SiolNET. Posel danes Novice
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj še izboljšal gospodarske obete za Slovenijo

0,36

termometer

Rast. BDP.
Foto: Thinkstock

Evropska komisija je v spomladanski gospodarski napovedi še izboljšala gospodarske obete za Slovenijo, ki naj bi letos dosegla 4,7-odstotno, prihodnje leto pa 3,6-odstotno rast, kar je znatno nad povprečjem v območju evra.

Komisija sicer Slovenijo znova opozarja na pričakovano poslabšanje strukturnega fiskalnega položaja.

Spomladanska napoved za letos in prihodnje leto je tako za 0,5 oziroma 0,1 odstotne točke boljša kot prejšnja, februarska.

Lani je bilo slovensko gospodarstvo s petodstotno krepitvijo BDP med najhitreje rastočimi v območju evra, je izpostavila komisija v poročilu o Sloveniji.

Bruseljska napoved je nekoliko slabša od marčne ocene Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki je Sloveniji za letos napovedal 5,1-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,8-odstotno.

Evropska komisija, EU, zastava Foto: Reuters

Komisija Sloveniji za letos napoveduje 0,5-odstotni presežek, medtem ko je lani novembra napovedala izravnane javne finance, za prihodnje leto pa napoveduje 0,4-odstotni presežek, kar je enako, kot je napovedala v jesenski napovedi.

Komisija sicer po izboljšanju v lanskem letu znova opozarja na pričakovano ponovno poslabšanje strukturnega fiskalnega položaja. Strukturni primanjkljaj naj bi letos znašal 1,1 odstotka, prihodnje leto pa 1,5 odstotka BDP.

Novembra je komisija Sloveniji napovedala, da naj bi strukturni primanjkljaj v obdobju 2016-2018 ostal pretežno nespremenjen pri 1,6 odstotka BDP, nato pa se leta 2019 znižal za 0,2 odstotne točke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin