Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 4. 2012,
7.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Hauc NKBM

Torek, 24. 4. 2012, 7.06

7 let, 2 meseca

Hauc se o kandidatih za člane uprave NKBM še odloča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Aleš Hauc je prvi dan na čelu druge največje slovenske banke poudaril, da se mora najprej osredotočiti na pregled poslovanja banke.

Imen kandidatov za člane uprave ni razkril, saj razgovori še potekajo. Hauc načrtuje, da bo nadzornemu svetu svoje kandidate za člane uprave predlagal predvidoma v prvi polovici maja, trenutno pa je v zaključni fazi razgovorov s kandidati za potencialne člane uprave. Zaenkrat Hauc načrtuje tričlansko upravo, kasneje se bo lahko upravi še kdo pridružil. "Naša vizija je, da bi bila uprava štiričlanska," je povedal na novinarski konferenci v Mariboru.

Plos ostaja v ekipi kot član uprave Člani uprave bodo z delom začeli po prejemu licence Banke Slovenije. Hauc pričakuje, da bo predvidoma v začetku julija popolna uprava pričela z delom. Pojasnil je, da Andrej Plos, ki je banko kratek čas vodil pred njim, do nadaljnjega še ostaja v njegovi ekipi kot član uprave.

Hauc verjame, da se bo banka še naprej uspešno razvijala Hauc pričakuje, da bodo prihodnji meseci zelo delovni. V prvih dneh se bo seznanil z vsemi pomembnejšimi podatki glede poslovanja banke in pričel z izvajanjem vizije, ki jo je 9. marca predstavil nadzornemu svetu. Zaveda se, da bo pot banke, ki je lani poslovala še slabše, kot pa je kazalo ob njegovem dogovarjanju za nastop funkcije predsednika uprave, lahko tudi huda, vendar verjame, da bo NKBM preživela svetovno gospodarsko in finančno krizo in se še naprej uspešno razvijala.

"Intenzivno bomo delali na odnosih z investitorji in delničarji ter krepili vlogo v regiji" "Zaenkrat slika banke kaže, da je to varna in stabilna hiša, ki dobro posluje," je dejal Hauc in ob tem napovedal revizijo poslovanja posameznih segmentov, predvsem hčerinskih družb, ker želi imeti čisto sliko poslovanja. Načrtuje tudi pregled popisov poslovnih procesov in oblikovanje načrta reorganizacije tako banke kot skupine za čim bolj učinkovito poslovanje. "Intenzivno bomo delali na odnosih z investitorji in delničarji ter krepili vlogo v regiji," je dejal Hauc.

Napovedal je tudi, da bodo v prihodnje okrepili razvojno funkcijo in funkcijo monitoringa v banki predvsem, kar zadeva sprotnega poslovanja podjetij.

V prvih treh mesecih okoli pol milijon evrov dobička Poslovanje banke pa je sicer letos že pozitivno, saj je banka v prvih treh mesecih skupno ustvarila okoli pol milijon evrov dobička, s čimer pa Hauc, kot je dejal, "še zdaleč ni zadovoljen". Ne pričakuje, da bo banka že v kratkem začela poslovati s polno dinamiko. Glede na strukturo bilance banke pa Hauc meni, da bi banka od oblikovanja vseh potrebnih slabitev lahko začela "dosti solidno poslovat".

Poleg iskanja članov uprave banke poteka tudi postopek oblikovanja novega nadzornega sveta, saj šestim nadzornikom preneha mandat, eden pa je odstopil. Nadzorni svet je po besedah predsednika nadzornega sveta Dušana Jovanoviča oblikoval nominacijski odbor, ki je z javnim pozivom pozval kandidate k prijavi.

Prijavljenih je 58 kandidatov, v skladu s kodeksom upravljanja Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (Aukn) pa bo nominacijski odbor v prihodnje med prispelimi prijavami izbral kandidate in jih poslal v akreditacijo komisiji agencije. Vse to naj bi se zgodilo še pred sklicem skupščine, je povedal Jovanovič, ki pa ni med 58 prijavljenimi kandidati.

Z vrha Pošte Slovenije odhaja brez odpravnine Hauc, ki ob odhodu z vrha Pošte Slovenije tam ni prejel odpravnine, kot je danes povedal, je vodenje druge največje slovenske banke prevzel s petletnim mandatom, ki se izteče leta 2017.

Lanska izguba NKBM je znašala 83,9 milijona evrov, izguba na ravni skupine pa 81,1 milijona evrov. Lansko izgubo banke so v primerjavi z letom prej povzročile predvsem za 90 milijonov evrov višje neto oslabitve in rezervacije.

Ne spreglejte