Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 11. 2013,
14.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recesija Slovenija BDP

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 14.12

7 let, 2 meseca

Iz Evrope prihajajo nove slabe napovedi za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v svojem najnovejšem poročilu o gospodarskih obetih občutno poslabšala napoved gospodarskih gibanj v Sloveniji v letu 2014.

EBRD tako po novem pričakuje 2,5-odstotni upad slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je še maja pričakovala 0,9-odstotno krčenje gospodarstva.

Za letos v mednarodni finančni ustanovi s sedežem v Londonu napovedi niso bistveno spreminjali. BDP naj bi se tako skrčil za 2,4 odstotka, kar je celo za 0,1 odstotne točke manjši upad kot v majski napovedi. Dinamika krčenja slovenskega gospodarstva naj bi bila tako letos in prihodnje leto podobna kot lani, ko je BDP nazadoval za 2,5 odstotka.

Prodaja Heliosa korak v pravo smer EBRD izpostavlja, da slovenski izvoz sicer postopoma raste, vendar pa gospodarsko dejavnost duši šibka domača poraba, ki je posledica razdolževanja gospodarstva, težav v bančnem sistemu in ukrepov za uravnoteženje javnih financ.

EBRD ugotavlja, da je okvir za sanacijo bank pripravljen, a se bo ta začel šele po predvidoma decembrski objavi rezultatov pregledov slovenskih bank. Ustanova izpostavlja še, da je pripravljena tudi zakonska podlaga za pomoč pri bolj učinkovitem razdolževanju podjetij.

Z dogovorom o prodaji Heliosa se je po navedbah EBRD spodbudno začelo izvajanje načrta prodaje 15 državnih naložb, pogrešajo pa napredek pri vzpostavljanju Slovenskega državnega holdinga. V vsakem primeru pa v EBRD menijo, da bo proces sanacije bank in podjetij terjal več časa, zato se krčenje slovenskega gospodarstva prihodnje leto še ne bo moglo ustaviti.

Šibka rast šele leta 2015 Napoved EBRD je v seštevku za obe leti najslabša od vseh dozdajšnjih napovedi domačih in mednarodnih ustanov. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) tako državi za letos napoveduje 2,4-odstotno krčenje BDP, za prihodnje leto pa 0,8-odstotno.

Banka Slovenije medtem letos pričakuje 2,6-odstotno krčenje gospodarstva, prihodnje leto pa dodatni 0,7-odstotni upad BDP. Gospodarska zbornica Slovenije letos pričakuje 2,6-odstotno nazadovanje gospodarske dejavnosti, prihodnje leto pa nadaljnji 1,3-odstotni upad.

Evropska komisija je prejšnji teden napovedala, da se bo slovenski BDP letos skrčil za 2,7 odstotka, prihodnje leto pa naj bi upadel še za odstotek. Mednarodni denarni sklad pa Sloveniji za letos napoveduje 2,6-odstotni upad BDP, prihodnje leto pa naj bi se gospodarstvo skrčilo za 1,4 odstotka. Domače in mednarodne ustanove z nekoliko daljšim časovnim okvirom napovedi pričakujejo, da se bo Slovenija k šibki gospodarski rasti vrnila šele v letu 2015.

Ne spreglejte