Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2024,
7.54

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

kazen Tottenham Joe Lewis

Petek, 5. 4. 2024, 7.54

3 tedne, 4 dni

Nekdanji lastnik Tottenhama

Joe Lewis bo plačal več milijonov: Sram me je, se opravičujem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Joe Lewis | Joeja Lewisa je ameriško zvezno sodišče na Manhattnu kaznovalo s petimi milijoni dolarjev. | Foto Reuters

Joeja Lewisa je ameriško zvezno sodišče na Manhattnu kaznovalo s petimi milijoni dolarjev.

Foto: Reuters

Britanskega milijarderja Joeja Lewisa, nekdanjega lastnika angleškega nogometnega kluba Tottenham, je ameriško zvezno sodišče na Manhattnu kaznovalo s petimi milijoni dolarjev (4,6 milijona evrov) kazni, s čimer se je izognil odhodu v zapor zaradi trgovanja z notranjimi informacijami na borzi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Poleg denarne kazni je sodnica Jessica Clarke 87-letnega Joeja Lewisa obsodila tudi na tri leta pogojne kazni.

Liverpool
Sportal Neverjetno, kako je Chelsea spravil na kolena United! Liverpool spet vodi.

"Danes sem tukaj, ker sem naredil zelo hudo napako, sram me je in se opravičujem," je s tresočim glasom dejal poslovnež, ki je krivdo priznal.

S krhko postavo in prevezo na levem očesu je Lewis prosil za pomilostitev ter obljubil, da si bo vzel čas, ki mu je ostal, da bo živel in se izboljšal.

Poslovnež, ki prebiva na Bahamih, je konec januarja priznal krivdo v treh točkah obtožnice borzne goljufije, za katero je zagrožena kazen od 5 do 20 let zapora.

Odmerjeno kazen so predlagali tudi tožilci, ki so v pisnem dokumentu poudarili, da je obtoženi proti koncu svojega življenja in da je njegovo zdravje zelo slabo.

Trabzonspor : Fenerbahce pretep 2024
Sportal Huda kazen za Trabzonspor

Denarna kazen tudi podjetju Broad Bay

V okviru postopka je tudi Lewisovo podjetje Broad Bay priznalo krivdo za prikrivanje dejanj svojega šefa in mu je bilo naloženo plačilo več kot 50 milijonov dolarjev (46 milijonov evrov) kazni. Ameriško pravosodje je Lewisa tudi prisililo, da je odstopil z vseh položajev v podjetju.

Ameriško pravosodje je Lewisa tudi prisililo, da je odstopil z vseh položajev v podjetju. | Foto: Reuters Ameriško pravosodje je Lewisa tudi prisililo, da je odstopil z vseh položajev v podjetju. Foto: Reuters

Joseph "Joe" Lewis je bil obtožen, da je prek svoje investicijske družbe Tavistock Group izkoristil svoj položaj v vodstvu več družb, ki kotirajo na borzi, da bi pridobil dostop do zaupnih informacij, ter zaposlenim, prijateljem in ljubici večkrat ponudil nasvete za borzne nagrade. Svetoval je celo osebnim pilotom letal, ki so imeli koristi od milijonov evrov dobička.

Med temi nasveti so bile zaščitene informacije o prihajajočih ugodnih rezultatih testov za biokemična podjetja.

Njegovo premoženje je ocenjeno na več kot pet milijard evrov. | Foto: Reuters Njegovo premoženje je ocenjeno na več kot pet milijard evrov. Foto: Reuters

Eden najbogatejših v Združenem kraljestvu

Lewis velja za enega najbogatejših ljudi v Združenem kraljestvu, njegovo premoženje je po Forbesu ocenjeno na več kot pet milijard evrov in je povezano z njegovimi dejavnostmi trgovca s tujimi valutami iz 80. let prejšnjega stoletja.

Milijarder je lastnik bahamske družbe Tavistock Group, katere hčerinska družba ENIC je leta 2001 postala delničarka angleškega prvoligaša Tottenhama.

Leta 2022 je Lewis nadzor nad Spursi predal družinskemu skladu in se uradno umaknil iz vodenja klubskih poslov.

Manchester City - Arsenal
Sportal Arsenal neporažen na derbiju v Manchestru, Liverpool pa z zmago na vrh
Ne spreglejte