Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
12.14

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Jure Leben Luka Koper Dragomir Matić

Petek, 24. 11. 2017, 12.14

6 let, 5 mesecev

Bo šef Luke Koper med prazniki odletel s položaja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Dragomir Matič | Foto STA

Foto: STA

Delničarji Luke Koper bodo na izredni skupščini 28. decembra odločali tudi o nezaupnici upravi, ki jo vodi Dragomir Matić. Točko predlaga nadzorni svet, in sicer zaradi ugotovitev posebne revizije poslov Luke z izvajalci pristaniških storitev (IPS), kaže danes objavljen sklic skupščine.

Izredna skupščina je bila sprva sklicana za 14. december, a jo je družba danes preklicala, ker od sklica do skupščine ne bi minilo zakonsko določenih 30 dni, in za 28. december sklicala novo.

Dodatno je na dnevni red uvrščena točka o nezaupnici predsedniku uprave Dragomirju Matiću, članici uprave Ireni Vincek in članu uprave Andražu Novaku, kaže sklic na spletni strani Ljubljanske borze. V upravi je še delavski direktor Stojan Čepar.


Preberite še:


Nadzorniki: Revizija je razkrila nepravilnosti

Nadzorni svet je v obrazložitvi predloga zapisal, da je poročilo revizijske družbe Pricewaterhousecoopers o posebni reviziji z 12. novembra letos razkrilo nepravilnosti in izpostavljenost visokim tveganjem pri delovanju družbe, predvsem na področju sodelovanja z IPS.

"Tako je bilo med drugim v posebni reviziji ugotovljeno, da ne obstaja analiza ocene tveganj poslovnega modela IPS (vključno s pravnimi in regulatornimi tveganji) ali kvantitativne primerjave stroškov in koristi poslovnega modela IPS v primerjavi z uporabo lastne delovne sile, kar ima za posledico pomembna finančna in davčna tveganja ter tveganja neprekinjenega poslovanja," so navedli.

Posebni revizor delničarje opozarja na sistemsko neurejenost na številnih delovnih področjih, za vodenje katerih je kot kolektivni organ odgovorna uprava družbe.

Ker se poročilo o posebni reviziji družbe ne opredeljuje do odškodninske odgovornosti uprave družbe, nadzorni svet delničarjem na njegovi podlagi ne predlaga imenovanja posebnega zastopnika za vložitev odškodninske tožbe, pač pa delničarjem, ki se bodo na isti skupščini seznanili s poročilom posebne revizije, s predlogom sklepa "omogoča razpravo in odločanje o zaupanju do uprave", so dodali nadzorniki, ki jih vodi Rado Antolovič.

Jure Leben ne izpolnjuje pogojev

O menjavi uprave se v zadnjem času ugiba ob praktično vsaki seji nadzornikov. Med imeni kandidatov se v medijih pojavlja državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. A to po naših informacijah ne drži. 

Statut družbe Luke Koper med pogoji za imenovanje predsednika uprave določa, da mora imeti kandidat pet let vodstvenih izkušenj na vodilnih mestih v velikih družbah, tega pogoja pa Leben ne izpolnjuje. Iz biografije Jureta Lebna je razvidno, da ni bil niti en dan zaposlen v velikih gospodarskih družbah, kaj šele na vodilnih mestih. Leta 2008 je prevzel vodenje Centra za obnovljive vire energije in varstvo okolja Pivka, nato se je zaposlil v vladni službi za podnebne spremembe. V letu 2012 je delo nadaljeval na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, nekaj časa je bil svetovalec v družbi Hoteli Bernardin, od lani pa je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo.

Neuradno ga funkcija zanima, glede tega pa v stranki SMC naj ne bi bilo enotnih mnenj. Ta nesoglasja naj bi bila razlog za to, da je Leben pred dnevi odstopil s položaja vodje odbora SMC za okolje in prostor.

Ne spreglejte