Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2013,
14.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nepremičnine nepremičninski davek

Sreda, 23. 10. 2013, 14.12

7 let, 2 meseca

Franci Gerbec o nepremičninskem davku: Gre za vprašanje prave mere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nepremičninski strokovnjak Franci Gerbec pravi, da je predvidena davčna stopnja pri davku na nepremičnine previsoka: "Že preveč ljudi je socialno ranljivih, z novim davkom jih bo še več."

Franci Gerbec, član strokovnega odbora vseslovenskega posveta o novem sistemu obdavčenja nepremičnin, pravi, da so predvidene davčne stopnje tako za bivalne kot poslovne nepremičnine prevelike. "Pri predlaganih davčnih stopnjah davka na nepremičnine gre za 100-odstotno povečanje glede na prihodke, ki so izhajali iz zdajšnjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. To je prevelik poskok," pravi Gerbec, ki meni, da bi se položaj od 25 do 30 odstotkov ljudem, ki že zdaj komaj in težko shajajo, še poslabšal.

Davčne stopnje so socialno nevzdržne "Treba se je zavedati, da nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ni vezano na vrednost posameznih nepremičnin, temveč je odvisno od parcele in neto tlorisne površine objekta. Nov sistem pa temelji na posplošeni tržni vrednosti nepremičnin. Če bi šla vlada z davkom v razumno povečanje, bi še šlo, tako pa je takšen predlog socialno in ekonomsko nevzdržen. Za številne kategorije prebivalstva in številne podjetnike."

Pet odstotkov naj država vzame občinam "Potrebujemo nov, modernejši način obdavčevanja – zdajšnje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ima namreč številne slabosti –, vendar ne tako enormnega povečanja. Še posebej ker so v bazi geodetske uprave številne napake," pravi nepremičninski strokovnjak, ki je vladi že predlagal, naj del denarja, ki bi prišel iz naslova nepremičninskega davka, vzame drugje. "Treba bi bilo zmanjšati javno administracijo. Najbolj preprosto bi bilo za pet odstotkov znižati sredstva občinam, ki na letni ravni prek glavarin dobijo več kot dve milijardi evrov. V trenutku lahko prihranimo 100 in še nekaj milijonov. In zaradi tega ne bi bankrotirala nobena občina!"

Ne smemo govoriti o povprečnem zvišanju Gerbec pravi, da je v Sloveniji 67 tisoč enočlanskih gospodinjstev, predvsem upokojenci, ki tega bremena ne bodo zmogli. "O tem, koliko več bomo v povprečju plačevali zaradi davka na nepremičnine, ni dobro govoriti, saj lahko pri nekom to pomeni zvišanje za nekaj odstotkov, pri drugem, ki do zdaj ni plačeval minimalnih prispevkov, pa lahko to pomeni, da bo plačeval tudi 200 ali 300 odstotkov več. To pa bi bilo enormno povečanje."

Ne spreglejte