Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2017,
14.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

12

Natisni članek

Telemach United Group KKR CME telekomunikacije

Ponedeljek, 10. 7. 2017, 14.46

6 let, 6 mesecev

Kaj prodaja POP TV in Kanala A pomeni za slovenski trg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

12

Pro plus | Foto STA

Foto: STA

Dve največji komercialni televizijski postaji, Pop TV in Kanal A, imata novega lastnika.

Podjetje PRO Plus, ki ima v lasti obe televizijski postaji, je končalo v rokah nizozemsko-srbske skupine United Group, lastnice slovenskega kabelskega operaterja in ponudnika mobilnih storitev Telemach. United Group je v lasti finančnega sklada KKR in EBRD.

Družbi Central European Media Enterprises (CME), dozdajšnji lastnici PRO Plusa, bo zanj plačala 230 milijonov evrov v denarju. Ob tem bo United Group prevzel tudi njene štiri televizije na Hrvaškem (Nova TV, Doma, Nova World in Mini TV).

Slabi rezultati PRO Plusa

Prodaja družbe PRO Plus, ki v Sloveniji ob Pop TV in Kanalu A ponuja tudi tematske programe Oto, Brio in Kino, v lasti pa ima tudi spletno stran 24ur.com, ni nobeno presenečenje. 

Dragan Šolak (desno), solastnik skupine United Group, v družbi Miodraga Kostića (levo), lastnika MK Grupe na nedavnem srečanju Jadranskega sveta. | Foto: STA , Dragan Šolak (desno), solastnik skupine United Group, v družbi Miodraga Kostića (levo), lastnika MK Grupe na nedavnem srečanju Jadranskega sveta. Foto: STA , Slovenija je namreč poleg Hrvaške najmanjši trg, na katerem deluje mednarodna skupina CME, ob tem pa PRO Plus dosega tudi daleč najslabše rezultate. PRO Plus se že dalj časa neuspešno spopada z rdečimi številkami. 

Samo lani je ustvaril 4,6 milijona evrov čiste izgube. V primerjavi z drugimi družbami v skupini CME so neprimerljivo slabše tudi marže. PRO Plus namreč po zadnjih podatkih na vsak evro prihodka ustvari pičlih osem centov operativnega dobička pred amortizacijo (OIBDA), kar je pol manj od sestrskih družb v srednjeevropski regiji.

Analitiki: CME gre v prodajo televizij

Ko je Time Warner, lastnik CME, v začetku leta prešel v last ameriškega telekomunikacijskega velikana AT&T, so tamkajšnji analitiki ocenjevali, da bi se utegnil kot prvi na seznamu za prodajo najti prav CME. 

Za nakup televizijskih postaj na Češkem in Slovaškem naj bi se že lani jeseni zanimala praška investicijska družba Penta. Že takrat so analitiki opozarjali, da bi se CME v tem primeru zelo verjetno umaknil tudi iz Slovenije in Hrvaške. CME ima sicer v lasti 36 televizijskih postaj v Bolgariji, Romuniji, na Slovaškem, Češkem, Hrvaškem in v Sloveniji. 

David Petraeus, predsednik uprave KKR | Foto: Reuters David Petraeus, predsednik uprave KKR Foto: Reuters United Group, ki ga je leta 2014 prevzel ameriški finančni sklad KKR, približno petinski lastniški delež pa obvladuje Dragan Šolak, je s kabelskimi operaterji, ponudniki interneta in televizijami prisoten na trgih šestih držav nekdanje Jugoslavije.

V CME bodo kupnino porabili za poplačilo 250-milijonskega posojila, ki zapade prihodnje leto. Pričakujejo, da bo transakcija končana do konca leta, saj jo morajo potrditi varuhi konkurence v Sloveniji in na Hrvaškem. 

Spomnimo, da je bil maja v Sloveniji na obisku predsednik uprave KKR David Petraeus, nekdanji prvi mož ameriške obveščevalne službe CIA. Takrat se je sestal tudi s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. KKR ima za 20 milijard dolarjev naložb v medijskem sektorju in sektorju IKT (informacijske in komunikacijske tehnologije).

Zakaj je Pro Plus jackpot za Telemach

Zagotovo je nakup PRO Plusa v velikem interesu United Groupa oziroma Telemacha.

Kot je znano, je PRO Plus v začetku leta začel zaračunavati uporabo svojih programov, ob tem pa se je z operaterji dogovoril, da jih uvrstijo v osnovno programsko shemo. Zaradi tega bodo vsi naročniki televizije v Sloveniji po novem plačevali nekaj evrov višje naročnine. 

Z nakupom PRO Plusa bi lahko Telemach pridobil morda celo ključno prednost na trgu. PRO Plus bi mu namreč lahko ponudil ugodnejše pogoje za distribucijo programov kot konkurenčnim operaterjem in jih na ta način onemogočal na trgu. Ti bodo tako rekoč prisiljeni v dvig cene osnovnih paketov.

Pavel Vrabec, prvi mož družbe Pro Plus
 | Foto: STA , Pavel Vrabec, prvi mož družbe Pro Plus Foto: STA , A sklepanje ekskluzivnih pogodb naj bi dejansko potrjevale stranke Pro Plusa. Te so po naših informacijah drugim televizijskim družbam, ki so jim pošiljale ponudbe za oglaševanje, odgovarjale, da imajo sklenjeno ekskluzivno pogodbo s Pro Plusom in da zato ne morejo oglaševati na drugih televizijah. UVK naj bi ugotovil tudi, da so v družbi Pro Plus svoje stranke, ki so se zavezale, da bodo vsa sredstva za oglaševanje na televiziji namenile njim, preverjali in jim, če so njihov oglas opazili na konkurenčnih televizijah, poslabšali pogoje. Tudi navedeno so v družbi Pro Plus zanikali.

Podobno zgodbo smo v Sloveniji že videli.

Spomnimo, da so že jeseni 2013 naročniki Siol TV začasno ostali brez športnih programov Sport Klub, na katerih so predvajali tekme nogometne lige prvakov in evropske lige, angleške in španske lige, hokejske lige EBEL … Podjetje Adria Media Limited s Cipra, ki ekskluzivno trži omenjene programe in je del skupine United Group, je namreč od Telekoma Slovenije zahtevalo neprimerljivo višje finančne pogoje. Zahtevana cena naj bi se v dveh letih povečala za petkrat. 

V istem času je Telemach nemoteno predvajal športne programe Sport Klub. Prvi mož Adria Media Limited Marko Simeunović je tedaj zavrnil namige, da želijo pomagati Telemachu, s katerim so lastniško povezani, saj naj bi imeli njihove programe tudi T-2 in še mnogo drugih operaterjev, ne le Telemach. 

Telekomunikacijsko-medijski konglomerat

Zadevo je pod drobnogled konec marca vzela Agencija za varstvo konkurence (AVK), ki bo imela zadnjo besedo tudi pri presoji o tem, ali in kako bo zamenjava lastništva Pro Plusa vplivala na domači telekomunikacijski in medijski trg.

Telemach | Foto: STA , Foto: STA , V vsakem primeru bi Slovenija z vstopom United Group oziroma Telemacha v PRO Plus dobila do zdaj nepredstavljiv telekomunikacijsko-medijski konglomerat. Telemach je konec leta 2016 obvladoval slabih 17 odstotkov trga z mobilno telefonijo, po nakupu Tušmobila je postal tretji največji igralec. Pri mobilnem širokopasovnem dostopu je z 21-odstotnim deležem drugi na trgu. Ima 125 tisoč uporabnikov fiksnega širokopasovnega dostopa in 180 tisoč naročnikov televizijskih paketov. Telemach, ki je uradno v lasti luksemburškega podjetja SBB, obvladuje tudi skoraj tretjino trga internetne telefonije. 

Povprečna letna gledanost programov PRO Plus je 38 odstotkov, podjetje pa na leto pobere kar tri četrtine vseh oglaševalskih prihodkov na domačem medijskem trgu.

Povezovanje starih znancev regulatorja

Tudi PRO Plus je stari znanec AVK. Pod drobnogled regulatorja trga je pred kratkim prišel zaradi odločitve o zaračunavanju programov. Že v preteklosti je AVK lastnika naše največje komercialne televizije preiskoval zaradi domnevno spornih ravnanj na oglaševalskem trgu.

Julija 2014 je agencija PRO Plusu izrekla 4,9 milijona evrov globe zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu televizijskega oglaševanja. Od leta 2003 je namreč podjetjem, ki so se zanimali za oglaševanje, ponujal visoke, tudi do 90-odstotne popuste in s tem nižje cene, v zameno pa so se morali oglaševalci zavezati, da ne bodo oglaševali na konkurenčnih televizijah.

Konec leta 2014 je okrajno sodišče v Ljubljani postopek AVK proti PRO Plusu ustavilo.

Ne spreglejte