SiolNET. Posel danes Novice
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Država lahko od Ivana Zidarja terja več kot 800 tisoč evrov

0,85

termometer

Ivan Zidar
Foto: Matej Leskovšek

Kranjsko okrožno sodišče je po poročanju portala 24ur odločilo, da lahko država v postopku osebnega stečaja od nekdanjega prvega moža propadlega gradbenega velikana SCT Ivana Zidarja terja skoraj 827 tisoč evrov. Gre za odvzem premoženjske koristi v sodbi, ki je pravnomočna postala septembra 2016.

Zidar je tej terjatvi v okviru osebnega stečaja, začetega januarja 2016, s tožbo proti državi nasprotoval. Zidar je želel na kranjskem okrožnem sodišču pojasnjevati, zakaj država po njegovem ni upravičena do tega denarja, a je sodišče predlog za njegovo zaslišanje po pisanju 24ur zavrnilo in razsodilo v korist države. Zidar se lahko na na sodbo še pritoži, povzema STA.

Terjatev temelji na sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi izčrpavanja SCT in njegovih hčerinskih družb SCT TKO in SCT GEM iz junija 2015, ki je bila na ljubljanskem višjem sodišču pravnomočno potrjena septembra istega leta.

Prek slamnatih podjetij družbe oškodovali za skoraj 3,5 milijona evrov

Proti nekdanjemu prvemu možu SCT je potekalo več kazenskih postopkov. Proti nekdanjemu prvemu možu SCT je potekalo več kazenskih postopkov. Foto: Bojan Puhek Gre za enega od številnih kazenskih postopkov, ki so potekali zoper nekdanjega prvega moža SCT. Za zlorabo položaja sta bila nekdanja člana uprave SCT Aleksander Meze in Ivan Šimunić obsojena na štiri leta zapora, nekdanji direktor murskosoboškega SCT TKO Alojz Bokan na leto dni zapora, nekdanji direktor SCT GEM Mihael Zidar pa na pol leta zapora. Matej Pogačar, Dejan Jevtović in Janez Sokler so bili medtem obsojeni za kaznivo dejanje pomoči pri zlorabi položaja. Pogačar in Sokler sta dobila leto dni zaporne kazni, Jetović pa leto in pol zaporne kazni.

Obsojeni so družbe po oceni sodnega senata prek slamnatih podjetij oškodovali za skoraj 3,5 milijona evrov. Tožba je bila vložena tudi zoper Ivana Zidarja, a je bil postopek v tem delu zaradi njegovih zdravstvenih težav ustavljen. Sodišče je kljub temu odločilo, da Zidarju in njegovi ženi odvzame omenjeno protipravno pridobljeno premoženjsko korist v višini 899.556 evrov, po delnem pobotu v 2017 pa je znesek terjatve države v osebnem stečaju nižji za 72.707 evrov in znaša 826.848 evrov.

Ivan Zidar Foto: STA

Ob osebnem stečaju Zidarja priznanih več kot 16 milijonov evrov terjatev

Zidarjev pooblaščenec Matjaž Pajk je po pisanju časnika Gorenjski glas pred dnevi na naroku povedal, da je Zidar na pravnomočno sodbo podal zahtevek za varstvo zakonitosti in ustavno pritožbo, postopek osebnega stečaja pa so do odločitve vrhovnega sodišča prekinili, poroča STA.

V osebnem stečaju nad Zidarjem je bilo sicer priznanih za skupno 16,3 milijona evrov terjatev, od tega za 15,9 milijona evrov navadnih in 427 tisoč evrov zavarovanih terjatev. Največji upnik je SCT v stečaju, ki ima priznanih za 8,7 milijona evrov navadnih terjatev. Postopek naj bi bil, kot navaja 24ur, po ocenah končan v začetku leta 2023.

Hilda Tovšak Novice Tovšakova uradno zapušča zapor na Igu #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin