Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2019,
15.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,92

9

Natisni članek

HSE Stojan Nikolić Andrej Božič Boštjan Napast Milan Perović

Četrtek, 14. 3. 2019, 15.38

5 let, 1 mesec

Kadrovanje trese HSE: vsi odhajajo zaradi osebnih razlogov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,92

9

Andrej Božič | Prvi nadzornik HSE ni užival zaupanja novega člana uprave SDH Andreja Božiča, ki je pristojen tudi za energetiko. | Foto Planet TV

Prvi nadzornik HSE ni užival zaupanja novega člana uprave SDH Andreja Božiča, ki je pristojen tudi za energetiko.

Foto: Planet TV

Začenja se nov krog kadrovanja v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), eni od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin, ki zaposluje več kot tri tisoč ljudi. Zakaj je pred odločanjem o novem generalnem direktorju odstopil prvi nadzornik HSE?

Mesec in pol po tem, ko je s položaja generalnega direktorja HSE odstopil Matjaž Marovt, je enako storil tudi Milan Perović, dosedanji predsednik nadzornega sveta.

Za Siol.net je potrdil, da je na Slovenski državni holding (SDH), upravljavca državnega deleža v HSE, poslal odstopno izjavo. "Razlogi so izključno osebne narave," nam je dejal Perović. Enake razloge je sicer konec januarja v svoji odstopni izjavi navedel tudi Marovt, ki na položaju generalnega direktorja ostaja do konca aprila.

Matjaž Marovt
Novice Z vrha HSE odstopil Matjaž Marovt

Prva poteza novega šefa SDH

Toda po naših informacijah je Perovićev odstop sledil precej burnemu dogajanju v zakulisju. Kot smo neuradno izvedeli, ga je namreč SDH že v začetku meseca pozval k odstopu.

Perović je veljal za ključnega zaveznika sedanjega člana uprave Stojana Nikolića (na fotografiji) pri njegovih ambicijah, da zasede položaj prvega moža HSE. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Perović je veljal za ključnega zaveznika sedanjega člana uprave Stojana Nikolića (na fotografiji) pri njegovih ambicijah, da zasede položaj prvega moža HSE. Foto: Siol.net/ A. P. K. Perović, ki se je tej nameri sprva uprl, namreč ni užival zaupanja novega člana uprave SDH Andreja Božiča, ki je pristojen tudi za energetiko, na položaj pa je v začetku letošnjega leta prišel v kvoti vladajoče Liste Marjana Šarca (LMŠ). Odstop Perovića, ki ga je za položaj leta 2016 izbrala nekdanja članica uprave SDH Nada Drobne Popović, tako pomeni, da bo lahko SDH imenoval novega člana (in verjetno predsednika) nadzornega sveta, ki bo po volji sedanji vladni koaliciji.

Perović je informacije, da ga je k odstopu pozval SDH, danes zanikal.

Njegova zamenjava bo imela zagotovo velik vpliv tudi na izbiro novega generalnega direktorja. Perović je namreč veljal za ključnega zaveznika sedanjega člana uprave Stojana Nikolića pri njegovih ambicijah, da zasede položaj prvega moža HSE. Že novembra lani je Nikolića, ki je v poslovodstvu zadolžen za finance, del nadzornikov na čelu s Perovićem želel imenovati za generalnega direktorja, a naj bi temu nasprotovali v LMŠ.

Stojan Nikolič
Novice Hobotnica družinsko-prijateljskih poslov v vrhu državne energetike

Prvi finančnik HSE ostaja brez ključnih zaveznikov

Čeprav naj bi Nikolić v vmesnem času pridobil delno naklonjenost Braneta Kralja, generalnega sekretarja LMŠ, se v zadnjih tednih nakazuje, da podpore za položaj generalnega direktorja nima, lahko pa bi ostal v poslovodstvu kot njegov član. V tem času je namreč močno upadel tudi vpliv državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonja, člana Stranke Alenke Bratušek (SAB), pri katerem naj bi imel Nikolić pomembno zaslombo.

Boštjan Napast, predsednik uprave Geoplina | Foto: Ana Kovač Boštjan Napast, predsednik uprave Geoplina Foto: Ana Kovač V zadnjih dneh se sicer v kadrovskih kombinacijah okrog vodenja HSE, ki ima v lasti Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ), Premogovnik Velenje, Dravske in Soške elektrarne, omenjajo številna imena iz krogov energetike in državnega gospodarstva. Eno od njih je Boštjan Napast, predsednik uprave Geoplina, ki že dlje časa ni v najboljših odnosih s Tomažem Berločnikom, prvim možem Petrola, največjega lastnika Geoplina.

Stojan Nikolić Teš 6
Novice V tretje gre rado: tokrat s pomočjo Alenke Bratušek do želene službe?

Kdo so imena iz kadrovskih kombinacij

Napasta, nekdanjega člana uprave Petrola v času prve vlade Janeza Janše, so še lani omenjali kot enega od mogočih kandidatov za vodenje Slovenske industrije jekla. Njen lastnik, ruski poslovnež Andrej Zubicki iz jeklarsko-metalurške skupine Koks, ga je imenoval v nadzorni svet tega poslovnega sistema. Pri kadrovskih bitkah za HSE ne gre pozabiti, da je Napast vrsto let v upravi Geoplina sedel skupaj z Alojzem Stano, novim državnim sekretarjem na ministrstvu za finance, ki je zdaj namesto Metoda Dragonje pristojen za državno premoženje.

Preostala imena, ki krožijo v javnosti, so nekdanji direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič, ki velja za kader SD, Karlo Peršolja, direktor Borzena, ki ga je SMC leta 2016 izbrala za vodenje nadzornega sveta Gen Energije, dosedanji član nadzornega sveta HSE Viktor Vračar, sicer direktor trzinske družbe Thyssenkrupp dvigala ...

Mitja Tašler
Novice Kako so prilagajali pogoje za ustoličenje nekdanjega "alstomovca" na čelo TEŠ
Ne spreglejte