SiolNET. Posel danes Novice
9,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Razmerje med davčnimi prihodki in BDP v EU

Katera država v EU pobere največ davkov in kje je Slovenija

9,60

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Izplen pobranih davkov v Sloveniji je lani prvič presegel vrednost iz leta 2008. V Sloveniji v razmerju do BDP poberemo manj davka na prihodke in bogastvo od povprečja v EU28. Razlog za to je predvsem najnižji delež davka na prihodke oziroma dobičke podjetij v BDP. Slovenija je med petimi članicami EU28 z najvišjim deležem pobranih neto socialnih prispevkov v BDP.

Finančna kriza leta 2008 je zaradi nižjih prihodkov in dobičkov podjetij, padca števila zaposlenih ter zmanjšane prodaje blaga in storitev silila članice EU v proaktivno davčno politiko. Države so primanjkljaj v državni blagajni krpale z višjimi davki na dodano vrednost in uvedbo novih davkov, kot so davki na bančne transakcije in nepremičnine. Na žalost se, kot kaže, krpanje državne blagajne z izmišljanjem novih davkov s koncem finančne krize ne bo prenehalo.

Kljub 36-odstotni rasti prihodkov od prodaje podjetij v letu 2014 glede na leto 2008 se je delež pobranih davkov od prihodkov oziroma dobičkov podjetij v BDP zmanjšal skoraj za polovico. To je nekaj, kar želi vlada s spremembami v davčni zakonodaji spremeniti.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin