Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
13.20

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Alenka Žnidaršič Kranjc SDH Dragomir Matić Luka Koper

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 13.20

6 let, 5 mesecev

Upravi Luke Koper grozi nezaupnica na skupščini lastnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Dragomir Matič | Foto STA

Foto: STA

Izredna skupščina Luke Koper, po kateri bo znano več o usodi uprave Dragomirja Matiča, bo 14. decembra.

Na današnji seji je nadzorni svet Luke Koper, ki mu predseduje Rado Antolović, obravnaval ugotovitve posebne revizije družbe PWC.

Ta je pregledovala poslovno sodelovanje Luke Koper z lokalnimi podjetji, izvajalci pristaniških storitev, ki so znana tudi kot "gazde". Od njih najemajo delavce, pri tem pa se že dalj časa pojavljajo očitki o nepravilnostih in izkoriščanju.

Objavljamo -> Poročilo o posebni reviziji

Na decembrski skupščini bodo med drugim zamenjali tudi revizorsko družbo KPMG. Ta je bila konec junija letos izbrana za revizijo letnih izkazov za poslovna leta 2017, 2018 in 2019.

Nadzorni svet Luke Koper je po naših informacijah ugotovil, da je KPMG v navzkrižju interesov zaradi drugih poslov v družbi in da ne more neodvisno revidirati njenih bilanc.

Na tej skupščini naj bi država kot večinska lastnica Luke Koper izrekla tudi nezaupnico zdajšnji upravi pod vodstvom Dragomirja Matiča. Po zakonu o gospodarskih družbah lahko nadzorni svet odpokliče posameznega člana uprave, če mu skupščina izreče nezaupnico.

Gre torej za akt, ki ga lahko nadzorniki spoštujejo ali pa tudi ne, vendar je mogoče pričakovati, da bodo na podlagi večinske volje lastnikov v prihodnjih mesecih zamenjali upravo.

Luka Koper, protesti | Foto: STA , Foto: STA ,

Posebna revizija spornih poslov

Očitki, ki v zadnjem obdobju letijo na Matičevo upravo, so:

  • slabši rezultati, izkoriščenost opreme in prenizek donos v primerjavi s pristanišči v regiji, zaradi česar bi morala Luka Koper dosegati višje dobičke,
  • divji zahod na področju najemanja izvajalcev pristaniških storitev, kjer so državni organi ugotovili, da gre za "suženjsko delo" z nizkim plačilom, ogromno denarja pa se dvigne in izgine neznano kam.

Preberite več:

Ena Luka Koper, dva svetova: ko sindikati pozabijo na najeto delovno silo 

Za "gazde" v Luki Koper rekordno leto, država nadnje pošilja revizorje


V Slovenskem državnemu holdingu (SDH) so zato izglasovali posebno revizijo poslovanja in junija letos na skupščini izbrali družbo PWC, ki bi pregledala domnevno sporne posle Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev (IPS). Finančna uprava (Furs) in delovna inšpekcija sta namreč že ugotovili številne nepravilnosti.

Na današnji seji nadzornega sveta Luke Koper naj bi PWC predstavil ugotovitve, sporni posli med Luko Koper in IPS pa naj bi bili tudi podlaga za izrek nezaupnice in posledično zamenjavo Matičeve uprave.

Nasprotujejo objavi ugotovitev revizije

Toda Matičeva uprava se je postavila na obrambne okope in se na več frontah bori proti SDH in predčasni zamenjavi.

Uprava Luke Koper po naših informacijah revizorjem PWC grozi z odškodninsko tožbo, saj naj bi ti po vsebini pregledovali tudi posle v Luki Koper po 30. juniju, ko so sprejeli revizijo. S tem naj bi prekršili določila pogodbe.

Prizadevala naj bi si tudi za preprečitev javne objave ugotovitev revizije poslovanja. Njihov argument naj bi bil, da bodo pri tem razkrite poslovne skrivnosti, Luka Koper pa bi s tem utrpela poslovno škodo.

Študijo ruši združenje, ki ga financira tudi Luka Koper

Že dalj časa traja tudi javna diskreditacija študije, na podlagi katere država od Matiča zahteva boljše rezultate.

Pri rušenju študije se je v prvo vrsto postavilo Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pod vodstvom Kristjana Verbiča. | Foto: Matej Povše Pri rušenju študije se je v prvo vrsto postavilo Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pod vodstvom Kristjana Verbiča. Foto: Matej Povše SDH je namreč v pripravi na sprejetje gospodarskega načrta za prihodnje obdobje najel mednarodno družbo McKinsey, kjer so "na daljavo" pregledali poslovne procese v Luki Koper. Ugotovili so ogromne rezerve oziroma neučinkovitosti pri poslovanju.

Pri rušenju študije se je v prvo vrsto postavilo Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) pod vodstvom Kristjana Verbiča. Ta prek sodišča izpodbija tudi letošnje imenovanje članov nadzornega sveta, ki jih je predlagal SDH in v nasprotju s prejšnjimi nadzorniki niso naklonjeni upravi.

Luka Koper je pomembna financerka Verbičevega združenja. Pred lansko skupščino so z njim sklenili 13.300 evrov vreden posel organiziranega zbiranja pooblastil delničarjev. Verbič je bil eden od glavnih govorcev na shodih ob lanski blokadi pristanišča.

Dobivajo posle v družbi in revidirajo njene bilance

Medtem ko se SDH zavzema za preveritev poslov v Luki Koper in prevetritev uprave, pa ta sklepa posle z revizorjem, ki bo pregledoval bilance družbe.

Konec maja letos, vsega mesec dni pred skupščino, na kateri so KPMG izbrali za revizorja, je Luka Koper s sestrsko družbo KPMG poslovno svetovanje sklenila 26.500 evrov vreden posel "optimizacije nabavnega procesa".

Po naših informacijah je uprava najela KPMG poslovno svetovanje za pripravo lastne študije, ki bi bila protiutež študiji Mckinseyja. Na podlagi teh ugotovitev bi sprejela ustrezne ukrepe za prestrukturiranje poslovanja in se rešila očitkov SDH.

Nekaj tednov po skupščini je Luka Koper s KPMG poslovno svetovanje sklenila še aneks k pogodbi v vrednosti nekaj več kot 8.000 evrov.

Zaradi navedenega navzkrižja interesa naj bi nadzorniki, kot rečeno, zahtevali zamenjavo revizorja. Po dostopnih podatkih naj bi že našli novega, družbo BDO, ki naj bi za revidiranje bilanc Luke Koper ponudila najugodnejšo ceno.

Bodo odškodnino za Gašparja Mišiča terjali od nekdanjih nadzornikov?

V Luki Koper ostaja odprto vprašanje odškodnine nekdanjemu predsedniku uprave Gašparju Gašparju Mišiču. Ta je Luko Koper vodil v letih 2013 in 2014, dokler ga ni razrešil nadzorni svet pod vodstvom Alenke Žnidaršič Krajnc.

Gašpar Gašpar Mišič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Gašpar Mišič je po razrešitvi tožil Luko zaradi nezakonite razrešitve. Tožbo naj bi dobil, saj je sodišče v Kopru delno ugodilo njegovemu tožbenemu zahtevku. Prisodili so mu 130 tisoč evrov odškodnine. Ker Gašpar Mišič ne izpolnjuje pogojev za zasedbo položaja predsednika uprave, kar je sam predlagal, bo po pravnomočnosti dobil odškodnino, ki jo bo morala plačati Luka Koper.

Po naših informacijah naj bi država kot lastnica Luke Koper to odškodnino terjala od nekdanjih nadzornikov pod vodstvom Žnidaršič-Kranjčeve. Tožili naj bi nadzorni svet kot kolektivni organ, posamezni člani pa bi lahko v postopku pred sodiščem dokazali, da so bili proti sporni zamenjavi.

Nadzorniki Luke Koper so sicer do določenega zneska zavarovani za odškodninsko odgovornost, vendar le za civilno, ne pa tudi za kazensko.

Sindikati nad članico nadzornega sveta

Še preden bi se izvedlo glasovanje o spremembi revizorja, pa so se oglasili sindikati v družbi, ki ves čas krijejo hrbet uprave pod vodstvom Matiča.

SDH je na junijski skupščini dosegel odpoklic prve nadzornice Alenke Žnidaršič-Kranjc, ki dalj časa ni bila v dobrih odnosih z državo kot največjo lastnico. | Foto: STA , SDH je na junijski skupščini dosegel odpoklic prve nadzornice Alenke Žnidaršič-Kranjc, ki dalj časa ni bila v dobrih odnosih z državo kot največjo lastnico. Foto: STA , Z očitki o koruptivnosti in netpreglednosti pri izbiri podjetja BDO za revizorja so ostro nastopili proti članici nadzornega sveta in predsednici revizijske komisije Barbari Nose

Nosetova je bila v preteklosti zunanja članica revizijske komisije v Luki Koper in je po naših informacijah opozarjala na več spornih poslov. S tem je bila trn v peti (zdaj že nekdanjim) nadzornikom in vodstvu Luke Koper.

Po informacijah predstavnikov zaposlenih v koprskem pristanišču je bila ponudba podjetja BDO sprva slabša od konkurenčnih, nato pa naj bi Nosetova zahtevala dopolnitev ponudb. Podjetje BDO naj bi na koncu oddalo bistveno ugodnejšo ponudbo in zmagalo.

Kaj je pokazala preiskava nesreče, v katero je vpleten prvi sindikalist?

Nadzorni svet Luke Koper po naših informacijah čaka tudi na poročilo o julijski delovni nesreči s smrtnim izidom, v kateri je bil udeležen Mladen Jovičić, predsednik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta koprske družbe.

V delovni nesreči s smrtnim izidom je bil udeležen Mladen Jovičić, predsednik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta koprske družbe. | Foto: STA , V delovni nesreči s smrtnim izidom je bil udeležen Mladen Jovičić, predsednik sindikata žerjavistov in član nadzornega sveta koprske družbe. Foto: STA , Tragični dogodek se je zgodil v poznih popoldanskih urah 29. julija. Enega od delavcev je med čiščenjem skladišča na terminalu sipkih tovorov stisnil grabilnik žerjava, ki ga je takrat upravljal Jovičić. Delavec je na kraju nesreče umrl zaradi poškodb. 

Po naših informacijah naj bi kriminalisti že ugotovili, da je vodja delovnega procesa (signalist, odgovoren za koordinacijo med žerjavistom in delavcem na terminalu) svoje delo opravljal brez ustreznega izpita. 

Tudi ta delavec naj bi delal za isti IPS kot pokojni delavec.

Preberite več: Luka Koper: kaj bo pokazala preiskava nesreče, v katero je vpleten prvi sindikalist

Ne spreglejte