SiolNET. Novice Slovenija
2,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako poteka gradnja prvega pokritega olimpijskega bazena v Ljubljani #foto

2,96

termometer

Kopališče Ilirija | Na mestu popolnoma dotrajanega Kopališča Ilirija, ki je bilo zgrajeno leta 1929, bo zrasel Športni center Ilirija. S tem bo Ljubljana dobila svoj prvi pokriti olimpijski bazen. | Foto: Ana Kovač
Na mestu popolnoma dotrajanega Kopališča Ilirija, ki je bilo zgrajeno leta 1929, bo zrasel Športni center Ilirija. S tem bo Ljubljana dobila svoj prvi pokriti olimpijski bazen. Foto: Ana Kovač

Ljubljana bo končno dobila pokrit olimpijski bazen. Gradnja novega Športnega centra Ilirija s spremljajočo infrastrukturo bo predvidoma končana do oktobra prihodnje leto. Preverili smo stanje na gradbišču.

Težko pričakovan plavalni center so ljubljanske oblasti ob odličnih uspehih plavalcev Ilirije, med katerimi so najbolj izstopali svetovni rekorder Peter Mankoč ter olimpijca Jernej Godec in Anže Tavčar, obljubljali že pred dvema desetletjema in pol.

Takratna županja Vika Potočnik je temeljni kamen za nov bazen položila že leta 1999, stalni dogovori glede projekta pa so se nadaljevali v naslednjih letih. Projekt je znova začel dobivati podobo leta 2008 in bo po dodatnih 15 letih končno tudi izpeljan.

Kopališče Ilirija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Poleg dveh bazenov še muzej in več dvoran

Zdaj se končno uresničuje zamisel o gradnji Športnega centra Ilirija. Tam bodo poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena z vsemi spremljajočimi prostori tudi Muzej Stanka Bloudka, večja dvorana za rekreacijo, odbojko in košarko, manjša dvorana za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorana za borilne športe.

Kopališče Ilirija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač S tem bo objekt še naprej namenjen plavanju in preostalim aktivnostim, ki so se odvijala na zdaj že nekdanjem kopališču. Objekt pa bo imel tudi veliko podzemno garažo.

Ostal bo tudi del legendarnega Kopališča Ilirija iz leta 1929, saj bo novozgrajeni objekt ohranil pročelje sedanje stavbe, z oživitvijo Lattermanovega drevoreda pa bo dobil novo povezavo s parkom Tivoli. Staro Kopališče Ilirija je bilo namreč ob odprtju eno najmodernejših v Evropi. Zadnja celotna sanacija je bila opravljena leta 1974, zadnja večja prenova pa je na do takrat že popolnoma dotrajanem objektu potekala leta 2016.

bazen Ilirija Trendi Ljubljanski bazen, ki je ob svojem nastanku veljal za elitnega

Kopališče Ilirija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Kot pišejo na Molu, projekt predstavlja tudi enega prvih javnih objektov v Sloveniji, ki ustreza kriterijem skoraj samozadostnih stavb. Osnovni princip je zasnovan na geotermalni energiji, ki bo omogočala ogrevanje in hlajenje stavbe, obenem pa sledi modernim trendom, saj gre za obnovljive vire energije.

Tako naj bi bilo videti pročelje novega Športnega centra Ilirija:

Športni center Ilirijia | Foto: MOL/Atelje Lorenz Peter Foto: MOL/Atelje Lorenz Peter

Kopališče Ilirija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Projekt je ovrednoten na več kot 50 milijonov evrov z DDV.

Kopališče Ilirija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kopališče Ilirija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kopališče Ilirija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kopališče Ilirija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin