Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2018,
11.33

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

23

Natisni članek

Žito Podravka

Ponedeljek, 12. 11. 2018, 11.33

5 let, 5 mesecev

Hrvati prevzeli vse ključne vzvode v največjem pekarskem podjetju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

23

Janez Bojc | Janez Bojc ostaja edini slovenski državljan v najvišjih vodstvenih strukturah Žita. | Foto STA

Janez Bojc ostaja edini slovenski državljan v najvišjih vodstvenih strukturah Žita.

Foto: STA

Tri leta po prevzemu Žita se je hrvaška Podravka odločila prevetriti poslovodstvo slovenske pekarske skupine. Kdo so njeni novi člani in kaj to pomeni za Žito?

V poslovodstvu Žita, ki ga že vrsto let vodi Janez Bojc, so se zgodile večje spremembe. Po novem ga sestavljajo trije člani. Ob Bojcu še:

  • Senka Laljek, dolgoletna uslužbenka Podravke, ki je v matični družbi in njenih podjetjih opravljala različne zadolžitve s področja financ, davkov, kontrolinga itd.,
  • Miroslav Vitković, nekdanji predsednik uprave Podravke, ki je v zadnjih letih vodil njeno slovensko podjetje.

Mandat novega poslovodstva traja dve leti, dozdajšnji član Milan Tadić pa je po novem prokurist.

Prva večja prevetritev uprave

Gre za prvi večji poseg hrvaške prehrambne skupine v upravo Žita, ki so mu lani čisti prihodki upadli za 5,5 milijona evrov, na 96,7 milijona evrov. Čisti dobiček je bil v primerjavi z letom 2016 nižji za četrtino, znašal je 4,3 milijona evrov.

Senka Laljek bo v Žitu skrbela za finance. | Foto: Žito, d.o.o. Senka Laljek bo v Žitu skrbela za finance. Foto: Žito, d.o.o. Na to je vplivalo dejstvo, da je Podravka v Sloveniji od Žita začela prevzemati prodajo trajnega blaga. Hrvaški lastnik je prevzel tudi proizvodnjo in prodajo začimb. Tri četrtine vseh prihodkov Žito ustvari v Sloveniji.

Letošnje leto bo Žito, ki praznuje 70. obletnico ustanovitve, po načrtih končalo še z nižjimi prihodki in dobičkom. Že lani so stroške dela znižali za osem odstotkov, na 16,4 milijona evrov, saj so del zaposlenih prerazporedili v slovensko Podravko. Za približno pet milijonov evrov je nižja tudi finančna zadolženost (24,5 milijona evrov konec leta 2017). Hkrati je Žito za skoraj 30 odstotkov povečalo obveznosti do dobaviteljev in drugih poslovnih partnerjev.

V poslovodstvu Žita tudi nekdanji šef Podravke

Med dvema novima članoma poslovodstva Žita je daleč najbolj znan Miroslav Vitković. Gre namreč za nekdanjega predsednika uprave Podravke, ki je imel eno ključnih vlog v tako imenovani aferi Spice.

Miroslav Vitković, novi član poslovodstva Žita | Foto: Žito, d.o.o. Miroslav Vitković, novi član poslovodstva Žita Foto: Žito, d.o.o. Šlo je za razkritje, da je nekdanje poslovodstvo Podravke prek off-shore podjetja z Malte ob pomoči tedanjega hrvaškega gospodarskega ministra Damirja Polančeca poskušalo privatizirati to družbo, v kateri je najpomembnejša lastnica še vedno hrvaška država. Vitković je bil tedaj ključna priča hrvaških preiskovalcev, kar mu je pozneje prineslo zasebno tožbo nekdanjih menedžerjev Podravke. Polančec je bil leta 2010 obsojen na deset mesecev zaporne kazni.

Pozneje je bil Vitković svetovalec nekdanjega predsednika uprave Podravke Zvonimirja Mršića, ki se je s položaja moral posloviti takoj ob začetku mandata vlade Andreja Plenkovića, saj ni bil po volji vladajoči stranki HDZ.

Tesnejša vpetost Žita v Podravko

Mršić je danes član Agrokorjeve sanacijske ekipe. Na položaju predsednika uprave Podravke ga je nasledil nekdanji direktor Zvečeva Marin Pucar, član Hrvaške kmečke stranke (HSS), ki naj bi na položaj prišel s podporo predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića in obrambnega ministra Damirja Krstićevića.

Zamenjava je močno spremenila tudi politiko Podravke do Žita. Če je Mršič ključno ekipo v Žitu ves čas puščal pri miru, pod Pucarjem, ki predseduje nadzornemu svetu Žita, prihaja do vedno tesnejše vpetosti slovenske družbe v Podravko.

Hrvaški lastnik si je lani iz Žita izplačal za 19 milijonov evrov dividend. S tem si je Podravka pokrila skoraj tretjino 65-milijonske kupnine, ki jo je leta 2015 plačala za prevzem. Žito je lastniku odobrilo tudi tri milijone evrov kratkoročnega posojila, ki ga je Podravka vrnila lani.

Podravka, Žito | Foto: STA , Foto: STA ,

Podravka prevzela finance in prodajo Žita

Močno se povečuje tudi Žitova prodaja podjetjem v lasti Podravka. Leta 2016 je znašala le 28 milijonov, danes pa že presega 41 milijonov evrov. Vse to je v skladu s Podravkino strategijo integracije Žita do leta 2019.

Zdaj so kadri v Podravki prevzeli tudi ključne funkcije v Žitu (finance, prodajo). V upravi že od leta 2016 ni več Erika Žuniča, ki je bil pristojen za finance in računovodstvo. Da si Žunič išče novo službo, nakazuje tudi njegova prijava na razpis za izbiro članov uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Edini slovenski državljan v najvišjih vodstvenih strukturah Žita ostaja Bojc.

Podravka sicer dosega rekordne rezultate. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je ustvarila 25 milijonov evrov dobička, kar je skoraj štirikrat več kot lani. Največ po zaslugi otroške hrane, slaščic in drugih programov. V regiji jugovzhodne Evrope Podravka dosega 2,3-odstotno rast poslovanja.

Novice Kaj se dogaja z Žitom pol leta po tem, ko so ga prevzeli Hrvati
Ne spreglejte