SiolNET. Posel danes Novice
0,47

termometer

 • Messenger
 • Messenger

IMF zvišal napoved gospodarske rasti za Slovenijo

0,47

termometer

Rast. BDP.
Foto: Thinkstock

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji za letos napoveduje štiriodstotno gospodarsko rast, kar je 1,5 odstotne točke več kot v zadnji jesenski napovedi. V prihodnjem letu naj bi se rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) upočasnila na 3,2 odstotka, so ocenili v IMF.

IMF je poročilo objavil pred začetkom rednega zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu, Sloveniji pa med drugim za letos napoveduje 5,9-odstotno stopnjo brezposelnosti, ki naj bi v prihodnjem letu upadla na 5,5 odstotka.

Inflacija naj bi bila letos 1,7-odstotna, leta 2019 pa naj bi se povprečne cene življenjskih potrebščin zvišale za dva odstotka. Presežek na tekočem računu plačilne bilance naj bi bil letos 5,7-odstoten, prihodnje leto pa 5,2-odstoten.

Letošnja gospodarska rast bo po napovedih IMF za eno odstotno točko nižja kot lansko leto, ko je dosegla pet odstotkov.

IMF Foto: Reuters Napoved za Slovenijo je pred mesecem dni že izboljšal Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki Sloveniji po novem za letos napoveduje 5,1-odstotno realno rast BDP, potem ko je v jesenski napovedi pričakoval 3,9-odstotno rast. Napoved za 2019 je zvišal s 3,2 na 3,8 odstotka, za leto 2020 pa napovedal 3,2-odstotno gospodarsko rast.

Že februarja je napoved izboljšala tudi Evropska komisija, in sicer za 0,2 odstotne točke na 4,2 odstotka za letos in na 3,5 odstotka za prihodnje leto.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • b44326 / 17.04.2018. ob 18:51 0 0

  truncek, pozabil si omenit, da smo imeli najvišji BDP leta 2008, se pravi pred 10 leti, ko je bil na oblasti JJ. Pa ne trdim, da je bila njegova vlada glavni dejavnik, ampak v skladu s tvojim komentarjem si vsekakor vse zasluge zasluži JJ.

  0 0
 • truncek / 17.04.2018. ob 16:03 +1 - 1

  Kaj so že ugotovili, da Janez ne bo zmagal na volitvah. Ker če bi Janez zmagal, bi bili odstotki rasti približno enaki, samo predznak bi bil drug (minus za svečkarje, da jim bo jasno). Seveda pa je rast BDP neodvisna od trenutne vlade (tako pravijo svečkarji), prav tako tudi padec BDP-ja leta 2012 (za 10%) ni bil rezultat slabega dela Janezove vlade, ampak stanja v svetu.

  +1 - 1
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin