SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bomo Slovenci dobili nov davek?

1

termometer

Nemčija se zavzema za uvedbo skupnega davka evroobmočja. Imenovati želi finančnega ministra evroobmočja, ki bi razpolagal s svojim proračunom in imel pristojnosti oblikovanja davčne politike.

Kot je na podlagi virov z nemškega finančnega ministrstva prvi poročal nemški časnik Der Spiegel, idejo podpira nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Ta je pripravljen znatna finančna sredstva iz nemških davčnih prilivov prenesti na ločen račun evropske monetarne unije. O tem naj bi se že več kot leto dni dogovarjal s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Ni še znano, ali bodo novi davek plačevali le državljani člani območja z evrom ali vsi Evropejci.

Del denarja od dohodnine in DDV bi se prelil v skupen evropski proračun Ena od možnosti predvideva, da bi 19 držav članic območja z evrom del svojih nacionalnih prihodkov z naslova dohodnine in davka na dodano vrednost prelilo v skupen proračun evroobmočja. Novi finančni minister evroobmočja bi imel pristojnosti obstoječim davkom dodati tudi nove, piše Spiegel.

"Pripravljeni smo resno razpravljati o teh vprašanjih," je Spiegel citiral vir z nemškega finančnega ministrstva.

Schäublova tiskovna predstavnica ni niti potrdila niti zanikala poročanje nemškega časnika. "Posamezne predloge je treba gledati v celotnem kontekstu. Prav tako predloge zahtevajo spremembe evropskih pogodb," je dejala tiskovna predstavnica. Zanikala je, da bi se govorilo o "davku na evro".

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je prejšnji mesec sicer predstavil vizijo za strožji skupni nadzor gospodarstev evroobmočja.

Kaj o tem menijo slovenski finančni analitiki in evropski poslanec?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin