za vse, ki te možnosti nimajo, so na voljo komisijske trgovine. V njih je mogoče kupiti že omenjeno in še drugo otroško opremo, pa tudi igrače in oblačila.

Pralne plenice namesto enkratnih Za družino z dojenčkom velik strošek predstavljajo tudi plenice. Otrok jih običajno nosi vsaj dve leti, skupni strošek pa sega tudi do tisoč evrov. Če pomislimo še na goro smeti, ki ji pustijo otroške plenice (po podatkih zveze potrošnikov Slovenije samo pri nas letno odvržemo od 10 do 15 tisoč ton plenic), so pralne plenice odlična alternativa. Začetni strošek je sicer nekoliko večji, in sicer okoli 400 evrov. Dela s pranimi plenicami je tudi nekoliko več, a v denarnici lahko ostane vsaj 600 evrov, v primeru več otrok pa precej več.

V knjižnico namesto v knjigarno Privarčevati je mogoče tudi pri knjigah. Cena ene otroške knjige se giblje okoli deset evrov, otrokom pa jih običajno kupimo več, saj jim hitro postane nezanimiva. Pestrost knjižne ponudbe lahko otrokom povečamo z vpisom v knjižnico. Vpisnina in izposoja knjig za otroke je po večini slovenskih knjižnic brezplačna.

Otroku naredite pričesko sami Medtem ko je lahko obisk knjižnice za otroke zelo zabaven, pa je za marsikaterega starša obisk frizerja prava nočna mora. Škarje in ogrinjalo lahko otroka prestrašita, zato nekateri starši frizerski salon uprizorijo kar doma. Dogodivščina je prijetnejša tudi s finančnega vidika, en sam obisk pri frizerju lahko stane med šest in deset evri, letno je tako mogoče pri otroški pričeski privarčevati med 20 in 40 evri.

Ne spreglejte