Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
1. 7. 2019,
11.09

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,94

10

Natisni članek

nepremičnine Stanovanjski sklad RS najemnina

Ponedeljek, 1. 7. 2019, 11.09

4 leta, 9 mesecev

Gradnja večjega dela soseske Novo Brdo stoji, začetek izkopa za 174 stanovanj

Gradnja državnih stanovanj stoji, Janković pa že gradi

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,94

10

Gradnja soseske Novo Brdo | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Medtem ko je ljubljanski stanovanjski sklad na Brdu v Ljubljani začel graditi 174 neprofitnih najemnih stanovanj, je nadaljevanje gradnje 498 stanovanj v pristojnosti državnega stanovanjskega sklada še negotovo.

Potem ko je republiški stanovanjski sklad (SSRS) februarja letos prekinil sodelovanje z družbo Rafael, ki je oktobra lani začela izkop gradbene jame za gradnjo soseske Novo Brdo, gradbišče še kar sameva. Začetek gradnje načrtovanih 498 stanovanj za neprofitni najem se tako odmika v neznano prihodnost.

Ali bo zamuda vplivala na končanje celotne gradnje, ki je predvideno konec leta 2021, na skladu nočejo napovedovati. Čeprav so februarja govorili o od šest- do osemmesečni zamudi, zdaj o tem niso več prepričani. "Zamuda bo lahko ocenjena šele takrat, ko bomo začeli izvedbo del," pojasnjujejo na republiškem stanovanjskem skladu. Prav tako ne morejo oceniti dokončne škode, ki je nastala zaradi spora z družbo Rafael. Ta bo namreč po njihovih navedbah odvisna od razlike v ceni in novih rokov.

Neizbrani ponudnik se je pritožil

A čas nadaljevanja gradnje še ni znan, saj je postopek izbire nadomestnega izvajalca zemeljskih del še vedno v teku. Vse ponudbe, ki jih je sklad marca letos prejel, so bile previsoke, zato je sklad ponovil razpis. Uspešnost tega je odvisna od razpleta zahteve za revizijo enega od neizbranih ponudnikov.

Gradnja soseske Novo Brdo | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Ko bo nov izvajalec izbran, bo imel skladno z vsebino dokumentacije javnega razpisa dve leti časa za dokončanje gradnje. Prav tako še ni izbran izvajalec gradbeno-obrtniških del, pojasnjujejo na skladu.

Odpuščeni gradbinec toži stanovanjski sklad

Je pa družba Rafael sprožila sodni spor zoper SSRS, ta pa je unovčil bančno garancijo v višini 177 tisoč evrov. Za prekinitev pogodbe z Rafaelom so se na skladu odločili tudi zato, ker naj bi v sevniškem podjetju gradbeni material s tovornjaki odvažali kar na zaščiteno območje Nature 2000.

Gradnja soseske Novo Brdo | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Ljubljanski stanovanjski sklad začel izkop

Bolje kaže gradnji stanovanj na sosednjem zemljišču, kjer je Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) začel zemeljska dela. Tu bo zraslo dodatnih 174 neprofitnih najemnih enot.

Kot najugodnejši izvajalec gradbeno-obrtniških in instalacijskih del je bilo kot vodilni partner izbrano črnomaljsko podjetje TGH v sodelovanju s podjetjem Ande inženiring. Pogodbena vrednost del znaša 17,9 milijona evrov z DDV.

Časovnica del predvideva, da bodo najemniška stanovanja vseljiva spomladi 2021.

Gradnja soseske Novo Brdo | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Prostorski načrti novega vrtca ne predvidevajo

Zanimivo je, da na celotnem, sedem hektarjev velikem zemljišču, kjer je predvidenih skupaj 650 stanovanj, trgovina in lokali, otroški vrtec v skladu z občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN) ni predviden. Tega ni niti v naselju Zeleni gaj. "Zagotavljanje kapacitet za vrtec je v pristojnosti MOL. SSRS je prostor za vrtec zagotovil v soseski Zeleni gaj čez cesto, vendar MOL zanj do zdaj ni izrazila interesa," še pravijo na SSRS.

Vprašanja o nameravani ureditvi vrtca, kjer bo po končani gradnji v obeh soseskah skupaj več kot tisoč stanovanj, smo naslovili tudi na MOL. Potrdili so nam, da trenutno novega vrtca na tem področju ne načrtujejo.

Vrtec v tehnološkem parku

Pojasnili so, da v bližini novih stanovanjskih sosesk Brdo od leta 2015 dalje deluje sedemoddelčni javni Vrtec Vrhovci – Enota Tehnološki park, v katerega se lahko vpisujejo otroci iz novih stanovanjskih sosesk na Brdu. Zatrdili so, da omenjena enota vrtca zadostuje potrebam po prostih mestih s tega območja, kot kažejo podatki o vpisu. "Če bo v prihodnje potrebno, bomo ponovno zagnali projekt povečanja enote na Brdu v okviru Vrtca Vrhovci, za katero smo sicer že pridobili gradbeno dovoljenje," pojasnjujejo.

Dodajajo še, da "glede na demografske podatke rodnosti in podatkov o vpisu, trenutno v Ljubljani ne potrebujemo novih vrtcev, saj že šesto leto zagotavljamo vsem staršem s pogoji javni vrtec že v spomladanskih mesecih (pogoji so stalno prebivališče in stalnost bivanja v MOL, starostni pogoj ter izbira kamorkoli). Vsi otroci iz MOL s stalnim prebivališčem vsaj enega od staršev v MOL, ne glede na stalnost, in z izpolnjenim starostnim pogojem trenutno dobijo javni vrtec, razen če želijo točno določen vrtec oziroma enoto vrtca," še sklenejo. Gradnja soseske Novo Brdo | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ne spreglejte