SiolNET. Posel danes Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska investicijska banka Gorenju odobrila 50-milijonsko posojilo

0,15

termometer

Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac in podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB) Laszlo Baranyay sta danes v Velenju podpisala pogodbo, s katero je EIB s 50 milijoni evrov podprla Gorenjeve programe raziskav, razvoja in inovacij.

[video: 58393 / ]

Podpisa se je udeležil tudi premier Miro Cerar, ki je ocenil, da gre za izrazito razvojno naravnan dogovor med Gorenjem in EIB. Cerar je tudi dejal, da Gorenje predstavlja pomembno zgodbo o uspehu in da je Gorenje blagovna znamka, ki širi ime Slovenije po svetu. Po Cerarjevem mnenju je to posojilo sredstvo, ki je vložena v človeško znanje, in prav človek je tisti, ki kreira uspeh Gorenja.

Gorenje Miro Cerar Franjo Bobinac Evropska investicijska banka Foto: Ana Kovač

Bobinac: Gorenje bo postalo globalno

Bobinac je povedal, da bo po strateškemu načrtu za obdobje 2016–2020 skupina Gorenje postala globalna. Gonilo rasti je razvoj premijskih in inovativnih aparatov ter blagovnih znamk najvišjega razreda. "Pričakujemo, da se bo do leta 2020 njihova prodaja podvojila in dosegla 30 odstotkov celotne prodaje skupine Gorenje. Posojilo EIB razumemo kot izraz zaupanja in podpore pri doseganju ambicioznih strateških ciljev in nadaljnjega razvoja skupine Gorenje", je še dejal Bobinac.

Gorenje Miro Cerar Franjo Bobinac Evropska investicijska banka Foto: Ana Kovač

Baranyay je povedal, da bo posojilo EIB podpora Gorenjevim aktivnostim raziskav, razvoja in inovacij ter proizvodnje inovativnih in okolju prijaznih električnih naprav v različnih državah članicah EU, prispevalo bo k prepotrebni krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Gorenje Miro Cerar Franjo Bobinac Evropska investicijska banka Foto: Ana Kovač

Evropska investicijska banka (EIB) je s tem podprla načrte skupine Gorenje v obdobju 2016–2019 za uporabnikom in okolju bolj prijazne gospodinjske aparate. Projekte v tej smeri bo skupina peljala v svojih centrih v Sloveniji, na Švedskem, Nizozemskem in Češkem.

Gorenje Miro Cerar Franjo Bobinac Evropska investicijska banka Foto: Ana Kovač

Vlada je odločitev, da posojilu EIB Gorenju v višini do 50 milijonov evrov z ročnostjo sedem let za financiranje programa raziskav, razvoja in inovacij ne nasprotuje, sprejela lansko jesen. Kot so takrat navedli, je posojilo nezavarovano.

Gorenje je lani vlaganja v razvoj izdelkov povečalo za 0,3 odstotne točke na 2,7 odstotka prihodkov od prodaje skupine, ki so dosegli 1,225 milijarde evrov, je razvidno iz letnega poročila. Vlaganja namerava v prihodnjih štirih letih še okrepiti. Ravno v tem času so v Gorenju začeli izdelovati pomivalne stroje lastne blagovne znamke in tako pomembno dopolnili ponudbo velikih gospodinjskih aparatov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin