Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
12.06

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

Natisni članek

NLB prodaja

Petek, 26. 10. 2018, 12.06

5 let, 6 mesecev

Cenovni razpon za delnico NLB precej pod knjigovodsko vrednostjo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

SDH je danes objavil prospekt za prodajo do 75 odstotkov minus ena delnica NLB. V njem je cenovni razpon, v katerem se bo gibala končna cena za delnico NLB, postavljen pri 51,50 in 66 evrov.

To predstavlja od 68 do 88 odstotka knjigovodske vrednosti NLB, ki je sredi leta dosegla 75,40 evra.

Razmere na trgu trenutno niso najboljše

Z objavo prospekta se bo uradno začela prodaja delnic po metodi prve izdaje delnic (IPO). Knjiga naročil naj bi se odprla v ponedeljek in bila odprta do 8. novembra. Do 7. novembra bo odprta za izkaz interesa za nakup delnic NLB pri fizičnih osebah, zadnji dan pa za institucionalne vlagatelje. Takrat bo tudi znana končna cena za delnico. Te naj bi sicer na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati sredi novembra.

NLB
Novice SDH dal soglasje za prodajo NLB: cena bo znana do konca tedna #video

Ker razmere na trgu v tem času niso najboljše, je mogoče, da cenovni razpon ne bo postavljen prav visoko. Gibal naj bi se pod knjigovodsko vrednostjo delnice NLB, ki je konec junija dosegla 75,40 evra. Če v tem primeru ne bo ugoden za prodajalca, bo predstavljal dobro investicijsko priložnost za male in institucionalne vlagatelje. NLB je namreč pred kratkim do 2023 napovedala približno 12-odstotni donos na kapital in izplačilo dividend v višini okoli 70 odstotkov dobička NLB Skupine.

Država se je nazadnje z Evropsko komisijo dogovorila, da bo vsaj polovico banke prodala do konca tega leta. Prodajni postopek je sicer lani že začela, nadzorni svet SDH je v njem odločanje o cenovnem razponu prevalil na vlado, ta pa ga je ustavila zaradi prevelikega tveganja zaradi nerešenega vprašanja hrvaških deviznih vlog. Tokrat je zeleno luč k cenovnemu razponu prižgal nadzorni svet SDH.

Stranke zadržane

Luka Mesec Levica | Foto: STA , Foto: STA , Poslanske skupine so se na objavo cenovnega razpona, po katerem država namerava prodati delnico NLB, odzvale zadržano. Razen Levice, ki je vseskozi proti prodaji in kjer so danes vlado znova pozvali, naj privatizacijo ustavi. Če tega ne bo storila, koordinator Levice Luka Mesec predlaga državljanski odkup.

Kot je Mesec ocenil v današnji izjavi za medije v Ljubljani, je cenovni razpon za delnico NLB škandalozno nizek. Če bo država prodala NLB v skladu s tem cenovnim razponom, bo izgubila "na stotine milijonov evrov", ki so bile v banko vložene s sanacijo. Prav tako se vlada, kot je poudaril, ne sme skrivati za odločitvijo nadzornikov SDH, saj je sama skupščina SDH.

V primeru, da ne bi uspeli ustaviti privatizacije največje slovenske banke, so v Levici že razmišljali o rezervnih scenarijih. "Če do zaustavitve privatizacije ne bo prišlo, bomo razmišljali tudi o alternativah, kot je državljanski odkup. V tem primeru sem pripravljen vložiti vse svoje prihranke," je v izjavi zaključil Mesec.
Ne spreglejte