Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

34

Natisni članek

davčna inšpekcija davčni dolg FURS Janez Janša Janez Janša smučišče Krvavec

Četrtek, 31. 1. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Kaj je davkarija odkrila pri novem lastniku smučišča Krvavec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

34

Krvavec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Dosedanje ugotovitve davčno-inšpekcijskega nadzora dokončno potrjujejo sume, da podjetnik Janez Janša ni bil finančno sposoben za nakup družbe RTC Krvavec. Ali priljubljenemu smučišču zdaj grozi finančno izčrpavanje?

Ko je družba RTC Krvavec lani spomladi izpod okrilja zreškega Uniorja prešla v roke podjetnika Janeza Janše, so številni dvomili o tem, ali gre res za primernega kupca:

  • že dva dni po sklenitvi posla je namreč podjetnik Janša javnosti razkril, da denarja za investicije na Krvavcu v resnici nima. Poudarjal je, da za pomoč pri obnovi dotrajanih žičnic in vlečnic računa na pomoč države;
  • težave je imel že pri zbiranju denarja za nakup smučišča. Ko so se iztekali roki za plačilo 1,7 milijona evrov kupnine, si je na sivem trgu izposodil 310 tisoč evrov po obrestni meri, ki meji na oderuško.

Sume in dvome je zdaj dokončno potrdila finančna uprava (Furs).

Furs nad končnega lastnika Krvavca

Pri davčno-inšpekcijskem pregledu Janševega podjetja Infohip je ugotovila nepravilnosti pri obračunu davka na dodano vrednost, prikrito črpanje denarja iz podjetja prek dajanja posojil družinskim članom in dvigovanje večjih zneskov gotovine, s katero je podjetnik plačeval zasebno porabo.

Podjetnik Janez Janša, lastnik družbe RTC Krvavec | Foto: STA , Podjetnik Janez Janša, lastnik družbe RTC Krvavec Foto: STA , Podjetje Infohip je zadnji člen v verigi podjetij, prek katerih Janša lastniško obvladuje RTC Krvavec. Po zadnjih podatkih mu nameravajo odmeriti plačilo dobrih 334 tisoč evrov dodatnega davka.

"Predmetni davčni postopek se vleče že več kot leto in pol. Ves ta čas dokazujemo, da dolg ne obstaja in so zato ugotovitve inšpektorja napačne. Na zapisnik, ki je po vsem tem času sploh prvi dokument, ki ga je od sebe dal Furs, bomo zato seveda podali pripombe," je za Siol.net poudaril Janša.

RTC Krvavec
Novice Novi lastnik smučišča na Krvavcu je davčni dolžnik

Kaj vse so ugotovili davčni inšpektorji?

Še dobro leto dni pred nakupom Krvavca se je zdelo, da podjetnik Janša težav z denarjem ne bi smel imeti. Takrat je namreč od države iztožil 3,5 milijona evrov odškodnine. Prejel jo je zaradi nerazumno dolgega sojenja v sporu s stanovalci samskega doma Tekstilindus v Kranju, ki ga je kupil leta 1995, tam živečih prebivalcev pa ni mogel deložirati.

Iz listin, ki smo jih pridobili na Siol.net, je razvidno, da je moral približno tretjino celotne odškodnine, torej okoli 1,1 milijona evrov, nakazati ljubljanskemu odvetniku Mihi Šipcu, ki ga je dolga leta zastopal v sodnih sporih z državo. Ali je šlo za nagrado, ni znano.

Krvavec | Foto: STA , Foto: STA , Po naših podatkih pa so zanimanje Fursa vzbudili visoki odvetniški stroški podjetja Infohip. Inšpektorji so sumili, da se je pri njihovem obračunu domnevno neupravičeno izognil plačilu DDV v skupni vrednosti okoli 250 tisoč evrov.

Odkrili so še tri sume kršitev davčne zakonodaje:

- dvema članoma ožje družine je podjetnik Janša v letih 2016 in 2017, torej ko je že prejel odškodnino, odobril za več kot 230 tisoč evrov posojil. Na Fursu so prepričani, da gre za izplačilo dohodka, na katerega je treba obračunati 25-odstotno dohodnino, kar bi zneslo 57.700 evrov;

- v letu 2017 je dvigoval gotovino in z računa podjetja plačeval različne storitve za svoje zasebne namene. Vsega skupaj je šlo za dobrih 82 tisoč evrov. Po oceni Fursa je šlo za prikrito izplačilo dobička, zaradi česar bi moral plačati več kot 20 tisoč evrov dohodnine;

- Janša je odbitek DDV uveljavljal tudi pri dobrih 26 tisoč evrov vrednih računih za finančno in poslovno svetovanje pri nakupu družbe RTC Krvavec. Tega naj ne bi smel narediti, saj ni šlo za dejavnost podjetja Infohip.

RTC Krvavec | Foto:

Krvavec
Sportal Po poteh informacije, ki je razburila javnost: Krvavec krči proge ali ne?

Bo zaradi davčnega dolga finančno izčrpal Krvavec?

Janša je poudaril, da davčnih obveznosti ne pričakuje. "Če bi bile izkazane, pa jih bo podjetje Infohip poravnalo iz lastnih sredstev," nam je pojasnil. Še lani je zatrjeval, da gre za "nesporazum s Fursom" in da mu ne bo treba plačati niti evra. Njegove napovedi se za zdaj niso uresničile.

Kje bo tokrat našel denar, ni jasno. Podjetje Infohip ima že več mesecev blokirane vse bančne račune. Po javno dostopnih podatkih tudi druga Janševa podjetja nimajo dovolj denarja, da bi poravnala prej omenjene davčne obveznosti.

Krvavec, smučišče | Foto: STA , Foto: STA , Če Janši s pritožbami ne bo uspelo ovreči odločbe Fursa, denarja za plačilo davčnega dolga pa ne bo imel, bi mu lahko grozila celo izguba smučišča na Krvavcu. Fursu je namreč uspelo vpisati zaznambo prepovedi razpolagajanja na premoženju Infohipa, posredno torej tudi na lastniškem deležu v RTC Krvavec.

"Infohip ima dovolj denarja in davčni postopek ne bo v nobenem primeru vplival na družbo RTC Krvavec," je prepričan Janša. Za zdaj ni jasno, ali si bo kot lastnik družbe RTC Krvavec zaradi davčnega dolga izplačal bilančni dobiček RTC Krvavec, ki je konec leta 2017 znašal nekaj več kot 600 tisoč evrov, namenjen pa je za investicije.

Družba RTC Krvavec je sicer v letu 2017 dosegla rekordnih 4,8 milijona evrov prihodkov in skoraj pol milijona evrov čistega dobička. Ob tem je ustvarila 1,6 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA).

Kanin
Novice Slovenija smučarska dežela? Že dolgo ne več.

Najboljše smučišče v državi z velikimi načrti

Krvavec velja za eno od najbolje urejenih in obiskanih smučišč v Sloveniji. Tik pred začetkom smučarske sezone je prejel tudi nagrado world ski awards za najboljše smučišče pri nas, že tretje leto zapored.

Kljub temu pogled na polne krvavške strmine kazijo stare žičniške naprave, ki bodo prej ali slej potrebovale obnovo. Premalo je nastanitvenih zmogljivosti. Potrebne so tudi obsežne naložbe, da bi naposled oživeli poletno sezono.

Načrtujejo širjenje smučarskih prog, naložbe v dodatne zasneževalne naprave, širitev namestitvenih in gostinskih zmogljivosti, kolesarskih in pohodnih poti, organizacijo zabavnih in kulturnih dogodkov in podobno. "Za nekatere od naložb imamo financiranje že zagotovljeno, vsekakor pa se odvijajo intenzivni pogovori na vseh ravneh," je povedal Janša.

"RTC Krvavec posluje zelo dobro, opažamo povečan obisk gostov in naraščanje prihodkov, tako da smo z lanskim izkupičkom zadovoljni. A zato ne bomo zaspali," je dodal.

Lastnik smučišča se je z županom občine Cerklje sporekel zaradi neurejenega parkiranja ob spodnji postaji žičnice. | Foto: Planet TV Lastnik smučišča se je z županom občine Cerklje sporekel zaradi neurejenega parkiranja ob spodnji postaji žičnice. Foto: Planet TV

Še preden se je dobro začela letošnja smučarska sezona, se je sicer zapletel v spor z dolgoletnim županom občine Cerklje Francem Čebuljem. Od občine, ki jo je pred tem premagal v boju za nakup Krvavca, je zahteval, naj zagotovi parkirišča pod spodnjo postajo žičnice, a ni bil uspešen.

"Gostincem sporočam, da so dobili na Krvavcu lastnika, ki nas želi spreti med sabo. Če bi sledil njemu, bi morala občina slehernemu zasebniku reševati težave s parkiranjem, kar je seveda absurdno," je bil oster župan Cerkelj.

Parking Krvavec
Novice Pred vrhuncem smučarske sezone zapleti na Krvavcu #video
Ne spreglejte