Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
26. 2. 2019,
9.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Natisni članek

vodenje organizacija delo podjetje NetPRO

Torek, 26. 2. 2019, 9.38

5 let, 1 mesec

Kadrovska strokovnjakinja razkriva: V tem se skriva ključ do uspeha

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Analiza, podatek, podjetje, nadzor. | "Za uspeh organizacije v današnjem okolju se mora ta hitro prilagajati spremembam na trgu ali v panogi, kar pogosto pomeni, da mora preiti od dolgotrajnih procesov načrtovanja k večji agilnosti." | Foto Thinkstock

"Za uspeh organizacije v današnjem okolju se mora ta hitro prilagajati spremembam na trgu ali v panogi, kar pogosto pomeni, da mora preiti od dolgotrajnih procesov načrtovanja k večji agilnosti."

Foto: Thinkstock

"Vsako podjetje mora poskusiti in najti najboljšo pot zase. Pri tem ne sme pozabiti, da gre za ljudi, odnose in sistem, v katerem ljudje živijo in delajo. Če bomo ljudem ponudili ustrezne pogoje, bodo sami poskrbeli za vse drugo," pravi direktorica kadrovske službe v podjetju Big Bang Maja Majstorović Hajduković, ki bo 12. aprila ena osrednjih govornic na letošnji konferenci NetPRO.

Maja Majstorović Hajduković ima več kot 15 let izkušenj v različnih kadrovskih vlogah na področju informacijske tehnologije in v trgovinski panogi. Njene izkušnje segajo od sodelovanja z menedžmentom, zagotavljanja strokovne kadrovske podpore, usposabljanja in svetovanja glede razvoja, motiviranja, nagrajevanja zaposlenih do transformacije organizacijske kulture. Je zagovornica agilnega HR (upravljanja človeških virov) ter moderne kadrovske vloge, ki podpira sodoben in agilen način dela.

"Ključ do uspeha se skriva v zmožnosti organizacije, da se prilagodi spremembam," pravi Maja Majstorović Hajduković. | Foto: "Ključ do uspeha se skriva v zmožnosti organizacije, da se prilagodi spremembam," pravi Maja Majstorović Hajduković. Da bi podjetjem uspelo v današnjem poslovnem okolju, morajo biti zelo prilagodljiva. Spremembe se dogajajo na številnih področjih. Med drugim je veliko govora o spremembah na področju korporativne kulture. Kako se te kažejo?

Vsekakor velja, da se morajo v današnjem okolju podjetja hitro prilagajati spremembam na trgu ali v panogi, če si želijo uspeti. Korporativne kulture, globalna miselnost in primarni cilji zaposlenih se tako spreminjajo.

Za zagotovitev, da so ekipe dobro oblikovane, motivirane in uspešne, morajo vodje in kadrovski strokovnjaki izstopiti iz območja udobja in se prilagoditi modernim načinom razmišljanja. Postati morajo torej agilni v razmišljanju oziroma ključnih procesih ter rešitvah. Sodobni agilni izzivi zahtevajo sprejetje drugačnega, naprednejšega načina dela.

Kaj prinašajo spremembe miselnosti v podjetjih?

Vedno več organizacij vidi dodano vrednost v uporabi agilne miselnosti. Agilno delo prinaša temeljne vrednote, kot so transparentnost, samoorganizacija, medfunkcijski timi, eksperimentiranje, zanke za povratne informacije in postopni razvoj, zaradi česar je radikalen zasuk od tradicionalnih, hierarhičnih in pogosto tudi birokratskih načinov dela ter strukturiranja organizacij.

Nov pristop prinaša nov način vodenja timov, sprejemanja odločitev, načrtovanja, razporejanja sredstev, spremljanja uspešnosti in ustvarjanja vrednosti za kupca.

Se slovenska podjetja zavedajo sprememb korporativne kulture, globalne miselnosti in ciljev zaposlenih? Se nanje tudi primerno odzivajo?

Spodbudno je, da danes vidimo zelo različne time in organizacije, ki so na različnih stopnjah agilne transformacije. Od tehnoloških start-upov, ki na tak način delajo že od samega začetka, pa vse do ogromnih, tradicionalnih in hierarhičnih organizacij, ki se počasi začenjajo spreminjati, da bi ostale konkurenčne.

Prepričana sem, da so inovativne in agilne rešitve mogoče in smiselne za podjetja ne glede na panogo, vrsto storitev, zrelost podjetja ali miselnost. Vsekakor moram biti iskrena, da je hitrost povzemanja tovrstnih rešitev hitrejša in intenzivnejša v tehnoloških okoljih.

Pa vendarle je tudi v morebiti bolj "tradicionalnih" panogah uvedba agilnih in inovativnih kadrovskih rešitev uspešna – nujna sta le drugačen pristop in potrpežljivost. Dane rešitve je treba povezati s poslovno strategijo in, kar je najpomembnejše, zaposlenim pokazati, kje je dodana vrednost za njih. Nujno je veliko eksperimentirati in predvsem začeti z majhnimi koraki.

Ne zamudite največje poslovne konference v Sloveniji NetPRO. Pridružite se nam 12. aprila v Hotelu Lev v Ljubljani.
>> Prijava na NetPRO
Utrinke z lanske konference si lahko ogledate TUKAJ.
Matej Akrapovič, Akrapovič
Novice Kako je uspelo Akrapoviču? #intervju

Katere so največje napake, ki jih ponavadi podjetja počnejo pri odzivanju na zgoraj omenjene spremembe?

Morda pomanjkanje vztrajnosti in ažurnega prilagajanja spremembam. Ni nam treba početi več stvari ali uveljavljati zahtevnih okvirov dela, metod ali modelov, temveč se moramo naučiti, kako ljudem s pomočjo ustreznih struktur omogočiti, da na delovnem mestu dajo vse od sebe.

Vsako podjetje mora poskusiti in najti najboljšo pot zase. Pri tem ne sme pozabiti, da gre za ljudi, odnose in sistem, v katerem ljudje živijo in delajo. Če bomo ljudem ponudili ustrezne pogoje, bodo sami poskrbeli za vse drugo.

Novice Slovenija je v svetovni špici #ICO #NetPRO

Kaj lahko storijo podjetja, da bi na pravi način odgovorila na izzive, s katerimi se spoprijemajo?

Ključ do uspeha se skriva v zmožnosti organizacije, da se prilagodi spremembam. Cilj je pomagati zaposlenim, da se bodo v svojih vlogah počutili bolj kompetentne, da bodo bolje sodelovali in hitreje sprejemali odločitve, ki so blizu kupcem oziroma strankam.

Omenili ste pojme, kot so agilna miselnost, agilno delo in agilne rešitve. Za kaj konkretno gre pri teh zadevah?

Organizacije in timi po vsem svetu se odzivajo na spremembe na trgu tako, da spreminjajo svoje načine dela, hkrati pa morajo z digitalnimi inovacijami oziroma izboljšanimi izkušnjami kupcev pridobivati konkurenčno prednost. Poleg nenehnega inoviranja je agilna organiziranost tudi ključ za uspeh vsake organizacije. Agilnost pomeni spremembo v miselnosti, ki organizaciji omogoča, da se hitreje odzove na zunanje spremembe, hkrati pa spodbuja prožnost, prilagodljivost, odzivnost in učenje od znotraj.

Zakaj je agilno delovanje podjetij tako pomembno?

Miselnost in vrednote agilnosti so se razvile kot neposreden odziv na potrebe po spremenjenem načinu dela. Agilnost v osnovi pomaga najti odgovore na številne izzive, s katerimi se danes spoprijemamo v podjetjih in na delovnih mestih. Edini način, da napredujemo, je, da se neprestano učimo. Zmagovalna bodo tista podjetja, ki se lahko učijo hitreje od drugih.

"Organizacije in timi po vsem svetu se odzivajo na spremembe na trgu tako, da spreminjajo svoje načine dela, hkrati pa morajo z digitalnimi inovacijami oziroma izboljšanimi izkušnjami kupcev pridobivati konkurenčno prednost." | Foto: Shutterstock "Organizacije in timi po vsem svetu se odzivajo na spremembe na trgu tako, da spreminjajo svoje načine dela, hkrati pa morajo z digitalnimi inovacijami oziroma izboljšanimi izkušnjami kupcev pridobivati konkurenčno prednost." Foto: Shutterstock

Barbara Domicelj, Microsoft Slovenija
Novice Umetna inteligenca se lahko zmoti, a se lahko tudi ljudje

Kako lahko agilno vodenje in upravljanje kadrov pripomore k oblikovanju motiviranih in uspešnih delovnih skupin?

Z agilnim vodenjem in kadrovskimi procesi se lahko razvije pristop, ki najbolj ustreza kulturi, znamki in, kar je najpomembneje, zaposlenim v podjetju, in sicer skozi miselnost, soustvarjanje, naravnanost na zaposlenega, utemeljenost na dejstvih, agilno transformacijo in vodenjem ter izkušnjo zaposlenih.

Agilni HR tako zagotavlja načine skupnega ustvarjanja rešitev zaposlenih in vodilnih, in sicer z uporabo preizkušenih tehnik, kjer se kompleksne probleme razdeli na manjše, bolj obvladljive enote, svoje napore pa usmeri tja, kjer se ta trenutek ustvarja največ vrednosti za zaposlene. Nov pristop prinaša nov način vodenja timov, sprejemanja odločitev, načrtovanja, razporejanja sredstev, spremljanja uspešnosti in ustvarjanja vrednosti za kupca.

Kakšen bi bil vaš nasvet vodjem podjetij, ki želijo vzpostaviti moderno delovno okolje in vzdušje, ki bo omogočalo doseganje dobrih poslovnih rezultatov?

Za uspeh organizacije v današnjem okolju se mora ta hitro prilagajati spremembam na trgu ali v panogi, kar pogosto pomeni, da mora preiti od dolgotrajnih procesov načrtovanja k večji agilnosti. Potreba po hitrosti in agilnosti je vse večja, saj se svet dela spreminja. Vpeljava agilnih metod dela v podjetju zahteva seveda tudi korenito spremembo miselnosti zaposlenih in menedžmenta. V sklopu novih okoliščin velja, da se morajo vodje in kadrovski strokovnjaki seznaniti z njimi in ukrepati, da bi ustvarili organizacijsko okolje, ki navdušuje zaposlene in jim omogoča, da se počutijo povezani. Za to potrebujemo spremenjene procese, strukture, kompetence, instrumente ter predvsem nov način mišljenja in obnašanja. Začne se lahko z majhnimi koraki in vpeljavo agilne miselnosti ter zaposlenim pokaže dodano vrednost agilnih in inovativnih kadrovskih rešitev.

NetPRO konferenca
Novice Fotoutrinki: Kaj se je dogajalo na največji poslovni in networking konferenci #NetPRO
Ne spreglejte