SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo so Nemci, ki bi kupili naše največje letališče? (video)

1

termometer

 | Foto:
Kdo je nemški Fraport, s katerim se bo SDH pogajal o prodaji Aerodroma Ljubljana? Lani je imel 2,6 milijarde evrov prihodkov, po vsem svetu pa zaposluje okoli 20 tisoč ljudi.

V ponedeljek je v javnost prišla novica, da je Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja državno premoženje, v postopku prodaje 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana sprejel odločitev o ekskluzivnem začetku pogajanj z najboljšim ponudnikom, nemško družbo Fraport.

Vodijo enega najprometnejših letališč na svetu Fraport spada med vodilne mednarodne družbe na področju letalstva. Delo daje okoli 20 tisoč ljudem po vsem svetu. Družba, ustanovljena leta 1924, je imela lani 2,6 milijarde evrov prihodkov in 236 milijonov evrov dobička.

V lasti ima med drugim letališče v Frankfurtu v Nemčiji, prek katerega je lani potovalo 58 milijonov potnikov, kar ga uvršča na 12. mesto najprometnejših letališč na svetu. Za primerjavo, prek Letališča Jožeta Pučnika je lani potovalo 1,3 milijona potnikov.

Letališče v Frankfurtu je sicer tudi največji zaposlitveni kompleks v Nemčiji, saj je na enem mestu zaposlenih okoli 78 tisoč oseb, ki delajo za več kot 500 različnih podjetij.

Fraport solastnik dvanajstih letališč Poleg frankfurtskega je Fraport v Evropi solastnik letališč: – v Hannovru v Nemčiji, – v Sankt Peterburgu v Rusiji, – v mestih Varna in Burgas v Bolgariji.

Drugje po svetu je delni lastnik še sedmih letališč v naslednjih mestih: - Antalya (Turčija), - Delhi (Indija), - Xi'an (Kitajska), - Jeddah (Savdska Arabija), - Riad (Savdska Arabija), - Dakar (Senegal), - Lima (Peru).

Od navedenih letališč je ljubljansko z rednimi linijami povezano le s frankfurtskim, s čarterskimi pa z Antalyo. Na obeh linijah leti Adria Airways.

Poslujejo tudi v Ameriki Skupno ima Fraport v delni ali stoodstotni lasti 35 podjetij, ki se ukvarjajo z letališkimi storitvami, poleg zgoraj omenjenih držav tudi v ZDA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin