Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
4. 3. 2014,
6.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stečaj gospodarska kriza

Torek, 4. 3. 2014, 6.22

6 let, 7 mesecev

Eksplozija stečajev: lani dvakrat več kot predlani

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Neugodno okolje za podjetništvo, manjša domača poraba in skorajšnja uvedba nepremičninskega davka zaostrujejo poslovanje podjetij, zaradi česar se veča število stečajev.

Januarja je bilo po podatkih poslovnega imenika poslovnega imenika bizi.si začetih 158 odstotkov več stečajev kot istega meseca lani, lani pa je v stečaju končalo 88 odstotkov več slovenskih podjetij kot leto prej. V notranjsko-kraški regiji se je število stečajev lani povečalo za 143 odstotkov, v osrednjeslovenski pa za 135 odstotkov glede na leto 2012. Trend stečajev je bil izrazitejši v drugi polovici leta.

Na začetku februarja letos je bilo v Sloveniji delujočih 194.345 podjetij, kar je sicer tri odstotke več kot na začetku lanskega leta. Novoustanovljenih podjetij je bilo 27.475, iz poslovnega registra pa je bilo izbrisanih dobrih 20 tisoč. Levji delež za porast števila poslovnih subjektov gre pripisati predvsem registraciji samostojnih podjetnikov.

Je pa bilo januarja v primerjavi z lanskim januarjem za desetino manj ustanovljenih podjetij. Na novo ustanovljenih je bilo 2.146 podjetij, a je hkrati v prvem mesecu novega leta vrata zaprlo 1.546 poslovnih subjektov.

Tretjina vseh ustanovljenih podjetij prihaja iz osrednjeslovenske regije, največjo rast novoustanovljenih podjetij pa ima spodnjeposavska regija.

Slaba polovica je samostojnih podjetnikov Med delujočimi poslovnimi subjekti je slaba polovica (79.103) samostojnih podjetnikov, sledi jim dobrih 65 tisoč družb z omejeno odgovornostjo, na tretjem mestu so društva. V Sloveniji imamo registriranih kar 3.142 sindikatov, 2.251 samozaposlenih v kulturi ter 1.300 zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov.

Odraz neugodnega poslovnega okolja se po podatkih bizi.si pozna tudi pri številu izbrisanih podjetij. Tretjina lani vseh izbrisanih podjetij prihaja iz osrednjeslovenske regije. V Zasavju je bilo lani izbrisanih slabih pet odstotkov podjetij, najmanj pa na Koroškem. Tu je nehalo delovati 17 odstotkov manj podjetij kot leto prej.

Podjetja davkariji dolgujejo 950 milijonov evrov Vse več je tudi podjetij, ki ne morejo poravnati dolgov do davkarije. Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb, ki so davčni upravi dolgovale več kot 5.000 evrov in s plačilom zamujale več kot 90 dni, je konec januarja znašal 951,7 milijona evrov, kar je 870 tisoč evrov več kot v predhodnem mesecu.

Ne spreglejte