Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
9.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

17

Natisni članek

NKBM Aleš Hauc preiskovalna komisija DZ Matjaž Kovačič bančna luknja

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 9.39

6 let, 6 mesecev

Matjaž Kovačič: Nisem odgovoren za hrvaške posle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

17

Aleš Hauc, Matjaž Kovačič | Foto STA

Foto: STA

Pred preiskovalno komisijo parlamentarne komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu sta bila danes zaslišana nekdanja predsednika uprav Nove KBM: Matjaž Kovačič, ki je banko vodil med letoma 2005 in 2011, in njegov naslednik Aleš Hauc, ki je banko vodil med letoma 2012 in 2014.

Dogajanje smo spremljali v živo.

Zaslišanje Aleša Hauca

16:25 Seja se nadaljuje za zaprtimi vrati.

16:20 O sodelovanju Pošte Slovenije, ko jo je vodil še Hauc, pri dokapitalizaciji NKBM. V banko so vložili 21 milijonov evrov, ki so jih pozneje izgubili. “Mi se nismo nič odločili za dokapitalizacijo. Dobili smo skupščinski sklep AUKN, ki smo ga izvršili.”

16:05 Po mnenju Aleša Hauca bi bilo možno ob prodaji banke Američanom iztržiti višjo kupnino. Nanjo je negativno vplivalo več stvari. Kot prvo smo se zavezali, da jo bomo prodali do določenega roka. “Če je ne bi, bi jo namesto nas prodajala Evropska komisija.” Poleg tega so za Novo KBM veljale tudi omejitve glede kreditiranja.

Aleš Hauc | Foto: STA , Foto: STA , 15:53 Nekdanji prvi mož Nove KBM je pred preiskovalno komisijo dejal, da so prvi v vrsti delničarji in da so kot uprava naredili vse za zaščito banke. Ob tem je pozabil, da so leta 2013 brez vprašanj izpolnili odredbo Banke Slovenije, ki jim je naložila visoko dokapitalizacijo in s tem razlastitev malih delničarjev. "Nismo imeli vseh podatkov," se je zgovarjal.

15:47 Aleš Hauc o podržavljenju Nove KBM: "Interes banke je pred interesom njenih lastnikov. Zato, ker banka ima varčevalce in kreditojemalce. Uprava ne more biti odgovorna za to, da bo regulator izbrisal imetnike vrednostnih papirjev (delničarje in obvezničarje, op.p.). Pokažite mi zakonsko dikcijo, da je odgovorna."

15:38 Še v času njegovega mandata so nakazila ročno vnašali v sistem za preprečevanje pranja denarja, je priznal Hauc.

15:35 “Teh oseb (ki so domnevno prale denar prek Nove KBM, op.p.) ne poznam, nisem vedel za račune.” Še enkrat je ponovil, da so področje preprečevanja pranja denarja urejali, "nismo ga pa uredili do konca". "Verjemite mi, da smo urejali. Dopuščam pa možnost, da nismo bili dovolj hitri pri tem urejanju.”

15:30 "Pred par dnevi sem vprašal Banko Slovenije, ali je možnost, da dobim to poročilo (iz katerega je razvidno pranje denarja prek Nove KBM, op.p.). Zanimalo me je, kaj piše notri, ker vseskozi krožijo anonimke po slovenskih medijih o pranju denarja," je povedal Hauc, ki se sprašuje, kako je možno, da uhajajo informacije iz Banke Slovenije.

Aleš Hauc | Foto: STA , Foto: STA , 15:28 Kdo je pripeljal Primoža Britovška v NKBM? “Jaz sem ga pripeljal in ga zaposil kot svetovalca za varnost. Delal je v Sovi,” je dejal Hauc.

15:27 “Dopuščam možnost, da se je to dogajalo. Če je zraven 300 ali 500 podjetij in ali so povezave z italijansko mafijo, tega pa jaz ne vem.” “Vesna Rožanc je bila pooblaščenka še leto dni po tem, ko sem odšel iz banke. Če bi do tega prišlo, bi mi obvezno morala poročati o tem.”

15:25 "Kontrola Banke Slovenije je ugotovila določene pomanjkljivosti na področju preprečevanja pranja denarja. Govorilo se je, da smo določene zadeve zatajili. To kategorično zanikam. To področje se je uredilo šele pred kratkim."

15:20 Jernej Vrtovec je Aleša Hauca prosil tudi za komentar članka na Siol.net, da je italijanska mafija prala denar prek Nove KBM. “Ko sem prišel v banko, so bile razmere na področju preprečevanja pranja denarja zelo slabe,” je odgovoril. "Ukrepali smo," je zagotovil.

15:10 Aleš Hauc je komentiral tudi nakup avstrijske banke Adria Bank, ki je bila po njegovih besedah v nikakršnem stanju. "Kreditni portfelj, ki se je začel slabšati, je bil posledica poslovnih odločitev prejšnjega vodstva, ko je banko vodil Jurij Detiček." Veliko je bilo tudi vezanih posojilnih poslov. Zato so se v NKBM odločili, da gredo v likvidacijo banke, saj z njo niso mogli ničesar početi.

14:55 Matjaž Kovačič ga je vprašal, zakaj so zoper njega vložili odškodninske tožbe. "Povedal sem mu, da moramo to narediti za zaščito interesa banke," je dejal Hauc.

Aleš Hauc | Foto: STA , Foto: STA , 14:50 "Dobra odločitev je bila, da je država obdržala Zavarovalnico Maribor zase. Manjkali pa so sinergijski učinki med banko in zavarovalnico." Bolj kritičen je bil do odločitve za nakup srbske Credy banke, s katero so imeli v času njegovega vodenja NKBM same težave.

14:44 "Ne moremo reči, da je vsega kriv Matjaž Kovačič," je dejal Hauc. Ves kreditni portfelj je bil tako kot pri drugih bankah kompromitiran zaradi finančne in gospodarske krize.

14:25 Podedoval sem banko, ki je bila v zelo slabem položaju, je v uvodu povedal Aleš Hauc, ki je na vrhu NKBM nasledil Matjaža Kovačiča.

Komisija, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, je danes obravnavala Nove KBM, nekoč druge največje slovenske banke, ki je danes v lasti ameriškega finančnega sklada Apollo Global Management. Še pred prodajo je država neposredno oziroma prek njenih podjetij v banko vložila za skoraj milijardo evrov dodatnega kapitala.

Preberite še:

 

Zaslišanje Matjaža Kovačiča

12:45 O čem ste se pogovarjali z Borutom Petkom, predsednikom Janševega kabineta, je Kovačiča vprašal poslanec SD Janko Veber. "Z njim sem bil večkrat kot z Janšo, kar je normalno. O čem bi se usklajeval? Ne vem. Kontakti so pa zagotovo bili." "Veliko predsednikov uprav bank komunicira ne le z vodji kabinetov, ampak tudi s sekretarji strank ali pomembnimi člani strank, da dosežejo svoje. To se ureja prek lobističnih stikov."

Matjaž Kovačič | Foto: STA , Foto: STA , 12:40 Kako komentira dejstvo, da so s prodajo delnic NKBM javnosti zaslužili predvsem tuji finančni skladi in podjetja, skriti v davčnih oazah. "Kdo je zmagovalec bančne sanacije in zadnje krize? Praviloma zahodnoevropski, zelo usposobljeni finančni igralci, ki so vešči te igre. Med tistimi elektronskimi sporočili so tudi takšni, v katerih sem se zavzemal, da se odproda čim manj skladom in čim več državljanom. Tu zadaj ni nobene skrite magije, ampak ljudje, vešči tovrstnih poslov."

12:30 "Danes se išče krivca za luknjo, ampak še vedno so svetlobna leta daleč od bančne luknje, ki je bila dokazano izračunana napačno. Še za tisto, kar je ostalo v portfeljih bank, so bile oblikovane previsoke rezervacije."

12:15 “Na Hrvaškem nismo kupovali zemljišč, da na njih gradimo, ampak da jih preprodamo.”

12:10 Zakaj je poslal elektronsko sporočilo nekdanjemu premierju Janši, v katerem ga sprašuje za dovoljenje za potencialnem nakupu Samoborske banke? “Če si državna banka, je normalno, da vprašaš lastnika, ali podpira posel, ki je lahko politično občutljiv.” Zakaj ni komuniciral s tedanjim finančnim ministrom Bajukom, pristojnim za Novo KBM. “Žal gospod Bajuk ni želel komunicirati z menoj,” je pojasnil Kovačič.

12:08 "Nikoli nisem obveščal Janše o poslih na Hrvaškem."

12:05 Zakaj slamnati možje pravijo, da niso dobili denarja? “To ni težko vprašanje. Denar se da izslediti kjerkoli po svetu. Kje je tistih 600 milijonov evrov, ki jih je država namesto Američanov vplačala v NKBM?” je Vrtovcu odgovoril Kovačič.

Matjaž Kovačič | Foto: STA , Foto: STA , 12:00 “V nekaj mesecih je gospa zaslužila 11 milijonov evrov. Se vam zdi to normalno?” ga je o hrvaških poslih vprašal Vrtovec. Kovačič je ponudil drugačno razlago: “V postopku sodne preiskave se je pokazalo nekaj, česar nisem vedel. Predpogodba o nakupu konkretnih zemljišč in pooblastilo s strani prejšnjih lastnikov zemljišč sta bila sklenjeni leta 2004. Že takrat je bila definirana nakupna cena. Ni čisto tako, kot se predstavlja v medijih.”

11:53 Zakaj so v poslih na Hrvaškem nastopali posredniki, od katerih so zemljišča kupovali po nekajkrat višji ceni od prvotne? Zakaj ni odvisna družba Nove KBM neposredno kupovala zemljišč? "To ne drži," pri odgovoru na vprašanja Vrtovca vztraja Kovačič.

11:50 Glede na to, da je Nova KBM v hrvaških poslih izgubila več deset milijonov evrov, kako je možno, da v banki niso niti slutili, kaj se dogaja, je Kovačiča vprašal Jernej Vrtovec (NSi). Že leta 2009 so namreč dobili revizijsko poročilo o tem. “Ni res, da nismo pristopili k reševanju zadeve,” je bil kratek Kovačič.

11:45 Kovačič je pred časom povedal, da bo razkril elektronska sporočila, iz katerih je razvidno dopisovanje z vplivnimi ljudmi. "Sta to Borut Petek in Janez Janša?" je Logar vprašal Kovačiča. "Ne," mu je ta odgovoril. 

Logar je citiral tudi sobotni članek na Siol.net in vprašal Kovačia: "Ste vi politični nastavljenec?" Kovačič: "Če novinarji tako pišejo, potem mora držati." Ste se res želeli včlaniti v SDS? "Kolikor vem, nisem član nobene stranke." Izhaja iz korespondence, da ste vi kontaktirali predsednika vlade in ne obratno? "Drži."

"Jaz ne vem, kako jih (elektronska sporočila, op.p.) mediji dobijo, glede na to, da se nahajajo samo na policiji. To je bil arhivski strežnik NKBM. Vprašanje je, ali bi smela tako dolgo hraniti." "Mediji so objavili zgolj iz desnega pola, zanima me, ali obstajajo tudi elektronska sporočila iz levega pola?" je Logar vprašal Kovačiča.

Logar se pri svojih vprašanjih Kovačiču osredotoča zgolj na odnose vodstva Nove KBM z ministri iz vrst SD in Zoranom Jankovićem. Odnosa s prvakom SDS in nekdanjim premierjem Janezem Janšo se je dotaknil v le enem vprašanju.

Matjaž Kovačič | Foto: STA , Foto: STA , 11:33 Ga je ljubljanski župan Zoran Janković kdaj klical v zvezi s posojilom za projekt Stožice? "Nikoli." Je pa o tem govoril z nekdanjim predsednikom uprave NLB Božom Jašovičem, ki je bila vodja sindikata bank posojilodajalk. Kovačič je poudaril, da je šlo za korekten pogovor.

11:30 Kolikokrat ste bili pri Janši? "Trikrat ali štirikrat sem bil, menda," je dejal Kovačič.

11:27 So bili kakšni politični pritiski pred prodajo Mercatorja konec leta 2011? "Pritiski so bili. Del politike ni bil vesel, da bi se Mercator prodal. Na to temo je bilo poslano tudi pismo na Banko Slovenije," trdi Kovačič.

11:23 Drži, da ste imeli pri ministru Križaniču sestanek vsak teden, ob sredah? "Drži," je Logarju odgovoril Kovačič. Ste imeli sestanek tudi v času ministra Bajuka? "Ne." Kaj pa pri Dagmar Komar, prvi dami AUKN? "Tudi ne." 

11:20 "Z AUKN smo imeli težave že pozno jeseni. Hodili smo na sestanke, jim predstavljali načrte, pa smo vedno dobili odgovor, da ne potrebujemo kapitala. Imeli smo torej državnega upravljalca, ki je še leta 2011 razlagal, da ne rabimo kapitala. Na drugi strani vi pravite, da je Banka Slovenije ugotavljala več kot 130-milijonski primanjkljaj kapitala. Zdaj pa mi povejte, kdo je shizofren v tej državi?" se je vprašal Kovačič.

Matjaž Kovačič | Foto: STA , Foto: STA , 11:16 Predsednik vlade Borut Pahor in minister za finance Franc Križanič sta bila obveščena, da nameravamo iti v povečanje kapitala prek borze v Varšavi. Spomnimo, leta 2011 je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) to namero banke ustavila.

11:12 "Nisem podpisal (nobenega, op. a.) posla na Hrvaškem," je večkrat ponovil Kovačič, tedaj predsednik nadzornega sveta podjetja Multiconsult (KBM Projekt).

11:10 Na vprašanja o hrvaških poslih, ki so Novi KBM prizadejali skoraj 30 milijonov evrov izgube, Kovačič ne želi odgovarjati, saj želi izkoristiti pravni pouk, ki ga je dobil ob prihodu na komisijo. "Nisem odgovoren za hrvaške posle," je dejal pred tem.

10:50 ​​​​​​​"Factor banka je bila za nas zanimiva, ker smo s težavo pridobivali večje poslovne kliente. Naš domicil je bil na Štajerskem in Severnoprimorskem, v osrednji Sloveniji pa ne. Factor banka se je skozi leta uspela pozicionirati kot banka gospodarskih subjektov in bi dobro sodila v naš portfelj," je o možni združitvi s Factor banko leta 2009 povedal Kovačič. "Borut Pahor mi je rekel, da lahko kupimo Factor banko."

10:40 "V zadnjem času se redno soočam z očitki o tem, za kaj vse sem odgovoren. Vloge so razdeljene. Zakon zelo jasno opredeljuje delitev funkcij in tveganj, od najvišjega do najnižjega uslužbenca," je odgovoril na očitke, da je vedel za posamezne kreditne odločitve, ki so se pozneje izkazali za napačne.

Matjaž Kovačič | Foto: STA , Foto: STA , 10:35 "Vsi postopki so bili predpisani. Če je vodja oddelka ocenil, da kreditni predlog ni ustrezen, ga je lahko že v tej fazi zavrnil. Kreditni odbor je imel sedem članov, ki jim je direktor sektorja za tveganja predstavil naložbo," je Kovačič odgovoril na Logarjevo vprašanje o njegovi vlogi pri odobravanju posojil.

10:29 Kritičen je do sanacije bank, od katere so imeli po njegovem največ tuji upniki. "Sem odgovoren za usodo banke do mere, ko sem lahko o njej sam odločal."

10:13 "Leta 2008 sem državi predlagal, naj kapital banke poveča za 25 odstotkov in pri tem najde zasebnega vlagatelja. Moj predlog je bil zavrnjen."

10:08 "V banko sem prišel leta 1997. Leta 2001 se je država odločila, da bo prodala 35 odstotkov Nove Ljubljanske banke (NLB), Nove KBM pa ne. Šlo je za politično odločitev. V banki sem bil do leta 2011. V mojem času je ekonomska vrednost, ki jo je ustvarila NKBM, znašala 770 milijonov evrov."

10:00 Matjaž Kovačič je prispel v parlament. Začenja se zaslišanje.

Ne spreglejte