SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška si želi slovenskih investitorjev

4

termometer

Hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić je v Zagrebu članom Poslovnega kluba slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov predstavil zakonske spremembe, ki so jih uveljavili po vstopu Hrvaške v EU.

Hrvaška med drugim s posebnim zakonom spodbuja investitorje, je tudi nekoliko pospešila postopke za tuja vlaganja.

Miljenić je posebej govoril o pravnem okolju za gospodarstvenike in ukrepih hrvaške vlade za pridobitev tujih investitorjev, medtem ko so se člani kluba zanimali predvsem za spremembe v davčni politiki, izvajanje stečajev in predstečajnih pogodb ali urejanje zemljiških knjig.

Srečanja se je udeležil tudi slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk, ki je poudaril, da je varnost investicij v obeh državah visoka. "Po vstopu Hrvaške v EU rahlo narašča izvoz v obeh smereh in imamo solidno blagovno menjavo, saj je gospodarsko sodelovanje izjemno dobro", je ocenil Volk.

Sosedi v podobnem ekonomskem položaju Povedal je, da sta Hrvaška in Slovenija v podobnem ekonomskem položaju, je pa bistveno, da bosta dobro pripravljeni za čas, ko bosta obe izšli iz recesije. Med drugim je dejal, da je tudi vzdušje na srečanju pokazalo, da "na srečo" ni negativnih vplivov na gospodarske odnose.

Ko gre za zaplete z Ljubljansko banko, je dejal, da je zaradi neizvajanja memoranduma z Mokric pod vprašajem verodostojnost Hrvaške ter da memorandum ni več obetaven za reševanje spora, kot se je zdelo ob podpisu 11. marca letos.

"Vse se bo rešilo na ustreznem mestu" Minister Miljenić je za TV Slovenijo medtem povedal, "da sta memorandum podpisali dve vladi ter da obstaja zakonodaja, s katero je mogoče urediti njegovo izvajanje". "Na straneh v sporu je, da uresničita svoje pravice v okviru postopka", je dejal.

Poudaril je, da pri tem ne vidi nobene težave, čeprav lahko vsaka stran na rešitev gleda po svoje. "Vse se bo rešilo na ustreznem mestu," je še izjavil.

Slovenija na Hrvaško več izvozi Hrvaška je sicer ena pomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Slovenije. Dvostranska blagovna menjava se je v preteklih letih precej okrepila. Potem ko je leta 2000 znašala 1,2 milijarde evrov, je lani znašala 2,3 milijarde evrov. Vrh je sicer dosegla leta 2008, ko je znašala 2,5 milijarde evrov.

Slovenija na Hrvaško več izvozi, kot iz nje uvozi. Lani je tja po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije izvozila za 1,3 milijarde evrov blaga, uvozila pa za dobrih 940 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin