Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2011,
20.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Deutsche Telekom kazen

Četrtek, 29. 12. 2011, 20.39

7 let, 2 meseca

Deutsche Telekom bo plačal zaradi korupcije v Makedoniji in Črni Gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemški Deutsche Telekom in madžarki Magyar Telekom sta privolila v plačilo kazni ameriškemu pravosodnemu ministrstvu in Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) zaradi podkupovanja.

Kazni bosta plačala zaradi podkupovanja državnih uradnikov v Črni Gori in Makedoniji.

Deutsche Telekom je tožba doletela zaradi lastništva Magyar Telekom Američani so vložili tožbo v skladu z določili zakona, ki prepoveduje podkupovanje tujih državnih uradnikov. V času podkupovanja leta 2005 in 2006 so delnice obeh podjetij uvrščene na Newyorško borzo. Deutsche Telekom je tudi večinski lastnik ameriškega podjetja T-Mobile.

Umazanije je sicer počelo le madžarsko podjetje, Deutsche Telekom pa je tožba doletela zaradi lastništva Magyar Telekom. Podjetji morata plačati skupaj 95 milijonov dolarjev, od tega 64 milijone kazenske odškodnine in 31 milijonov dolarjev civilne. Večino tega mora poravnati Magyar Telekom.

Naslednji dve leti podjetji prav tako ne bosta smeli storiti nobenega prekrška, sicer ju bodo preganjali naprej. S tem sta se podjetji, ki sta pozneje začeli sodelovati s preiskavo, brez priznanja krivde izognili pregonu.

Poravnava ni končala tožbe proti trem nekdanjim direktorjem Poravnava pa ni končala tožbe proti trem nekdanjim direktorjem Magyar Telekoma, ki se otepajo posebne tožbe. To so nekdanji glavni izvršni direktor Elek Straub, direktor za strateško organizacijo Andras Balogh ter direktor za poslovni razvoj in nabave Tamas Morvai.

Trojica naj bi bila odgovorna, da je Magyar Telekom v letih 2005 in 2006 državnim uradnikom v Makedoniji ter Črni gori preko posrednikov izplačalo skupaj 12,2 milijona evrov, da jim pomagajo premagati konkurenco pri pridobivanju posla za prevzem črnogorskega državnega telekomunikacijskega podjetja Telekom Crne Gore AD, ter za blokiranje konkurence na makedonskem trgu mobilne telefonije.

Porabo denarja so upravičevali z lažnimi pogodbami Podkupovanje v Makedoniji je potekalo preko posrednika iz Grčije, v primeru Črne Gore pa neposredno. Magyar Telekom pa je porabo denarja upravičeval z lažnimi pogodbami za svetovalne in marketinške dejavnosti.

Ameriške oblasti so lani iz podobnih primerov korupcije v tujini od podjetij izterjale za 1,8 milijarde dolarjev kazni. Leta 2009 so podjetja zaradi korupcije v tujini plačala 641 milijonov dolarjev.

Ne spreglejte