Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2019,
18.19

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

4

Natisni članek

kriminalistična preiskava Švica Agrokor Ivica Todorić

Torek, 3. 9. 2019, 18.19

4 leta, 7 mesecev

Kaj ima s Todorićevim nabiralnikom v Švici nekdanji šef Polzele?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

4

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Švicarsko podjetje, ki je po ugotovitvah hrvaških preiskovalcev od Agrokorja prejelo dober milijon evrov za domnevno fiktivne svetovalne storitve, že od lani vodi slovenski poslovnež Peter Kunstič, nekdanji prvi mož Polzele. Kako je zašel v to zgodbo? 

Nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić je dobri dve leti po tem, ko je moral zapustiti največji hrvaški koncern, dočakal prvo obtožnico. Tožilstvo mu očita, da je zlorabil položaj. Leta 2013 je namreč Agrokor na račun v Švici nakazal 1,25 milijona evrov plačila za svetovalne storitve, ki po ugotovitvah preiskovalcev nikoli niso bile opravljene.

Medtem ko Todorić poudarja, da gre za nadaljevanje politične gonje, njegovi odvetniki pa za vložitev obtožnice ne vidijo razloga, so prve informacije o njeni vsebini razkrile novo povezavo nekdanje Agrokorjeve vodilne ekipe s Slovenijo. V jedru preiskave se je namreč znašlo švicarsko podjetje Siggman Invest, ki ga od lani vodi slovenski poslovnež Peter Kunstič, sicer nekdanji vršilec dolžnosti predsednika uprave Polzele. 

Peter Kunstič je leta 2015 začasno vodil Polzelo. | Foto: STA , Peter Kunstič je leta 2015 začasno vodil Polzelo. Foto: STA ,

Črpanje denarja iz koncerna Agrokor?

Posli iz obtožnice, prve v seriji napovedanih proti Todoriću in njegovim nekdanjim sodelavcem, segajo v december 2013, torej le nekaj mesecev po tem, ko je Agrokor s Pivovarno Laško in bankami podpisal sporazum o nakupu 53 odstotkov delnic Mercatorja, največjega slovenskega trgovca. Takrat je finančno že močno načet hrvaški koncern mukoma iskal vire financiranja.

Todorić se je zato odločil za prodajo petih velikih Konzumovih trgovskih središč, za katere mu je ameriški nepremičninski sklad W.P. Carey plačal 67 milijonov evrov. Agrokor je nato po Todorićevem nalogu za svetovanje pri tem poslu plačal 1,25 milijona evrov švicarskemu podjetju Siggman Invest. To podjetje je bilo ustanovljeno istega leta v poštnem nabiralniku v tamkajšnjem kantonu Zug, ki velja za davčno oazo.

Hrvaški preiskovalci zato sumijo, da so bile svetovalne storitve, ki da jih je plačal Agrokor, le krinka za črpanje denarja iz koncerna. Po ugotovitvah preiskovalcev sta namreč dejanska lastnika švicarskega podjetja nekdanja članica uprave Agrokorja Piruška Canjuga in nekdanji izvršni direktor za investicije Ante Huljev.

Ivica Todorić
Novice Ovadba razkriva, koliko denarja je Todorić prečrpal v Švico

Od NLB do Polzele

Oba sta med obtoženimi, prav tako pa tudi avstrijska državljanka Nicole de Rossi, ki je v tistem času vodila podjetje Siggman Invest. Poslovno je povezana z Zlatkom Canjugo, soprogom Piruške Canjuge, ki je najbolj znan kot nekdanji predsednik Nogometnega kluba Dinamo (tedaj imenovanega Croatia) v času vladavine Franja Tuđmana.

Na tej točki v zgodbo vstopijo povezave s Slovenijo. Uradno neznani lastniki podjetja Siggman Invest – torej Canjuga in Huljev, če gre verjeti hrvaškim preiskovalcem – so namreč avgusta lani za direktorja imenovali Petra Kunstiča. Iz švicarskega registra je razvidno, da podjetje zastopa skupaj še z enim tamkajšnjim državljanom.

O Kunstiču se v širši poslovni javnosti ne ve veliko. Je lastnik Inštituta za svetovanje in izobraževanje, ki ima pisarno v nebotičniku na Trgu republike 3. Na spletni strani je mogoče prebrati, da se ukvarja z reševanjem podjetij v težavah. Leta 2015 je Kunstič nekaj mesecev vodil družbo Polzela, ki je pozneje končala v stečaju. Tja ga je po zatrjevanju naših virov pripeljala Branka Neffat, odvetnica in nekdanja prva nadzornica Polzele, a sam nam je pojasnil, da so ga na funkcijo povabili v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki. Kunstiča, ki je ocenil, da je Polzela zrela za stečaj, je nasledil Marko Klemenčič, ki je jeseni 2016 odstopil s položaja.

Vroče - Ivica Todorić
Novice Obtožnica proti Todoriću zaradi fiktivnih poslov v Švici #video

Kje so Todorićevi našli Kunstiča?

Pred tem je Kunstič služboval v NLB, njeni švicarski hčerinski družbi Interfinanz, SID banki in Steklarni Rogaška. Kratek čas je svetoval Darsu in ministrstvu za promet v času, ko ga je vodil Patrick Vlačič (SD). Takrat je Neffatova sedela v nadzornem svetu Slovenskih železnic (SŽ), kjer je vodila kadrovsko komisijo. V istem obdobju je Kunstič sodeloval tudi z Vzajemno.

Agrokor | Foto: STA , Foto: STA , Kje so nekdanji najožji člani Todorićeve ekipe našli Kunstiča, ki je vodenje podjetja Siggman Invest prevzel iz rok hrvaškega odvetnika Ivana Gjurgjana? Kot je pojasnil Kunstič, je direktorsko funkcijo v podjetju Siggman Invest prevzel na povabilo lastnika, ki je podjetje želel sanirati. "Kmalu sem spoznal, da za podjetje ni rešitve, zato sem se umaknil. Dopuščam pa možnost, da v Švici še vedno niso vnesli spremembe v register," je pojasnil. Kdo je sedanji lastnik podjetja, ni želel razkriti, saj so delnice v lasti prinosnika. Je vedel, da je prevzel funkcijo v podjetju, ki je bilo po ugotovitvah hrvaških preiskovalcev le krinka za druge posle? "Ob prihodu v podjetje sem ugotovil, da je to povezano z različnimi sumi kaznivih dejanj in se takoj umaknil. Za mano je dolgoletna poslovna kariera, v kateri si nisem dovolil madežev," nam je še dejal Peter Kunstič.

Malta, Švica, Liechtenstein ...

Po uradnih podatkih izredne uprave Agrokorja je bilo namreč podjetje Siggman Invest po prejemkih v obdobju med letoma 2012 in 2016 na petnajstem mestu med vsemi, ki jim je hrvaški koncern plačeval svetovalne storitve. Pooblaščenca bančnega računa podjetja Siggman Invest sta bila po navedbah hrvaških medijev le Canjuga in Huljev. 

Kunstiča se sicer v zadnjih letih ni omenjalo med slovenskimi svetovalci, sodelavci in drugimi pomočniki Agrokorja pri njegovem naskoku na Mercator. Sam pravi, da s tem poslom ni imel nič. Zadnja leta poslovno deluje v Avstriji, v preteklosti pa je že zastopal več off-shore podjetij. Od januarja 2016 je direktor podjetja Whitestone Media Group Limited, ki je bilo ustanovljeno na Malti, pred tem pa je zastopal liechtensteinsko podjetje Zupere Stiftung.


Luksuzno življenje Ivice Todorića (Video: Planet)


 

Ne spreglejte