SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izčrpavanje FMR v korist podjetij v davčnih oazah (VIDEO)

3

termometer

Nekateri delničarji podjetja FMR predsedniku nadzornega sveta Stojanu Petriču po poročanju Planet TV očitajo zlorabo položaja, utaje davka in oškodovanje družbe.

Petrič, ki je tudi predsednik vladnega Sveta za razvoj in prvi mož Kolektorja, katerega solastnik je tudi FMR, naj bi s spornim poslovanjem in posojanjem denarja podjetju Archimed, registriranem v davčni oazi Luksemburg, zlorabil položaj, utajil davke in oškodoval FMR.

Archimed je sicer ves čas ustvarjal izgubo in zanemarljive prihodke. Dokumenti, s katerimi razpolagajo na Planet TV, namreč razkrivajo, da je imel Archimed od leta 2006, ko je solastnik postal FMR, vsako leto, z izjemo leta 2007, izgubo. Kljub temu je FMR v štirih letih prek dokapitalizacij in posojila z odkupom obveznic vanj vložil slab milijon evrov.

Poleg tega je FMR leta 2010 likvidiral Archimed. Zato prizadeti delničarji sumijo, da je Petrič s tem izčrpaval FMR v korist podjetij, registriranih v davčnih oazah. Solastnika Archimeda sta bili namreč tudi podjetji Ardavon in Avondale, registrirani v davčni oazi na Britanskih Deviških otokih. Z njima pa naj bi bil povezan sam Stojan Petrič.

Proti Petriču so že spisali kazensko ovadbo, jo poslali na Nacionalni preiskovalni urad, a se do zdaj še ni zgodilo nič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin