SiolNET. Posel danes Novice
Vsebino omogoča Vzajemci Skupina
  • Messenger
  • Messenger

Je oktober najnevarnejši mesec za upad vrednosti delnic?

Vsebino omogoča Vzajemci Skupina

"Oktober je eden najnevarnejših mesecev za padec vrednosti delniških trgov," je dejal ameriški pisatelj Mark Twain. A pozor, to še ni konec citata, saj nadaljuje: "Nevarni so tudi julij, januar, september, april, november, maj, marec, junij, december, avgust in februar."

finance, naložbe, trgovanje, borza Foto: Pixabay

V citatu je Twain sarkastično izpostavil mesec oktober, ki je znan po svojem "borznem učinku", saj so se največji delniški zlomi v letih 1929, 1987 in 2008 zgodili ravno v oktobru. Čeprav statistični podatki tovrstnega pojava ne podpirajo, so psihološka pričakovanja o padcu vrednosti med vlagatelji še vedno prisotna.

September za vlagatelje najslabši mesec letos

Po sedmih mesecih rasti so delniški indeksi september končali z upadom. S&P 500 je na mesečni ravni upadel za 4,8 odstotka, kar pomeni, da je bil za vlagatelje to najslabši mesec od lanskega marca. Nižje vrednosti sta septembra zabeležila tudi druga dva največja borzna indeksa, Dow Jones in Nasdaq Composite.

Trge so zamajale zaskrbljenost vlagateljev zaradi namigov o zaostrovanju monetarne politike centralnih bank, visoka zadolženost držav, kitajska nepremičninska kriza. Poleg tega pa se zaradi epidemije covid-19 podirajo dobavne verige, višajo se cene energentov, kar se odraža v povišani inflaciji.

finance, naložbe, trgovanje, borza Foto: Pixabay

Je čas za korekcijo?

Mnogi vlagatelji tako menijo, da je trg po visokih dobičkih v prvi polovici leta zrel za korekcijo. Kaj pa napovedujemo v Skupini Vzajemci? "Centralne banke bodo še nekaj časa omogočale ogromno likvidnost, hkrati pa bodo države spodbujale potrošnjo, zato padca delniških trgov ne predvidevamo.

Problemi oskrbovalnih verig, redukcija električne energije na Kitajskem in pomanjkanje mikročipov pa se kažejo kot dobri nastavki za povišano inflacijo. Inflacija je po našem mnenju psihološki pojav s povratno zanko, zato bo pritisk na delniške trge še bolj izrazit. Konec leta vidimo delniške trge višje, kot so zdaj, pri čemer pa se zavedamo, da so tveganja hitrih sprememb in korekcij zelo visoka."

finance, naložbe, trgovanje, borza Foto: Pixabay

Zadnje trimesečje leta je najdonosnejše

Tudi statistika pritrjuje tezi, da bi bili delniški trgi ob koncu leta lahko na višjih vrednostih, kot so zdaj. Indeks S&P 500 je v četrtem četrtletju leta v povprečju dosegel 3,9-odstotno rast; to je najdonosnejše obdobje leta. Sledi mu prvo trimesečje s povprečnim 2,3-odstotnim dobičkom, najslabše pa je tretje četrtletje s povprečno 0,6-odstotno donosnostjo, kažejo podatki neodvisnega raziskovalnega podjetja CFRA.

Indeks S&P 500 je v četrtem četrtletju povprečno dosegel 3,9-odstotno rast.

Med meseci pa povprečno največje izgube ustvarja september. Torej bi bil morda september tisti mesec, ko bi morali biti vlagatelji bolj pozorni. Kako se mesečnim nihanjem borznih vrednosti najlažje izognemo? Enostavno, z večkratnim vlaganjem, kjer ne čakamo na pravi trenutek, ampak dolgoročno vlagamo enake mesečne zneske. Tako vseskozi kupujemo po povprečnih tržnih cenah. Primeren finančni produkt za tovrstno varčevanje pa so vzajemni skladi.

Koliko kupne moči izgublja vaš denar na bančnem računu? Izračunajte.

Na voljo je kalkulator, s pomočjo katerega si lahko preračunate svojo oportunitetno izgubo. To je denar, ki bi lahko ostal v vaši denarnici, če bi se znali pravilno odločiti.

finance, naložbe, trgovanje, borza Foto: Pixabay

Za pomoč pri vstopu v svet naložb so vam na voljo usposobljeni finančnosvetovalni strokovnjaki VZAJEMCI SKUPINA, ki bodo upoštevali vaše želje in pripravili ustrezni finančni načrt, prilagojen vašemu profilu tveganja in vašim ciljem.

Dolgoročno razpršeno vlaganje za miren spanec

Če se vrnemo k Twainu, je nauk zgodbe preprost: vstop na borzo je vedno potencialno nevaren, ne glede na mesec, začetna nevarnost izgube glavnice pa se z leti močno manjša. Zgodovina nas namreč uči, da če razpršeno vlagamo na borzo vsaj 20 let, možnosti izgube našega začetnega vložka praktično ni.

Ob tem pa je pomembno tudi, da se pred investiranjem dobro poučite. Če nimate časa ali znanja, lahko poiščete strokovno pomoč. Vzajemci vam pomagajo pri vstopu v svet naložb in poskrbijo za ustrezno plemenitenje vaših sredstev.

Morda je čas za vašo prvo naložbo ravno v oktobru, v mesecu varčevanja, ki se konča s svetovnim dnevom varčevanja, ko družbe za upravljanje premoženja nove vlagatelje razveselijo z ugodnejšimi pogoji za pristop k njihovim skladom. 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin