Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
6. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

5

Natisni članek

Izrael Srbija Rusija Hrvaška Avstrija Nemčija dejavnost prodaja prihodki tujina tujci tujci v Sloveniji plače stroški dodana vrednost zaposleni podjetništvo podjetnik podjetje infografika

Sreda, 6. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Poslovanje tujih in domačih podjetij v Sloveniji

Kdo bolje plača delavce v Sloveniji: tuji ali domači lastniki? #video

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

5

LEK | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Tuji podjetniki v Sloveniji odpirajo nova podjetja hitreje od domačih in skoraj sami skrbijo za rast zaposlenosti. Svoje zaposlene plačujejo bolje, kljub temu pa jim stroški dela predstavljajo manjše breme glede na prihodke. Svojo prisotnost najbolj večajo Rusi, Poljaki in Izraelci.

Tuje lastnike podjetij v Sloveniji poleg visoke obdavčitve dela motijo in pri širitvi poslovanja omejujejo tudi druge stvari. Se slovenski lastniki od tujcev kaj naučimo in se njihovim podjetjem v kakšnih kategorijah približujemo?

Tujci odpirajo podjetja v Sloveniji hitreje, kot jih odpiramo sami

V letu 2015 se je število podjetij v Sloveniji glede na leto 2014 povečalo za 3,6 odstotka. Od tega je bilo na letni ravni 3,3 odstotka več podjetij s slovenskim nadzorom in slabih devet odstotkov več podjetij pod tujim nadzorom. Če primerjamo podatke o številu podjetij z letom 2010, je razlika med deležem novo odprtih podjetij s strani tujih lastnikov v primerjavi v slovenskimi lastniki še večja. V letu 2015 je glede na leto 2010 slabih 15 odstotkov več podjetij s slovenskim lastnikom in dobrih 70 odstotkov več podjetij pod tujim nadzorom.


Video: Kako so si tujci pri nas v zadnjih letih razdelili trg, čigav kapital obvladuje določene posle in kdo med tujci je pri nas najuspešnejši, je preveril novinar Planet TV Jaka Elikan.

Video: Planet TV


Za rast števila zaposlenih in prihodkov od prodaje v Sloveniji skrbijo podjetja s tujim nadzorom

Z višjo rastjo novoodprtih podjetij podjetja pod tujim nadzorom poskrbijo tudi za več zaposlenih. Kljub konstantni rasti števila podjetij pod domačim nadzorom se je istočasno v takih podjetjih zmanjševalo število zaposlenih. To priča o trendu odpiranja manjših podjetij z malo zaposlenimi, predvsem samostojnih podjetnikov. V letu 2015 se je glede na leto 2014 v podjetjih s slovenskim nadzorom število zaposlenih zmanjšalo za 0,2 odstotka in glede na leto 2010 za dobrih 14 odstotkov.

Medtem je z rastjo števila podjetij s tujim nadzorom raslo tudi število zaposlenih v podjetjih s tujim nadzorom. V takih podjetjih število zaposlenih po letu 2010 konstantno raste. V letu 2015 je na letni ravni število zaposlenih naraslo za slabih devet odstotkov in glede na leto 2010 za skoraj polovico.

Z večjo rastjo deleža novih podjetij so podjetja s tujim nadzorom poskrbela tudi za skupno rast prihodkov od prodaje. Skupni prihodki od prodaje podjetij s tujim nadzorom od leta 2010 konstantno rastejo in so se v letu 2015 glede na leto 2010 povečali za dobro tretjino. V letu 2010 so podjetja s tujim nadzorom ustvarila 24 odstotkov vseh prihodkov podjetij v Sloveniji, v letu 2015 je delež zrasel na dobrih 30 odstotkov.

 

Podjetja pod slovenskim nadzorom v glavnem večajo prihodke na račun manj zaposlenih oziroma odpuščanj

Podjetja pod tujim nadzorom v Sloveniji hitreje zaposlujejo kot večajo prihodke od prodaje. Tako se jim prihodki od prodaje na zaposlenega zmanjšujejo vsako leto po letu 2011. Glede na leto 2010 so se prihodki na zaposlenega podjetjem pod tujim nadzorom zmanjšali za slabih sedem odstotkov.

Obratno podjetjem pod slovenskim nadzorom, kjer se je število zaposlenih v tem obdobju manjšalo, prihodki na zaposlenega rastejo konstantno od leta 2010 naprej in so bili v letu 2015 glede na leto 2010 višji za skoraj petino. Kljub obratnim trendom rasti prihodkov na zaposlenega je prihodek na zaposlenega v podjetjih s tujim nadzorom za 40 odstotkov višji od prihodka na zaposlenega v podjetjih pod slovenskim nadzorom.

V letu 2010 so lastniki iz tujine zaposlovali 15 odstotkov vseh zaposlenih v slovenskem podjetništvu, v letu 2015 23,7 odstotka vseh zaposlenih. | Foto: Bor Slana V letu 2010 so lastniki iz tujine zaposlovali 15 odstotkov vseh zaposlenih v slovenskem podjetništvu, v letu 2015 23,7 odstotka vseh zaposlenih. Foto: Bor Slana V podjetjih s tujim nadzorom najvišja dodatna vrednost na zaposlenega po letu 2010

Dodana vrednost (v stroških faktorjev) na zaposlenega v podjetjih s tujim nadzorom se po letu 2010 izmenjaje dviga in pada. V tem časovnem obdobju je bila najvišja v letu 2015, ko je presegla dodano vrednost na zaposlenega v podjetjih z domačim nadzorom za slabih 15 odstotkov. Glede na leto 2010 je dodana vrednost na zaposlenega v podjetjih z domačim nadzorom rasla hitreje od podjetij s tujim nadzorom.

Kljub višjim plačam v podjetjih s tujim nadzorom, te predstavljajo lastnikom manjše breme

Povprečni zaposleni v podjetju s tujim nadzorom je v letu 2015 zaslužil dobrih 17 odstotkov več od zaposlenega v domačem podjetju. To je skoraj štiri odstotne točke manjša razlika med stroški dela na zaposlenega, kot je bila ta v letu 2010. Stroški dela po letu 2010 rastejo z dobrimi 15 odstotki v domačih podjetjih in dobrimi štirimi odstotki v podjetjih s tujim nadzorom. Tako se plače v domačih podjetjih bližajo plačam v podjetjih s tujim nadzorom.

Kljub skoraj petini višji plači na zaposlenega v podjetju s tujim lastnikom stroški dela tem podjetjem predstavljajo manjše breme. V letu 2015 so stroški dela glede na prihodke v podjetjih s tujim nadzorom predstavljali dobri dve odstotni točki manjše breme kot v domačih podjetjih.

) Dodana vrednost na zaposlenega v podjetjih s tujim nadzorom je največ zrasla v dejavnosti promet in skladiščenje, kjer je bila tudi drugo najvišja rast plač. Najvišja rast stroškov dela na zaposlenega je bila v dejavnosti rudarstva. | Foto: Ana Kovač ) Dodana vrednost na zaposlenega v podjetjih s tujim nadzorom je največ zrasla v dejavnosti promet in skladiščenje, kjer je bila tudi drugo najvišja rast plač. Najvišja rast stroškov dela na zaposlenega je bila v dejavnosti rudarstva. Foto: Ana Kovač

Dejavnosti, kjer podjetja s tujim nadzorom najbolje uspevajo

Najvišji delež podjetij s tujim nadzorom najdemo v trgovini, vzdrževanju in popravilu motornih vozil, kateremu sledi gradbeništvo. V letu 2015 se je glede na leto 2015 najbolj povečalo število podjetij v dejavnosti strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnosti. Najbolj so zaposlovala podjetja v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro, dejavnosti, kjer je tudi najvišja rast prihodkov od prodaje na zaposlenega.

Najbolj dejavne države lastnice podjetij v Sloveniji

Najbolj dejavni v slovenskem podjetništvu so Nemci, ki zaposlujejo in ustvarijo petino zaposlenih oziroma prihodkov glede na vsa podjetja s tujim nadzorom. V obeh kategorijah Nemčiji sledita Avstrija in Hrvaška. Največji delež podjetij v Sloveniji imajo Srbi, Italijani in Rusi.

Plače najbolj rasle pri lastnikih iz Izraela in Rusije

Ruska federacija je imela v letu 2015 šestkrat več podjetij kot v letu 2010. Več kot enkrat več podjetij so imele Poljska, Izrael, BiH, Črna gora, Japonska in Turčija. Tudi med državami, ki so najbolj povečale število zaposlenih, najdemo Izrael in Rusko federacijo, med kateri se je vrinila Poljska. Ruska federacija in Izrael sta državi, v katerih sta v letu 2015 glede na 2010 najbolj zrasla tudi dodana vrednost na zaposlenega in stroški dela na zaposlenega. Prihodki od prodaje na zaposlenega so se najbolj, to je dobrih 200 odstotkov, povečali podjetjem pod nadzorom Špancev, ki jim sledijo podjetja v lasti Srbov in Izraelcev.

Ne spreglejte