SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delodajalci zagrozili vladi

1

termometer

Združenje delodajalcev Slovenije je odločilo, da ima združenje v primeru podpore vlade zakonu o spremembah minimalne plače in sprejemu v parlamentu polni mandat za izstop iz socialnega sporazuma.

Združenje delodajalcev je vse od začetka pobude sindikalnih central v februarju letos opozarjalo, da takšno ravnanje sindikatov pomeni zanikanje socialnega dialoga, eklatantno kršitev sklenjenega socialnega sporazuma in nespoštovanje podpisane konvencije št. 131 Mednarodne organizacije dela o minimalni plači, opozarjajo delodajalci.

Sindikati so namreč v parlamentarno proceduro poslali svoj predlog spremembe definicije minimalne plače, da bi iz nje izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, podporo pa so jim napovedali tudi v koaliciji.

S takšnim ravnanjem tako sindikati kot predstavniki vlade po mnenju delodajalcev kršijo podpisano konvencijo o minimalnih osebnih dohodkih, ki jasno opredeljuje vlogo obeh socialnih partnerjev v procesu določanja, spreminjanja in usklajevanja minimalne plače.

Kopač Mrakova odziv obžaluje Ministrica za delo Anja Kopač Mrak obžaluje odziv delodajalcev. "Računam na razum. Ob tem, ko so koalicijske stranke že v celoti podprle predlog zakona o minimalni plači, je tu spremembe težko pričakovati," meni ministrica. Vendar je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer poudarila, da bodo vse te vidike v sklopu parlamentarne razprave celovito naslovili in sprejeli pravično odločitev, ki bo tudi v pravnih okvirih. Na vprašanje, ali podpora sindikalnemu predlogu torej ni tako gotova, je odgovorila, da je čar parlamentarne razprave ravno to, da se lahko celovito seznanijo z zadevo, razpravljajo o vseh argumentih ter najdejo rešitev, ki je v skladu s pravili ter je obenem odraz kompromisa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin