SiolNET. Posel danes Novice
4,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gradnja razkošnega projekta v središču prestolnice se bliža koncu #foto

4,15

termometer

Palais Schellenburg | Na mestu, kjer je skoraj desetletje zevala gradbena jama, raste 125 stanovanj in poslovni prostori. | Foto: Ana Kovač
Na mestu, kjer je skoraj desetletje zevala gradbena jama, raste 125 stanovanj in poslovni prostori. Foto: Ana Kovač

Na mestu nekdanjega Kolizeja v središču Ljubljane gre proti koncu gradnja projekta Schellenburg. V njem bo 125 stanovanj, mestni  kompleks pa bo sestavljen iz treh stavb, sedemnadstropne palače, petnadstropne vile in šestnadstropnega poslovnega objekta. Pod objektom bo garažna hiša. Prvi stanovalci bodo udobje nadstandardnih stanovanj uživali že oktobra.

Stanovanjsko-poslovni kompleks Schellenburg, ki nosi ime po trgovcu in mecenu Jakobu pl. Schellenburgu, stoji ob Gosposvetski cesti in bo nadgradil videz ene najpomembnejših ljubljanskih ulic. Skupna vrednost projekta je ocenjena na okrog 90 milijonov evrov.

Površina stanovanja se giblje od 62 kvadratnih metrov za najmanjšo enoto do skoraj 600 kvadratnih metrov za največje stanovanje. Ta kvadratura vključuje tudi terase. V povprečju se površina stanovanj giblje okoli 120 kvadratnih metrov. Cene v vili in palači se gibljejo med 5.200 in 8.200 evri na kvadratni meter neto, torej brez davkov. Cena je odvisna od lege, predvsem pa od etaže. Višje etaže so praviloma dražje kot nižje. Najugodnejša etaža je v prvem nadstropju.

Palais Schellenburg | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Tloris stanovanj je oblikovan sodobno, tako velik odprt prostor vključuje dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico. Bivalni prostori so orientirani na jugozahod, spalni prostori pa na severovzhod, kar je optimalno zaradi izkoriščanja dnevne svetlobe.

Stanovalci bodo deležni posebne storitve concierge, kar pomeni 24-urno varovanje in recepcijo.

Palais Schellenburg | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Najdražje stanovanje že prodali

Najdražje stanovanje v sedmem nadstropju ima 340 kvadratnih metrov neto površine, ob tem pa mu pripada 245 kvadratnih metrov zunanjih površin. Kot je ob začetku gradnje dejal direktor družbe Reinteburg Matej Sodin, so stanovanje, za katero je treba skupaj z davkom odšteti skoraj pet milijonov evrov, že prodali. Kupec je Slovenec.

Kopališče Ilirija Novice Kako poteka gradnja prvega pokritega olimpijskega bazena v Ljubljani #foto

Glavno stavbo predstavlja sedemnadstropna palača, t. i. Palais, kjer bo na voljo 110 stanovanj, velikih od 62 do 345 kvadratnih metrov neto stanovanjske površine, med drugim je v najvišji etaži tudi šest prestižnih penthousov.

Palais Schellenburg | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Na drugi strani vrta zgradbe Palais stoji vila, t. i. Villa Schellenburg, s 15 razkošnimi stanovanji večjih tlorisov v petih nadstropjih, med katerimi bodo tri atrijska. Posebnost Ville je njena jugozahodna fasada z zastekljenimi ložami, ki stanovanjem podarjajo obilo naravne svetlobe.

Palais Schellenburg | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Celoten kompleks Schellenburg bo dopolnil še poslovni objekt s šestimi nadstropji ob Gosposvetski cesti. Za oddajo za poslovne namene bo na voljo šest tisoč kvadratnih metrov neto poslovnih prostorov. Pisarniški prostori se razprostirajo med prvim in šestim nadstropjem, poleg tega pa bo v pritlični etaži na voljo pet lokalov – trgovine, restavracija, likovna galerija, veliki pa bodo od 92 do 693 kvadratnih metrov. Nekatere dolgoročne najemne pogodbe so že sklenjene, nekatere pa bodo sklenjene do konca gradnje.

Palais Schellenburg | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Saga o projektu Kolizej

Jože Anderlič je na območju nekdanjega Kolizeja najprej snoval gradnjo koncertno-operne dvorane, luksuznega hotela in stanovanjsko-poslovne soseske, a je 140 milijonov evrov vreden projekt ostal na papirju.

Palais Schellenburg | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Zaradi zapletov z dovoljenji oziroma omejitvami pri gradnji je moral spremeniti načrte in leta 2015 napovedal 65 milijonov evrov vredno stanovanjsko sosesko višjega cenovnega razreda. Južnoafriški sklad Greenbay je zemljišče in projekt za gradnjo palače in prestižne vile kupil leta 2016 od družbe Tivoli projekt, ki je bila v lasti Anderličeve družbe. Greenbay se je maja 2018, po dveh letih čakanja na gradbeno dovoljenje, naveličal in zemljišče prodal. Celoten projekt v središču prestolnice je nato ponovno odkupila družba Reinteburg, v katerem so po podatkih poslovnega asistenta bizi.si direktorji Tina Anderlič Jelenc, Jože Anderlič in Matej Sodin.

Kolizej od leta 2007 dalje:

1 / 20
2 / 20
3 / 20
4 / 20
5 / 20
6 / 20
7 / 20
8 / 20
9 / 20
10 / 20
11 / 20
12 / 20
13 / 20
14 / 20
15 / 20
16 / 20
17 / 20
18 / 20
19 / 20
20 / 20

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin