Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
8. 6. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

5

Natisni članek

SDH Luka Koper nadzorni svet Alenka Žnidaršič Kranjc

Četrtek, 8. 6. 2017, 4.11

6 let, 6 mesecev

Za "gazde" v Luki Koper rekordno leto, država nadnje pošilja revizorje

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

5

Luka Koper | Foto STA

Foto: STA

Slabe delovne razmere, slabo plačilo in denar na roke. To je vsakdanja realnost delavcev, ki jih za različna dela v Luki Koper najemajo lokalna podjetja, izvajalci pristaniških storitev, znani tudi kot "gazde". Čeprav je inšpektorat za delo v preteklosti pri njih večkrat ugotavljal kršitve delovne zakonodaje, je za njimi rekordno leto.

V našem edinem pristanišču, kjer zaposleni v teh podjetjih opravljajo različna dela, so jim namreč v lanskem letu kljub opozorilom delovnih in davčnih inšpektorjev izplačali več kot 25 milijonov evrov, s čimer so za 16 odstotkov presegli plačila v letu 2015.


Preberite še:
V koprskem pristanišču se je zrušilo dvigalo


To je lastnikom teh podjetij oziroma "gazdam", kot jim pravijo, prineslo tudi rekordne zaslužke. Samo deset največjih zunanjih izvajalcev v Luki Koper je ustvarilo 14 milijonov evrov prihodkov od prodaje in podvojilo čisti dobiček na več kot 400 tisoč evrov.

Kdo služi milijone v Luki Koper

Nesporni vladar med njimi je podjetje T-Momo v lasti bratov Tairoski, ki v zadnjih letih skokovito povečuje promet z Luko Koper. Po dostopnih podatkih zaposluje že 120 ljudi, ob treh milijonih evrov prihodkov pa so imeli lani več kot 90 tisoč evrov dobička.

Dragomir Matić, prvi mož Luke Koper | Foto: STA , Dragomir Matić, prvi mož Luke Koper Foto: STA , Pri rasti podjetja T-Momo, tako pravijo naši viri, naj bi imeli ključno vlogo trije ljudje: predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić, član uprave Andraž Novak in vodja operative v Luki Koper Boštjan Brlek. Zdajšnji člani uprave Luke Koper so sicer v preteklosti zavrnili očitke o favoriziranju tega podjetja in svojih povezavah z njim.

Med tistimi, ki za Luko izvajajo pristaniške storitve in ji tako tekoč zagotavljajo cenejšo delovno silo, so (bila) še podjetja Lucport, Meol, MD-Skip, Mavema, Gaf, S.T. in Šmitran. Nekatera od njih so izgubila pogodbo z Luko Koper, vendar so delavce in posle prevzeli drugi.

Enako delo, nekajkrat nižje plačilo

V Luki Koper naj bi po neuradnih ocenah prek posredniških podjetij delalo od 800 do tisoč ljudi, kar pomeni, da jih je še enkrat toliko kot vseh redno zaposlenih.

Čeprav naj bi najeti delavci v večini primerov opravljali enaka dela kot redno zaposleni, so v primerjavi z njimi bistveno slabše plačani. Medtem ko povprečni strošek na zaposlenega v Luki Koper zaradi uspešnega poslovanja znaša že nekaj manj kot 4.300 evrov bruto, naj bi najeti delavci prejemali precej nižje mesečno plačilo.

Medtem ko naj bi Luka Koper za posameznega najetega delavca plačevala od devet do 12 evrov na uro, naj bi ti dobivali okoli sedem evrov bruto. Po informacijah nekaterih medijev naj bi jim posredniška podjetja za delo v Luki Koper ponujala celo 3,6 evra na uro.

Rekordni rezultati, a slabši od konkurence

V Luki Koper so v lanskem letu dosegli največji ladijski pretovor v 60-letni zgodovini. Rekordna je bila količina pretovora kontejnerjev, vozil in generalnih tovorov. Čisti prihodki od prodaje Luke Koper so se približali 200 milijonom evrov, najvišji doslej pa je bil tudi čisti dobiček, ki je presegel 32 milijonov evrov.

Vendarle to ni posledica (le) lastnega dela, temveč v Luki Koper žanjejo sadove okrevanja evropskega gospodarstva in s tem povezane pozitivne kazalnike v logistični dejavnosti.

Tudi sicer SDH po naših informacijah opozarja na slabe delovne procese in s tem manj učinkovito poslovanje. Medtem ko se v Luki Koper hvalijo z rekordnim pretovorom in prihodki, naj bi primerljiva pristanišča ustvarjala bistveno boljše rezultate in marže.

Za Luko Koper, ki je v zadnjih letih vlagala ogromna sredstva v širitev zmogljivosti, naj bi bilo največje tveganje ponovitev krize po letu 2008. Če bi se pojavila gospodarska recesija, bi zdaj rekordni pretovor usahnil, Luka Koper pa bi lahko čez noč izgubila nekaj deset odstotkov letnega prometa.

Nedokumentirani dvigi gotovine

Številni zato opozarjajo na sporno dogajanje v Luki Koper in izkoriščanje najete delovne sile. Omenjena podjetja označujejo za nezakonite agencije za posredovanje dela. 

To je ob pregledu sodelovanja Luke Koper z njimi ugotovila tudi finančna uprava RS (Furs), je pred tedni razkril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Po mnenju Fursa bi morali pristaniške delavce zaposliti Luka Koper ali pa njeni zunanji izvajalci.

Denar gotovina | Foto: Tina Deu-Siol.net Foto: Tina Deu-Siol.net Če bi jih Luka Koper zaposlila in plačevala enako kot preostale zaposlene, bi zelo verjetno poslovala celo z izgubo. To poudarjajo tudi v Luki Koper. Zato so se očitno raje odločili za obvod okrog delovne zakonodaje, ki pa največjo korist prinaša lokalnim podjetnikom. 

Davčni inšpektorji so odkrili, da izvajalci pristaniških storitev sodelujejo s podizvajalci, njihovih lastnikov pa ni mogoče najti. Ugotovili so celo, da zadnji v podizvajalski verigi praviloma dvigujejo nedokumentirano gotovino, ki je vir za izplačevanje zaposlenih na črno, dodatno plačilo sicer redno zaposlenih, lahko pa tudi za različne provizije.

Nekatera podjetja, ki so v preteklosti delala za Luko Koper in ostala brez pogodbe, so končala v stečaju in z visokimi obveznostmi do države in povezanih podjetij. Pri enem od njih je Furs zaznal celo sum davčne utaje.

Gre za ljubljansko podjetje Alatran, ki je še v letu 2015 ustvarilo nekaj manj kot milijon evrov prihodkov od prodaje, julija lani pa mu je Furs odvzel identifikacijsko številko za DDV zaradi utemeljenega suma utaje davkov oziroma sodelovanja pri njej.

Država bi v Luko Koper poslala revizorje

Nepreglednemu poslovanju Luke Koper so se odločili narediti konec v Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja večinski delež države v družbi. Na skupščini delničarjev, ki bo konec meseca, bodo zahtevali posebno revizijo poslovanja. 

Ta naj bi pregledal poslovanje Luke Koper s petimi največjimi izvajalci pristaniških storitev, s katerimi po naših podatkih opravi za skoraj deset milijonov evrov poslov. Posebni revizor naj bi preverjal, kdo jih izbira, kdo določa cene in kdo izvaja nadzor.

Po mnenju SDH pri poslih Luke Koper s temi podjetji obstaja sum korupcijskih in drugih tveganj, ki bi lahko vodili do oškodovanja pristaniške družbe.

Zamenjali bi Žnidaršič-Kranjčevo

Kot smo poročali, bodo na skupščini predvidoma predčasno zamenjali predsednico nadzornega sveta Luke Koper Alenko Žnidaršič Kranjc. Ta že dalj časa ni v dobrih odnosih z državo kot največjo lastnico.

Bo Alenka Žnidaršič Kranjc predčasno izgubila položaj prve nadzornice Luke Koper? | Foto: STA , Bo Alenka Žnidaršič Kranjc predčasno izgubila položaj prve nadzornice Luke Koper? Foto: STA , "Nadzorni svet je izgubil zaupanje lastnika. Zadnja dogajanja, predvsem javno razkritje ugotovitev finančne uprave v zvezi s poslovanjem Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev, ki je še dodatni kamenček v mozaiku pokazateljev neustreznega obvladovanja tveganj," so zahtevo utemeljili v SDH.

V SDH predlagajo, da bi poleg Žnidaršič-Kranjčeve odpoklicali še članico nadzornega sveta Elen Twrdy. Namesto njiju predlagajo imenovanje Milana Jelenca in Barbare Nose. Prvi prihaja iz Slovenskih železnic in je strokovnjak za logistiko, Nosetova pa naj bi bila v nadzornem svetu pristojna za obvladovanje tveganj.

Do julija lani je bila Nosetova tudi zunanja članica revizijske komisije v Luki Koper in je po naših informacijah opozarjala na več spornih poslov ter bila s tem trn v peti zdajšnjim nadzornikom in vodstvu Luke Koper.

Bodo mali delničarji izpodbijali zamenjavo?

SDH ima dovolj glasov za odpoklic Žnidaršič-Kranjčeve in imenovanje novih nadzornikov. A lahko se ponovi lansko dogajanje, ko so v Luki Koper predstavniki sindikatov organizirali proteste zaposlenih zaradi vmešavanja države v vodenje družbe in preprečili zamenjavo.

Prva dama in lastnica zavarovalniške skupine Prva Group se očitno ne namerava posloviti iz Luke Koper. Na to kažejo tudi njena ravnanja. Nadzorni svet pod njenim vodstvom je namreč skupščino, na kateri bo država volila nove člane nadzornega sveta, sklical tako, da bi lahko ta padla zaradi ničnosti.

Namesto da bi izpeljal postopke za akreditacijo kandidatov za nadzornike in jih predlagal v imenovanje delničarjem, tega ni naredil. Seznam kandidatov je pustil prazen. Zaradi tega bi lahko mali delničarji izpodbijali veljavnost skupščine in njenih sklepov.

Medtem ko se bliža vroča skupščina delničarjev, na kateri bo država znova poskušala prevzeti vajeti v Luki Koper, je vse več informacij, da so glavni akterji za to, da ubranijo Žnidaršič-Kranjčevo, pripravljeni žrtvovati predsednika uprave družbe Matića.

Ne spreglejte