Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2018,
11.05

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

IMF Argentina

Sreda, 9. 5. 2018, 11.05

5 let, 11 mesecev

Argentina se zaradi padanja vrednosti pesa spet obrača k IMF

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Argentina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Argentina se zaradi občutnega padca vrednosti valute peso spet obrača k Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), s katerim je leta 2006 za desetletje prekinila sodelovanje. Argentina, ki je že večkrat v zgodovini razglasila nesposobnost odplačevanja dolga, je tako v sredo s skladom začela pogovore o posojilni liniji.

"Odločil sem se, da z IMF začnemo pogovore o liniji finančne podpore," je Macri v torek dejal v televizijskem nagovoru. "Sledimo edini razpoložljivi poti za izhod iz ekonomske stagnacije, da bi se tako izognili veliki gospodarski krizi, ki bi prizadela vse in nas potisnila nazaj v našem razvoju," je nadaljeval.

Pojasnil je, da bo posojilna linija namenjena temu, da se bo druga največja južnoameriška država lažje spopadla z zanjo vse bolj zaostrenim globalnim ekonomskim okoljem naraščajočih obrestnih mer v razvitem svetu (še posebej v ZDA), ki sprožajo beg kapitala iz razvijajočih se držav in znižujejo vrednost njihovih valut, in rasti cen nafte.

Šlo naj bi za okoli 20 milijard dolarjev

Finančni minister Nicolas Dujovne je Macrija dopolnil z besedami, da si bo Argentina prizadevala doseči dogovor o t. i. preventivni posojilni liniji, ni pa hotel povedati, o kakšnem znesku je govora. Po mnenju analitikov bi lahko njena višina dosegla okoli 20 milijard dolarjev. Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je povedala, da se bodo pogovori "o načinih, kako podpreti argentinsko gospodarstvo" začeli kmalu in naj bi potekali po hitrem postopku.

Argentina je leta 2006 prekinila sodelovanje s skladom

Argentina tako spet aktivno sodeluje z IMF, potem ko je leta 2006, ko mu je odplačala zadnjo tranšo posojila, za desetletje, v katerem sta državo vodila Nestor Kirchner in nato njegova žena Cristina Fernandez de Kirchner, celo prekinila sodelovanje s skladom. Odnosi so se izboljšali šele z Macrijevim prihodom na oblast leta 2015, Dujovne pa je v torek dejal, da gre zdaj "za zelo drugačno ustanovo, kot je bila pred 20 leti".

Zadnja velika kriza je državo prizadela v letih 2001 in 2002

Argentina se je že večkrat v zgodovini znašla v težkih finančnih in gospodarskih razmerah ter razglasila nesposobnost odplačevanja državnega dolga, nazadnje v letih 2001 in 2002, ko je po večletni krizi padla pod skoraj sto milijard dolarjev visoko dolžniško goro, podpirati pa jo je nehal tudi IMF.

IMF | Foto: Reuters Foto: Reuters

V pogajanjih z upniki so nato skoraj vsi sprejeli dogovor o prestrukturiranju dolga, ki je predvideval odpis 70 odstotkov vrednosti obveznic. Sedem odstotkov upnikov je takšno rešitev zavrnilo in zahtevalo, da jim država poplača polno vrednost obveznic. Zgodba se je z dogovorom nato razpletla leta 2016, ko se je država vrnila na finančne trge in odplačala tudi zadnja stara posojila IMF.

Državo je prizadelo zaostrovanje ameriške centralne banke

Argentina je s prihodom Macrija na oblast po več kot desetih letih bolj protekcionistično naravnanega vodenja danes že pokojnega Kirchnerja in njegove žene v prvih dveh letih uživala razmeroma ugodne ekonomske razmere, a v zadnjem času jo je zaostrovanje denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve močno prizadelo.

Lani s skoraj 25-odstotno inflacijo

Argentinski peso je v zadnjih tednih izgubil več kot desetino vrednosti, inflacija pa je lani na primer dosegla skoraj 25 odstotkov in naj bi se tudi letos gibala okoli 20 odstotkov. Argentinska centralna banka je ključno obrestno mero pretekli teden dvignila na 40 odstotkov, a učinek slabljenja pesa predvsem na dražitev zadolževanja v tujini je bil očitno prevelik.

Za težave kriva leta previsoke javne porabe

Macri je priznal, da je Argentina med državami, ki so najbolj odvisne od tujega financiranja, za kar so po njegovih navedbah odgovorna leta previsoke javne porabe, kar želi njegova administracija z reformnimi ukrepi zdaj nasloviti. Nad temi bo očitno v prihodnje spet bdel tudi IMF.

Ne spreglejte