Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2017,
9.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Kočevje roboti Yaskawa Electric

Torek, 17. 1. 2017, 9.23

6 let, 7 mesecev

Potrjeno: Japonci bodo robote proizvajali v Kočevju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Yaskawa Electric roboti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, bo novo evropsko tovarno robotov gradila v Kočevju. Novico je potrdil kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je dejal, da se s prejemom pisma o nameri o nakupu zemljišč v Občini Kočevje uresničuje prva faza omenjene naložbe.

Prebilič je dodal, da gradnjo tovarne predvidevajo še letos, najverjetneje poleti. Gradili jo bodo v neposredni bližini kočevske industrijske cone, občina pa bo pred tem uredila vse potrebno, je še dejal. V okviru te 25-milijonske naložbe naj bi zaposlili od 170 do 200 ljudi, v igri za mesto njene postavitve pa je bila v sklepni fazi še Ribnica.

V začetku bodo izdelovali štiri tisoč robotov letno

Direktor ribniške Yaskawe Ristro Hubert Kosler je novembra napovedal, da bi se morala v Yaskawini slovenski tovarni konec leta 2018 začeti poskusna proizvodnja, redna proizvodnja pa naj bi se začela leta 2019. Za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote med drugim prilagajal zahtevam kupcev in zaposloval predvsem slovenske strokovnjake.

Zmogljivost tovarne naj bi bila v začetku štiri tisoč robotov letno, nato bi prešli na pet tisoč, končna zmogljivost pa ne bo presegla šest tisoč robotov letno. Končno letno proizvodnjo pa bo narekoval trg, je še povedal Kosler. Omenjeno naložbo naj bi podprla tudi Slovenija, in sicer z zneskom, ki bo dosegal od 20 do 25 odstotkov naložbene vrednosti.

Japonsko podjetje je v Sloveniji že prisotno

Yaskava Electric je največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1915, danes pa po vsem svetu zaposluje 14.300 ljudi. V Sloveniji je omenjena multinacionalka že prisotna, saj sta v njeni lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Poleg Ribnice naj bi bila po poročanju nekaterih medijev v igri za tovarno robotov tudi Murska Sobota.

Ne spreglejte