Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
11.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

inflacija Slovenija

Petek, 29. 4. 2011, 11.07

7 let, 2 meseca

Aprila v Sloveniji 0,8-odstotna inflacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se aprila v primerjavi z marcem v povprečju zvišale za 0,8 odstotka, je objavil državni statistični urad.

Rast cen na letni ravni je znašala 1,7 odstotka, povprečna 12-mesečna inflacija pa je bila 1,9-odstotna. Najbolj so se dvignile cene obleke in obutve V aprilu so največ k inflaciji prispevale cene v skupinah obleka in obutev, ki so se predvsem zaradi menjave kolekcij dvignile za 3,8 odstotka, alkoholne pijače in tobak, ki so v največji meri zaradi dviga trošarin na cigarete narasle za dva odstotka, stanovanjska oprema in stanovanje, ki so se na račun dražjega kurilnega olja povzpele za odstotek, ter hrana in brezalkoholne pijače, kjer so predvsem zaradi dražjega sadja zabeležili 0,8-odstoten dvig cen. Pocenitve le v skupinah komunikacije in zdravje Pocenitev je bilo v četrtem mesecu malo. Statistični urad jih je zabeležil le v skupinah komunikacije (-0,9 odstotka) in zdravje (-0,1 odstotka). Do znižanje cen v prvi od omenjenih skupin je sicer prišlo zaradi nižjih cen telefonskih in internetnih storitev.

Marčevska inflacija je bila višja Aprilska mesečna inflacija je bila precej nižja od marčne, ki je znašala 1,6 odstotka. Tudi letna inflacija je bila z 1,7 odstotka za 0,2 odstotne točke nižja kot marca, bila pa je tudi precej nižja od lanske aprilske letne inflacije (2,3 odstotka).

Na letni ravni so se najbolj dvignile cene alkohola Na letni ravni so se cene najbolj povišale v skupinah alkoholne pijače in tobak ter stanovanje (+6,3 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (+4,2 odstotka) in stanovanjska oprema (+3,5 odstotka).

Med januarjem in aprilom je bila inflacija v Sloveniji 1,5-odstotna, potem ko je bila v enakem obdobju lani 1,7-odstotna, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila generalna direktorica državnega statističnega urada Irena Križman.

Na letni ravni so se cene zvišale za dva odstotka Cene življenjskih potrebščin, merjene s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, so se aprila medtem na mesečni ravni zvišale za 0,7 odstotka (aprila za 1,4 odstotka). Na letni ravni so se cene zvišale za dva odstotka (lani 2,7 odstotka), povprečna 12-mesečna rast cen pa je glede na marec ostala pri 2,2 odstotka (lani le odstotek).

V aprilu se je blago podražilo za 1,1 odstotka, storitve pa za 0,1 odstotka, v enem letu pa so šle cene blaga navzgor za 3,2 odstotka, cene storitev pa navzdol za 0,4 odstotka.

Cene so se v četrtem mesecu najopazneje zvišale v skupini obleka in obutev (+3,8 odstotka), v enem letu pa v skupini stanovanje (+8,2 odstotka).

Ne spreglejte