Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2012,
11.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Japonska IMF

Četrtek, 19. 1. 2012, 11.01

7 let, 2 meseca

Japonska pod pogoji pripravljena okrepiti IMF za pomoč Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Japonska je pripravljena pomagati pri reševanju krize v območju evra skozi prispevke Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), pri čemer pa od članic območja skupne valute terja "pomembne ukrepe".

Japonska je tako v sodelovanju z drugimi članicami G20 pripravljena proučiti možnost finančnega prispevka za krepitev IMF. Iz IMF so v sredo sporočili, da si prizadevajo zbrati dodatnih 500 milijard dolarjev (390 milijard evrov) sredstev, s katerimi bi državam pomagali pri blaženju globalne finančne krize. Po ocenah sklada bodo namreč v prihodnjih letih potrebovali približno 1000 milijard dolarjev (780 milijard evrov) posojilnega potenciala.

IMF ima trenutno na voljo okoli 385 milijard dolarjev IMF je izjavo podal po torkovem srečanju odbora izvršnih direktorjev organizacije, ki je razpravljal o zadostnosti sredstev sklada. Trenutno ima IMF na voljo okoli 385 milijard dolarjev. Izvršna direktorica IMF Christine Lagarde je pojasnila, da je bila razprava opravljena na željo članic in s podporo skupine držav G20.

Japonska od evropskih držav pričakujejo bolj ambiciozno ukrepanje Japonska je ena od članic skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev, neimenovani predstavnik japonskega finančnega ministrstva pa je povedal, da se zaenkrat v Tokiu še niso konkretno odločili za sodelovanje pri krepitvi IMF, so pa na to pripravljeni. "Japonska je pripravljena ponuditi svojo podporo za stabilizacijo trgov, tudi skozi posojilo IMF, če bodo evropske države na drugi strani sprejele in izvedle pomembne ukrepe." Ob tem je pojasnil, da v deželi vzhajajočega sonca od evropskih držav pričakujejo bolj ambiciozno ukrepanje, saj se je trenutna kriza v Evropi začela, stara celina pa se je z njo sposobna spopasti.

IMF je sicer v preteklih dveh letih prispeval približno tretjino vseh sredstev, namenjenih za reševanje dolžniške krize držav območja evra. Sedaj se pojavljajo skrbi, da bodo zaradi zaostrenih gospodarskih pogojev finančno pomoč potrebovale tudi neevropske države.

ZDA pri krepitvi ne bodo sodelovale V ZDA so že zatrdili, da kot najmočnejša država v skladu pri krepitvi ne bodo sodelovale, tako da se v evropskih prestolnicah ozirajo predvsem k Japonski in hitro rastočim državam, kot so Kitajska, Indija, Brazilija in Rusija. Te so v preteklosti glede tega dajale mešane signale.

Voditelji držav in vlad članic EU so se medtem decembra dogovorili za krepitev sredstev IMF v višini do 200 milijard evrov skozi dvostranska posojila držav območja evra in nekaterih drugih članic unije.

Ne spreglejte