Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2015,
17.12

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

minimalna plača delodajalci sindikati vlada

Torek, 22. 9. 2015, 17.12

5 let, 5 mesecev

Delodajalci zagrozili vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Združenje delodajalcev Slovenije je odločilo, da ima združenje v primeru podpore vlade zakonu o spremembah minimalne plače in sprejemu v parlamentu polni mandat za izstop iz socialnega sporazuma.

Združenje delodajalcev je vse od začetka pobude sindikalnih central v februarju letos opozarjalo, da takšno ravnanje sindikatov pomeni zanikanje socialnega dialoga, eklatantno kršitev sklenjenega socialnega sporazuma in nespoštovanje podpisane konvencije št. 131 Mednarodne organizacije dela o minimalni plači, opozarjajo delodajalci.

Sindikati so namreč v parlamentarno proceduro poslali svoj predlog spremembe definicije minimalne plače, da bi iz nje izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, podporo pa so jim napovedali tudi v koaliciji.

S takšnim ravnanjem tako sindikati kot predstavniki vlade po mnenju delodajalcev kršijo podpisano konvencijo o minimalnih osebnih dohodkih, ki jasno opredeljuje vlogo obeh socialnih partnerjev v procesu določanja, spreminjanja in usklajevanja minimalne plače.

Kopač Mrakova odziv obžaluje Ministrica za delo Anja Kopač Mrak obžaluje odziv delodajalcev. "Računam na razum. Ob tem, ko so koalicijske stranke že v celoti podprle predlog zakona o minimalni plači, je tu spremembe težko pričakovati," meni ministrica. Vendar je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer poudarila, da bodo vse te vidike v sklopu parlamentarne razprave celovito naslovili in sprejeli pravično odločitev, ki bo tudi v pravnih okvirih. Na vprašanje, ali podpora sindikalnemu predlogu torej ni tako gotova, je odgovorila, da je čar parlamentarne razprave ravno to, da se lahko celovito seznanijo z zadevo, razpravljajo o vseh argumentih ter najdejo rešitev, ki je v skladu s pravili ter je obenem odraz kompromisa.

Ne spreglejte