Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2020,
14.32

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

4

Natisni članek

2TDK Dušan Zorko

Torek, 6. 10. 2020, 14.32

3 leta, 6 mesecev

Dušan Zorko zapušča 2TDK, na čelu podjetja Pavle Hevka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

4

Dušan Zorko | Foto STA

Foto: STA

Nadzorni svet projektnega podjetja 2TDK se je danes z dosedanjim generalnim direktorjem Dušanom Zorkom in direktorjem Markom Brezigarjem sporazumno dogovoril za predčasno prenehanje mandata. Ob tem je za novega generalnega direktorja imenoval Pavla Hevko, za direktorja pa Iztoka Černošo. Delo bosta začela v sredo, njun mandat je štirileten.

Zorku in Brezigarju tako delovno razmerje preneha z današnjim dnem, upravičena pa sta do pogodbeno dogovorjene odpravnine v višini treh mesečnih prejemkov, so sporočili iz podjetja, zadolženega za vodenje projekta gradnje drugega tira med Koprom in Divačo. Nova dvočlanska uprava bo tako z delom začela v sredo, Černoša pa je pred imenovanjem odstopil kot član nadzornega sveta 2TDK, navaja STA.

Hevka je sicer tudi vodja projekta za vzdrževanje cest pri Družbi za razvoj in upravljanje investicij DRI. Je inženir gradbeništva, obenem pa tudi magister ekonomskih in poslovnih ved. Ima 34 let delovnih izkušenj pri vodenju in svetovanju na gradbiščih ter pri vodenju najzahtevnejših infrastrukturnih projektov, so poudarili na 2TDK. Ob svoji profesionalni dejavnosti pa je tudi predsednik Turistične zveze Slovenije, piše STA.

Janez Janša
Novice Janša razkril, kako bomo zajezili drugi val okužb #video

Černoša je medtem univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva z večletnimi izkušnjami z vodenjem investicijskih in infrastrukturnih projektov s področja gradbeništva. Izkušnje ima tudi s področja kohezijskih projektov. Opravljen ima strokovni izpit za pooblaščenega inženirja s področja gradbeništva pri Inženirski zbornici Slovenije in usposabljanje za člane nadzornih svetov in upravnih odborov za podjetja v upravljanju Slovenskega državnega holdinga. V preteklosti je sodeloval tudi z direkcijo za infrastrukturo na področju projektiranja in vodenja infrastrukturnih projektov, poroča STA.

Zorko se tako s čela 2TDK poslavlja približno po letu in devetih mesecih. Nadzorniki so ga namreč za generalnega direktorja imenoval januarja lani. Na položaju je nasledil dotedanjega direktorja Žarka Sajića in postal tretji direktor podjetja, ki ga je leta 2016 za vodenje največjega infrastrukturnega projekta v državi ustanovila vlada Mira Cerarja. Najprej je družbo vodil Metod Dragonja.

Če ne bi odstopil sam, bi ga razrešili

O Zorkovem predčasnem odhodu s položaja se je sicer govorilo že kar nekaj tednov. Po današnjem poročanju portala Necenzurirano se je Zorko o sporazumnem odhodu dogovoril še pred sejo nadzornega sveta, ki ga vodi Robert Rožič. Če na to ne bi pristal, bi ga nadzorniki po informacijah portala razrešili zaradi krivdnih razlogov, povezanimi z velikimi zamudami pri gradnji 1,2 milijarde evrov vrednega projekta, za katere je odgovorno dosedanje vodstvo družbe, navaja STA.

Po številnih zapletih z oddajo prvih gradbenih del (za premostitev Glinščice) v tem trenutku teče veliko zahtevnejši postopek oddaje glavnih del na projektu, pri čemer se prav tako pojavljajo zapleti. V začetku septembra je tako 2TDK po napotkih Državne revizijske komisije, ki je ugodil zahtevku za revizijo Kolektorja CPG in Gorenjske gradbene družbe, upravičene ponudnike pozval k dopolnitvi predloženih dokazil o sposobnosti gradnje.

Revizorji so namreč razveljavili odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti trem kitajskim gradbincem - China State Construction Engineering Corporation, China Railway Group in China Gezhouba Group v sodelovanju s slovenskim Ginexom - ter konzorciju turškega IC Ictas s sarajevskim Euro-Asfaltom, konzorciju Gorenjske gradbene družbe, novomeškega CGP in češkega Metroslava ter konzorciju dveh turških gradbincev YDA in Unitek, poroča STA.

Pod vodstvom sedanje uprave je projektno podjetje sicer naredilo tudi več pomembnih korakov na poti uresničevanja projekta. Prejšnji mesec je Evropska komisija Sloveniji za projekt namenila še 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za projekt, tako Zorko kot minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa sta tedaj izpostavila, da gre za pomembno etapno zmago, ki sta jo pripisala tudi dobremu sodelovanju med ministrstvom in projektnim podjetjem.

Z NLB pa je 2TDK podpisal dolgoročno pogodbo v višini 112,5 milijona evrov za financiranje tega največjega infrastrukturnega projekta v državi. V podjetju so se pohvalili tudi z nekaterimi ugotovljenimi prihranki pri ceni projekta, čeprav so sklenili tudi nekaj aneksov, še piše STA.

Ne spreglejte