Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2016,
12.53

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

5

Natisni članek

električna energija Stavka Blaž Košorok

Četrtek, 14. 4. 2016, 12.53

2 meseca, 2 tedna

Bomo zaradi stavke elektroenergetikov kmalu imeli težave doma?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

5

Daljnovod | Foto Matjaž Rušt

Foto: Matjaž Rušt

Četrti dan stavke okoli tri tisoč zaposlenih v elektroenergetskih družbah porabniki še niso občutili posledic pri oskrbi z elektriko.

V sindikatu energetikov so pred začetkom stavke poudarjali, da bi lahko odjemalci ob zaostrovanju stavke in neodzivnosti vlade morda čutili tudi posledice pri oskrbi z elektriko, kar bi povzročilo materialno škodo.

V sistemskem operaterju prenosnega omrežja Eles sicer zagotavljajo, da do prekinitve dobave elektrike ne bo prišlo, saj Slovenija razpolaga z zadostnimi čezmejnimi prenosnimi zmogljivostmi, ki presegajo porabo električne energije v državi. A škoda bi bila kljub temu storjena.

Sindikati zaostrovanje stavke napovedujejo za prihodnji teden. Doslej so stavkali z dvourno prekinitvijo dela na delovnem mestu. Medtem ko v Teš 6 še ni prišlo do omejevanja proizvodnje električne energije pa so jo v Dravskih in Soških elektrarnah že omejevali.

Materialne škode stavke še ni mogoče določiti s konkretnimi številkami, pravijo naši sogovorniki. | Foto: Bojan Puhek Materialne škode stavke še ni mogoče določiti s konkretnimi številkami, pravijo naši sogovorniki. Foto: Bojan Puhek

Povečuje se predvsem nematerialna škoda

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok pravi, da stavka delavcev v elektroenergetskih družbah bolj kot materialno povzroča predvsem nematerialno škodo.

"S takšnimi dejanji se vsi skupaj nismo prikazali v najlepši luči. V tem trenutku težko govorimo in ocenjujemo materialno škodo. To bomo lahko storili šele po končani stavki, če bo škoda sploh nastala," pojasnjuje Košorok.

Škodo bomo lahko ocenili šele po končani stavki, če bo sploh nastala, pojasnjuje Blaž Košorok, generalni direktor HSE.  | Foto: Bor Slana Škodo bomo lahko ocenili šele po končani stavki, če bo sploh nastala, pojasnjuje Blaž Košorok, generalni direktor HSE. Foto: Bor Slana

 


 

 

 

 

Tudi v sistemskem operaterju distribucijskega omrežja SODO v tem trenutku težko neposredno ocenjujejo nastalo škodo zaradi stavke.

"Delavci v elektrodistribucijskih podjetjih stavkajo po urniku, kar vsak dan stavke pomeni izpad dela nekaj ur vsakega delavca, ki stavka, kar v skupnem pomeni kar nekaj efektivnih delovnih ur. Vrednostno oceno bomo lahko podali šele po koncu stavke, saj moramo prejeti pričakovana poročila iz elektrodistribucijskih podjetij," je pojasnil direktor Matjaž Vodušek in poudaril, da je njihova naloga na vsak način zaščititi odjemalca.

Z Elesa so nam sporočili, da trenutno ne razpolagajo s podatki o ukrepih, ki jih bo sindikat med morebitnim zaostrovanjem stavke izvajal in v kakšnem obsegu, zato tudi oni ne morejo napovedati škode, ki bi zaradi teh ukrepov nastala. "Prav tako ni znano kdaj bo sindikat morebitne zaostrene ukrepe stavke napovedal in ali se bo napovedanih ukrepov dosledno držal, kar sta dodatni neznanki pri določanju stroškov blaženja ukrepov stavke," je povedal Franc Kropec, vodja Službe za obratovanje na Elesu.

Sevčnikar: Materialna škoda je manjša, kot če stavke ne bi bilo

"S stavko opozarjamo na nepravilnosti, ki se dogajajo, ker vlada noče reagirati. Po naši oceni je kakršnakoli morebitna materialna škoda, ki bi med stavko nastala, manjša, kot če stavke ne bi bilo. Mislim tudi, da tega nihče ne bo mogel oceniti oziroma bodo to težko naredili, ker je treba poznati tako trenutne razmere v elektrogospodarstvu kot vse konkretne aktivnosti med časom, ko se je zadeva omejevala," pojasnjuje predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar.

Branko Sevčnikar | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ne domišljajte si, da lahko povsod hodite po podjetju

Današnji incident, ko je direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Arman Koritnik onemogočil dostop do bloka šest vsem zaposlenim, je Košorok argumentiral z besedami, da je "direktor Teša zgolj zagotovil, da se nepooblaščene osebe ne morejo prosto gibati v vseh prostorih bloka šest, kjer se izvajajo ključni procesi za delovanje strateško pomembne elektrarne. To ni nič nenavadnega," je prepričan prvi mož HSE.

Stavkovni zaplet v Šoštanju se je zgodil že v torek, ko se je direktor Koritnik zaprl v komandno sobo bloka šest in preprečil morebitno gospodarsko škodo.

Ne spreglejte