Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2013,
18.46

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

ime slovenska podjetja

Sreda, 30. 10. 2013, 18.46

5 let, 6 mesecev

Kako so slovenska podjetja dobila imena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Številna slovenska podjetja so navdih za svoje ime dobila v slovenskih zemljepisnih imenih, pri svojih ustanoviteljih ali pa so se poimenovala po dejavnosti, ki jo opravljajo.

Od kod so dobila svoje ime, smo povprašali nekaj najbolj prepoznavnih podjetij.

Med njimi je tudi podjetje Krka. Njen ustanovitelj Boris Andrijanič se je pred skoraj 60 leti s sodelavci odločil, da farmacevtski laboratorij poimenujejo po reki, ki teče skozi Novo mesto. Ime Krka, ki označuje tako reko kot podjetje, povezuje več lastnosti – obe sta slovenski, obe zeleni. "Ime je kratko, a po drugi strani jasno zveneče v vseh jezikih sveta," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi.

Po reki je dobilo ime tudi podjetje Sava. V imenu družbe se je prvič pojavilo decembra 1946, ko je bila njegova predhodnica preimenovana v Tovarno gumijevih izdelkov Sava. "Takratno poimenovanje družbe Sava je bilo povezano z imenom reke Save, ki teče skozi Kranj in je že tisočletja zaznamovala življenja različnih narodov." Ime povezujejo tudi s Savercno, boginjo vodnega izvira Save Dolinke. Njej so potujoči grški trgovci z napisom na antični plošči pred dvema tisočletjema izrazili spoštovanje in hvaležnost za njeno prijaznosti, ime gorenjskega podjetja pa se izgovarja podobno kot "prijazen pozdrav v francoščini in je pogosto asociacija v pogovorih s tujimi partnerji".

Navdih v najvišji gori in vasici Slovenska podjetja so navdih za imena črpala iz slovenskih simbolov in krajev. Med njimi sta tudi Zavarovalnica Triglav in Gorenje. Zavarovalnica je dobila ime po najvišji gori v Sloveniji, Gorenje pa po kraju, "kjer je bilo podjetje leta 1950 ustanovljeno, torej po vasi Gorenje". Ime je ohranilo tudi po letu 1960, ko se je podjetje, ki je potrebovalo prostor za širitev svoje dejavnosti, preselilo v Velenje.

Sprehod po glavnem mestu vas bo zagotovo popeljal v bližino NAME. Zgodba nastajanja imena najstarejše veleblagovnice sega v leto 1945, ko je iz Beograda prišla uredba o ustanovitvi državnega trgovskega podjetja Narodni magazin. Ljubljanska podružnica se je istega leta odprla v nekdanji trgovini BATA na začetku Cankarjeve ulice, že naslednje leto pa je postala samostojna podružnica in prevzela skrajšano ime – NAMA.

Latinščina in inicialke Med podjetja, s katerimi se Slovenci poistovetimo, spadata tudi Mercator, katerega ime izhaja iz latinščine in pomeni trgovec, in tržiški Peko. Ime Peka, ki ga uporabljajo od leta 1954, je nastalo kot skovanka prvih dveh črk imena in priimka njegovega ustanovitelja, Petra Kozine. Pravna predhodnica Peka je bila ustanovljena leta 1903 in se je imenovala Hitzl & Kozina.

Veste, kako je nastalo ime Petrol? Ime izhaja iz izrazov petrolej in petrokemija, kakor so 2. svetovni vojni označevali proizvode in nafte. Jugoslovanska vlada je maja 1945 v Beogradu izdala odločbo o ustanovitvi Državnega petrolejskega podjetja Jupopetrol s sedežem v Beogradu, ki je začelo ustanavljati podružnice po vsej državi, tudi v Sloveniji. Jugopetrol Beograd so dve leti pozneje ukinili, v Sloveniji pa ustanovili Jugopetrol Ljubljana, ki se je leta 1953 preimenoval v Trgovsko podjetje Petrol. Leta 1996 se je podjetje preoblikovalo v delniško družbo s polnim nazivom Petrol, slovenska naftna družba, d. d., Ljubljana, so sporočili iz Petrola.

Ime predlagala žena direktorja Uradna ustanovitev tovarne zdravil Lek sega v leto 1946. 31. oktober 1946 je datum preimenovanja Zveznega državnega zavoda za medicinsko proizvodnjo, Ljubljana. "Iz arhivskih virov ni mogoče točno ugotoviti, od kdaj se je ime Lek začelo dejansko uporabljati tudi v praksi. Znano pa je, da je idejo za ime predlagala žena Rika Repiča, prvega direktorja Leka," so pojasnili v Leku. Ženska naj bi bila navdih tudi za poimenovanje podjetja Hella Saturnus. Kako je dobilo ime Hella, sicer nihče ne ve točno, najverjetneje pa si ga je domislil ustanovitelj podjetja Sally Windmuller v čast vzdevku, ki ga je uporabljala njegova žena Helene.

Telekom Slovenije je ime dobil po zgledu drugih nacionalnih operaterjev telekomunikacij po Evropi, ki so se odločili za ime Telekom kot okrajšavo za telekomunikacije in mu dodali omembo države. "Tako smo se odločili tudi pri nas. Tako kot drugje smo izkoristili status nacionalnega operaterja in zaprosili vlado za dovoljenje, da v imenu podjetja uporabimo ime države. Dovoljenje smo dobili, zato Telekom Slovenije," so povedali.

Ne spreglejte