SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaške trgovine bodo lahko obratovale 24 ur na dan

3

termometer

Hrvaška vlada je sprejela spremembe zakona o trgovini in ukinila omejitve delovnega časa, vključno z omejitvami nedeljskega obratovanja.

Vlada je pojasnila, da želi s spremembami zaostriti boj proti sivi ekonomiji in nelojalni konkurenci v trgovskem sektorju. Trgovine bodo tako lahko obratovale 24 ur na dan z izjemo državnih praznikov.

Odpiralne čase bodo lahko določali poljubno Vlada se je pri svoji odločitvi sklicevala tudi na odločitev ustavnega sodišča, ki je leta 2009 kot neustavno razglasilo odločitev vlade o prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah. Gospodarski minister Đuro Popijač je poudaril, da spremembe ne bodo prinesle kaj posebej novega, temveč bodo potrdile prakso, ki je bila uveljavljena po odločitvi ustavnega sodišča.

Pojasnil je, da bodo delodajalci, ne glede na lokacijo ali velikost svojih trgovin, lahko brez omejitve določali delovni čas svojih trgovin, razen ob državnih praznikih, ko delovni čas omejuje zakon o praznikih.

Popijač je še dejal, da so z odločitvijo soglašali vsi sindikati, razen Neodvisnih hrvaških sindikatov. Predsednik zveze Krešimir Sever je povedal, da je šla vlada zopet na roko delodajalcem in da se bo zgodba znova lomila na hrbtu delavcev.

Med drugim spremembami zakona o trgovini je vlada danes prepovedala prodajo pornografskih vsebin mladoletnikom, potem ko je omenjeni skupini prebivalstva že prepovedano prodajati alkoholne pijače in tobačne izdelke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin