Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
26. 1. 2018,
14.11

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

9

Natisni članek

bankrot 4K Invest letalski prevoznik Adria Airways

Petek, 26. 1. 2018, 14.11

6 let, 2 meseca

Kam so izginili milijoni Adrie Airways v Švici?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

9

Adria Airways | Foto Adria Airways

Foto: Adria Airways

V Švici preiskujejo, kam je izginilo okoli 11 milijonov evrov z računa propadle regionalne letalske družbe, ki jo je štiri mesece pred stečajem prevzela Adria Airways. Sledi naj bi vodile do Adrie oziroma njenega nemškega lastnika 4K Invest.

V našem nacionalnem letalskem prevozniku, ki je dolgo časa hodil po robu stečaja, so v začetku letošnjega leta oznanili, da so se vrnili na pot rasti in širitve.

Za njimi je desetodstotna rast števila prepeljanih potnikov, letos pa naj bi Adria Airways odprla več povezav med evropskimi mesti in balkansko regijo. V prodaji so že vozovnice za polete na otok Brač, v Bukarešto, Dubrovnik, Hamburg, Sofijo in Ženevo.

Pri pripravi poletnega urnika so se zanašali tudi na šest turbopropelerskih letal Saab 2000, ki so trenutno del stečajne mase njihove družbe Adria Airways Switzerland. V Adrii napovedujejo, da bodo letala najpozneje marca postala del njihove flote. 

Toda ambiciozne načrte bi jim lahko skazila tožilska preiskava o ozadju klavrnega propada njihove odvisne letalske družbe v Švici.

Ogromno denarja za "trženje"

Švicarsko družbo Darwin Airlines je od svetovnega letalskega prevoznika Etihad Airways julija lani kupila Adria. Od tedaj je letela pod blagovno znamko Adria Airways Switzerland.

Arno Schuster, prvi mož Adrie Airways | Foto: Adria Airways Arno Schuster, prvi mož Adrie Airways Foto: Adria Airways Konec novembra je družba razglasila bankrot. Zdaj na dan prihajajo informacije, da je imela švicarska družba v trenutku, ko je prišla v roke Adrie, na bančnih računih 12 milijonov frankov oziroma okoli 11 milijonov evrov. Tega denarja ob stečaju ni bilo več na računih.

Pomemben del teh sredstev naj bi porabili za prenovo blagovne znamke. Podjetja, povezana s nemškim 4K Invest, naj bi jim izstavljala milijonske fakture, je poročal švicarski spletni portal Ticinonline.

Preiskovalci naj bi dvomili o upravičenosti tolikšnih stroškov za marketinške storitve, saj naj bi dejansko šlo za spremembo napisov na letalih in nakupe novih uniform. Sumijo, da so bile fakture prenapihnjene.

Blagovno znamko prodali sami sebi in ustvarili dobiček

Kdo je izstavljal milijonske račune propadli švicarski družbi in ali si je Adria morda na ta način izboljšala lanske rezultate, še preverjamo.

Spomnimo pa, da je nemški lastnik Adrie podoben manever izpeljal konec leta 2016 in s tem ubranil Adrio pred insolventnostjo.

Decembra, tik pred iztekom poslovnega leta, so prodali blagovno znamko Adria Airways. Za osem milijonov evrov jo je odkupilo podjetje, ki naj bi bilo povezano s 4K Invest. S tem je Adria devetmilijonsko izgubo iz leta 2015 spreobrnila v rekorden, več kot tri milijone evrov visok čisti dobiček. Obenem je vrnila kapital na varno raven.

"Zapustil sem finančno stabilno družbo"

Adriina družba je za seboj pustila tudi visoke neporavnane obveznosti do okoliških letališč. Samo letališču v Luganu, kjer je bil njen sedež, je dolgovala 600 tisoč frankov.

Vsega skupaj naj bi imela za 136 milijonov frankov obveznosti do virov sredstev. Večino tega predstavlja kapitalski vložki in dolgovi do prejšnjega lastnika Etihad. Dejanskega dolga naj bi bilo za okoli 40 milijonov frankov oziroma 34 milijonov evrov. 

Adria Airways potniki letalo | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič V Švici se sprašujejo, ali je bila švicarska družba že pred tem v finančnih težavah in ali je niso prodali zato, da bi se prejšnji lastniki oprali odgovornosti za njen morebitni propad. Poleg Etihada naj bi bili med solastniki tudi nekateri vodilni menedžerji.

Med njimi naj bi bil tudi nekdanji prvi mož letalske družbe Maurizio Merlo, ki je po odhodu prevzel vodenje letališča v Luganu. Merlo se je branil, da je zapustil dobro stoječo in finančno stabilno podjetje.

Ko je Adria Airways Switzerland razglasila bankrot, so v družbi med glavnimi razlogi navedli odpovedi sodelovanja z bankrotirano družbo Alitalia in nepričakovano insolventnost nemškega velikana Air Berlin. Vse to je vodilo do visokih odpisov ter izpada obstoječega in prihodnjega posla.

Kako bo Adria dobila letala?

Glavno premoženje v stečajni masi švicarske družbe so ravno letala Saab 2000, katerih vrednost naj bi bila ocenjena na 25 milijonov frankov oziroma 21 milijonov evrov.

Adria Airways | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Kmalu po bankrotu so se pojavile informacije, da so jih že zasegli upniki in so na poti v ZDA. V začetku meseca pa je likvidacijski upravitelj napovedal, da bodo na prodaj in da bodo skušali zanje iztržiti čim več, z izkupičkom pa poplačati upnike. 

Ali jih bo Adria kupila ali pa jih bo morda prevzela kot upnica, še preverjamo.

V Adrii so skušali privabiti tudi nekdanje pilote in kabinsko osebje propadle švicarske letalske družbe. Po poročanju avstrijskih medijev so jim ponudili zaposlitev v posredniški družbi za enako plačilo. Toda več pilotov naj bi jih zavrnilo.

Za pojasnila smo se obrnili na Adrio Airways. Objavili jih bomo, ko jih prejmemo.

Ne spreglejte