Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
11.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gospodarska klima gradbeništvo

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 11.46

7 let, 2 meseca

Gospodarska klima v Sloveniji maja nespremenjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vrednost kazalnika gospodarske klime je maja znašala minus 14 odstotnih točk in je bila enaka kot aprila, prav tako pa enaka kot maja lani.

Od dolgoletnega povprečja je bila medtem nižja, in sicer za 12 odstotnih točk, je sporočil državni statistični urad.

Kazalnik zaupanja v gradbeništvu dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2008 V gradbeništvu je vrednost kazalnika zaupanja maja znašala minus 20 odstotnih točk. V primerjavi z mesecem prej je bila za sedem odstotnih točk višja, v letni primerjavi pa 24 točk višja. Od dolgoletnega povprečja je bila nižja le za dve odstotni točki. Kazalnik zaupanja v gradbeništvu je tako dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2008. Vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj v gradbeništvu za naslednje tri mesece so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma zvišale, znižali sta se le vrednosti kazalnikov tehnične zmogljivosti in pričakovana skupna naročila.

Gradbeništvo pesti nezadostno povpraševanje in velika konkurenca Največ podjetij v gradbeništvu je kot omejitev navedlo nezadostno povpraševanje (50 odstotkov podjetij). Sledili so velika konkurenca v dejavnosti (46 odstotkov), visoki stroški dela (39 odstotkov), visoki finančni stroški (32 odstotkov) in težave pri pridobivanju kreditov (31 odstotkov).

Predelovalna dejavnost v primerjavi z aprilom navzgor V predelovalnih dejavnostih je vrednost kazalnika zaupanja maja znašala minus pet točk in je bila za štiri odstotne točke višja kot aprila in za šest odstotnih točk višja kot maja. Od dolgoletnega povprečja je bila nižja za dve odstotni točki. Vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj v predelovalnih dejavnostih za naslednje tri mesece so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma zvišale, znižala se je le vrednost kazalnika zaloge, medtem ko je vrednost kazalnika pričakovane cene ostala nespremenjena.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je peti letošnji mesec znašala minus štiri točke, kar je dve odstotni točki več kot mesec prej in šest odstotnih točk manj kot maja lani ter 13 odstotnih točk manj od dolgoletnega povprečja. Kazalniki stanj in pričakovanj so se v primerjavi s prejšnjim mesecem zvišali, razen kazalnikov obseg zalog in pričakovana prodaja. Glavni omejitveni dejavniki v trgovini na drobno so bili nizko povpraševanje (za 55 odstotkov podjetij), konkurenca v sektorju (za 49 odstotkov podjetij) in visoki stroški dela (za 48 odstotkov podjetij). Osem odstotkov podjetij ni navedlo omejitev.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila maja za pet odstotnih točk nižja kot prejšnji mesec in za sedem odstotnih točk nižja kot maja lani. Znašala je minus 14 točk, kar je 29 odstotnih točk manj od dolgoletnega povprečja. Vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj so se večinoma znižale; izjema je bil kazalnik pričakovane prodajne cene. Največ podjetij v storitvenih dejavnostih je kot omejitev navedlo nezadostno povpraševanje (48 odstotkov); sledile so finančne ovire (44 odstotkov podjetij), težave zaradi drugih ovir (11 odstotkov), pomanjkanje delovne sile (tri odstotke). 17 odstotkov podjetij ni navedlo omejitev.

Ne spreglejte