Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
29. 3. 2017,
13.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

6

Natisni članek

Estonija Nemčija Slovenija Svetovni gospodarski forum

Sreda, 29. 3. 2017, 13.11

6 let, 6 mesecev

Zakaj je Slovenija bolj podjetniška država kot Nemčija

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

6

Oktoberfest | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po lestvici Svetovnega gospodarskega foruma je najbolj podjetniška država v Evropi Estonija, Slovenija je na 23. mestu, tik za njo je Nemčija.

Svetovni gospodarski forum (WEF) je lestvico najbolj podjetniško usmerjenih držav v Evropi dobil s tem, da je križal podatke iz svojega poročila o svetovni konkurenčnosti in poročila o podjetniški dejavnosti (GEM - Global Entrepreneurship Monitor).



Podjetniško naravnani zaposleni

Tako so dobili podatke, kolikšen delež delovno aktivnega prebivalstva med 18 in 64 letom ima vodilno vlogo pri razvijanju novega izdelka, storitve ali poslovne enote za svojega delodajalca. To je EEA – podjetniško naravnana dejavnost zaposlenega (ang. entrepreneurial employee activity).

Novopečeni podjetniki

Poleg tega so dobili tudi podatke, kolikšen delež delovno aktivnega prebivalstva med 18 in 64 letom ustanavlja podjetja oziroma vodi in je lastnik podjetje, ki deluje manj kot tri leta in pol.  To je TEA – začetniška podjetniška dejavnost (ang. total early-stage entrepreneurial activity).

Estonci naj bi bili najbolj podjetni Evropejci. | Foto: Reuters Estonci naj bi bili najbolj podjetni Evropejci. Foto: Reuters

Lestvica najbolj podjetniških držav

Ko je WEF sestavljal lestvico najbolj podjetniških držav, je združil oba deleža (EEA in TEA) in dobil naslednjo lestvico najbolj podjetniških držav v Evropi. Na lestvici je 28 evropskih držav. Poglejmo prvo deseterico.

  1. Estonija (15,8 odstotka)
  2. Švedska (15,3 odstotka)
  3. Latvija (13,3 odstotka)
  4. Nizozemska (14,4 odstotka)
  5. Velika Britanija (14,3 odstotka)
  6. Slovaška (13,9 odstotka)
  7. Litva  (13,6 odstotka)
  8. Danska (13,5 odstotka)
  9. Avstrija (13 odstotka)
  10. Romunija (12,6 odstotka)

Kje je Slovenija? Po izračunih WEF je z 9,5 odstotka delovnega aktivnega prebivalstva, ki je podjetniško naravnan (EEA in TEA), na 23. mestu med 28. državami. To je še vedno boljše od Nemčije, ki je na 24. mestu. Po WEF ima evropska gospodarska lokomotiva 8,6 odstotka delovno aktivnega prebivalstva med 18. in 64. letom starosti, ki je podjetniško naravnan. 

Če štejemo samo podjetne zaposlene, bi se po poročilu WEF najbolj odrezali Švedi. | Foto: Reuters Če štejemo samo podjetne zaposlene, bi se po poročilu WEF najbolj odrezali Švedi. Foto: Reuters

Lestvica držav z najbolj podjetniško naravnanimi zaposlenimi

Drugačno lestvico dobimo, če pogledamo samo delež delovnega aktivnega prebivalstva, ki je podjetniško naravnan znotraj podjetij (EEA). To je prva deseterica.

  1. Švedska (9,10 odstotka)
  2. Danska (9 odstotkov)
  3. Velika Britanija (6,5 odstotka)
  4. Belgija (5,8 odstotka)
  5. Finska (5,5 odstotka)
  6. Nizozemska (5,4 odstotka)
  7. Norveška (5,4 odstotka)
  8. Irska (5,1 odstotka)
  9. Luksemburg (5,1 odstotka)
  10. Slovenija (4,5 odstotka)

Slovenija se je na tej lestvici uvrstila v prvo deseterico. Kje je skupna zmagovalka Estonija? Mesto za nami, na 11. mestu s 4,3 odstotka deleža podjetniško naravnanih zaposlenih. Na 12. mestu je Avstrija (4,2 odstotka), mesto za njo Švica (4,1 odstotka). Nemčija je šele na 16. mestu s 3,5 odstotka.

Največji delež delovno aktivnega prebivalstva, ki ustanavlja ali vodi podjetje, mlajše od treh let in pol, imajo v Latviji, južni sosedi Estonije. | Foto: Reuters Največji delež delovno aktivnega prebivalstva, ki ustanavlja ali vodi podjetje, mlajše od treh let in pol, imajo v Latviji, južni sosedi Estonije. Foto: Reuters

Lestvica držav z največ novopečenimi podjetniki

Poglejmo še lestvico držav, ki upošteva samo TEA, torej delež delovno aktivnega prebivalstva, ki ustanavlja podjetje ali vodi podjetje, ki je mlajšo od treh let in pol. To je prva deseterica.

  1. Latvija (13,3 odstotka)
  2. Estonija (12,6 odstotka)
  3. Slovaška (11,2 odstotka)
  4. Litva (10,4 odstotka)
  5. Romunija (10,1 odstotka)
  6. Nizozemska (9,6 odstotka)
  7. Avstrija (9,5 odstotka)
  8. Poljska (9,4 odstotka)
  9. Portugalska (8,6 odstotka)
  10. Madžarska (8,6 odstotka)

Slovenija je na tej lestvici šele na 23. mestu s 5,5 odstotka. Tolikšen delež ima tudi Nemčija.

O čem poročillo WEF molči

Poročilo WEF tudi poudarja, da je podjetništvo ključen dejavnik četrte industrijske revolucije. A lestvica podjetniške naravnanosti ima veliko pomanjkljivosti. Poglejmo, katere.

WEF že sam priznava, da TEA sestavlja delež tistih, ki so ustanovili podjetje, ker imajo novo idejo, in delež tistih, ki so ustanovili podjetje, ker niso dobili zaposlitve in je bil to njihov izhod v sili. A kolikšen delež sestavljajo eni in koliko drugi, lestvica oziroma poročilo ne pove.

V Romuniji, drugi najbolj revni državi EU, desetina delovno aktivnega prebivalstva, starega od 18 do 64 let, sestavljajo novopečeni podjetniki. Znak podjetnosti Romunov ali posledica pomanjkanja delovnih mest na trgu dela v tej karpatski državi? | Foto: Reuters V Romuniji, drugi najbolj revni državi EU, desetina delovno aktivnega prebivalstva, starega od 18 do 64 let, sestavljajo novopečeni podjetniki. Znak podjetnosti Romunov ali posledica pomanjkanja delovnih mest na trgu dela v tej karpatski državi? Foto: Reuters

So na vzhodu EU bolj podjetni ali je tam manj služb na trgu dela?

Je dejstvo, da so se na lestvici TEA praviloma bolje odrezala vzhodne članice EU (Estonija, Latvija, Litva, Slovaška, Romunija, Poljska, Madžarska …), kazalnik podjetniško naravnanosti teh držav ali posledica dejstva, da ni veliko služb na trgu dela – bodisi v zasebnem sektorju ali v javnem sektorju? 

Če odštejemo Estonijo, so se vzhodne članice EU, ki so na vrhu lestvice TEA, na lestvici EEA povprečno ali celo slabo odrezale. Na primer Latvija, ki je na lestvici TEA na prvem mestu, je na EEA lestvici šele na 24. mestu. 

Podjetniške države, od koder se ljudje izseljujejo?

Ne pozabimo tudi, da je kar precejšen del prebivalstva posameznih držav, ki jih WEF šteje za podjetniško naravnane, odšel s trebuhom za kruhom v zahodne članice EU. To so tudi države, ki glede na bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca spadajo v spodnjo polovico EU.

Veliko bolj kot delež podjetniško naravnanega prebivalstva, je za prihodnost bolj pomembno, kakšen je izplen te podjetniške naravnanosti. So novi izdelki in storitve, ki jih ustvarjajo podjetniško naravnani, izdelki z visoko ali nizko oziroma povprečno dodano vrednost? Poročilo o tem ne daje podatkov.

Tehnološka velikanka in svetovna izvozna rekorderka Nemčija, če bi verjeli poročilu WEF o podjetniški naravnanosti, nima ravno spodbudne ekonomske prihodnosti. | Foto: Reuters Tehnološka velikanka in svetovna izvozna rekorderka Nemčija, če bi verjeli poročilu WEF o podjetniški naravnanosti, nima ravno spodbudne ekonomske prihodnosti. Foto: Reuters

Tehnološka razvitost in število patentov

Nekdo, ki razvija nov izdelek ali tehnološko rešitev v Nemčiji za podjetje BMW, bo imel verjetno zelo večji vpliv na tehnološko prihodnost kot nekdo, ki ustvarja nov izdelek ali storitev v kakšnem estonskem podjetju.

Zelo pomemben korektiv lestvice WEF so tako na primer podatki o prijavi patentov. Po podatkih WIPO je imela Nemčija, ki je šele na 24. mestu lestvice WEF, lani 18.315 mednarodnih patentnih prijav (PCT) oziroma 7,9 odstotka vseh mednarodnih patentnih prijav na svetu.

Veliko manjša Švica, ki tudi ni v prvi deseterici najbolj podjetniško naravnanih držav, pa je imela lani kar 1,9 odstotka vseh mednarodnih patentnih prijav na svetu (4.365 patentov). Za njo sledi Švedska z 1,8 odstotka (3.720 patentov).

Tudi Švicarji po poročilu WEF niso podjetniško naravnani. A kljub temu so bogati in imajo tehnološko razvito gospodarstvo. | Foto: Reuters Tudi Švicarji po poročilu WEF niso podjetniško naravnani. A kljub temu so bogati in imajo tehnološko razvito gospodarstvo. Foto: Reuters

V Sloveniji več patentov kot v podjetniški prvakinji Estoniji

Po podatkih WIPO, ki upoštevajo vse patentne prijave, ne samo mednarodne, je bilo leta 2011 v 1.3-milijonski Estoniji prijavljenih 275 patentov (približno 2,1 patenta na 10 tisoč prebivalcev), v dvomilijonska Sloveniji pa 1.133 patentov (približno 5,6 patenta 10 tisoč prebivalcev).

Za primerjavo: v 81-milijonski Nemčiji je bilo leta 2011 prijavljenih 175.606 (približno 21,6 na 10 tisoč prebivalcev), v 8,3-milijonski Švici pa 38.776 patentov (približno 46,7 na 10 tisoč prebivalcev).

Ne spreglejte