Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
5. 5. 2017,
14.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

26

Natisni članek

Boris Šuštar Boštjan Šoba osebni stečaj sodišče dolg

Petek, 5. 5. 2017, 14.23

6 let, 6 mesecev

Akter odmevne podkupovalne afere si lahko oddahne

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

26

Boštjan Šoba | Foto STA

Foto: STA

Boštjan Šoba, obsojenec iz korupcijske afere Šuštar, se je pred roko pravice dolga leta skrival v Kanadi. Kljub temu so mu slovenska sodišča znova pogledala skozi prste.

Potem ko so ga konec leta 2012 pogojno izpustili na prostost, se je zdaj predčasno rešil še 90 tisočakov denarne kazni za kazniva dejanja, zaradi katerih je bil leta 2011 obsojen. 

Deset mesecev so mu "izbrisali"

Oktobra 2012, ko je prišel iz zapora, je namreč Šoba razglasil osebni stečaj.

Sodišče je določilo najdaljše preizkusno obdobje, ki ga zakon dopušča, to je pet let. Tako bi bil dolgov, ki jih je za nekaj manj kot sto tisoč evrov, rešen konec letošnjega leta.

Toda Šoba se s tem ni strinjal in je zahteval skrajšanje preizkusne dobe. Sprva je bil neuspešen, saj ga je višje sodišče zavrnilo. Ko je konec lanskega leta vložil nov ugovor, pa mu je uspelo. Sodišče je preizkusno dobo skrajšalo za deset mesecev, tako da je bil Šoba že januarja letos prost vseh dolgov.

Država še plačala za njegov osebni stečaj

Najkrajšo v njegovem osebnem stečaju je potegnila država.

sodišče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Šoba je bil namreč brez evra premoženja, čeprav so njegova podjetja v času, ko je bil v Sloveniji, obračala na milijone evrov. Nekaj mesecev pred začetkom sojenja leta 2005 je odprl tudi podjetje na Britanskih deviških otokih, ki ga ni prijavil davčni upravi.

Tudi stečajni upravitelj Peter Tanko s tem ni bil seznanjen oziroma ga Šoba o tem ni obvestil. Ko je Tanko preverjal uradne evidence, je ugotovil, da Šoba v letih pred tem ni bil lastnik podjetij, nepremičnin ali osebnega vozila. 

To je bilo pričakovano, saj je bil Šoba v tem času na begu v tujini, še pred tem pa je zaščitil premoženje v Sloveniji. Podjetja je prodal, enako pa je naredil z delom lastništva družinske hiše blizu Črnuč v Ljubljani. Prenesel ga je na sorodnico.

Da bi sploh lahko pokrili stroške osebnega stečaja, je moralo sodišče v stečajno maso nakazati več kot 1.500 evrov predujma. V njej je tako zmanjkalo denarja za poplačilo države kot daleč največje upnice.

"Sodba bo padla"

V več kot štirih letih, ko je bil Šoba v osebnem stečaju, se je v stečajno maso po dostopnih podatkih nateklo vsega nekaj sto evrov. Večino tega časa je bil namreč brezposeln in prijavljen na zavodu za zaposlovanje. 

Službo je našel šele konec leta 2015. Zaposlil se je v ljubljanskem podjetju Amak Trade, znanem po blagovni znamki Manikira in manikirnih pultih v nakupovalnih središčih. Po naših informacijah je v podjetju prevzel vodenje financ.

Kljub predčasnemu odpustu dolgov v osebnem stečaju je Šoba prepričan, da bo na sodišču dokazal, da so zahtevki države zoper njega neupravičeni, in jih bo uspešno izpodbil. "Sodba bo padla," je bil neomajen.

Pri dolgovih gre predvsem za stranske denarne kazni, stroške sodnih postopkov in zahtevke za plačila premoženjskih koristi.

Podkupnine v zameno za državno pomoč

Podkupovalna afera, zaradi katere sta bila obsojena Boris Šuštar in Boštjan Šoba, sega v obdobje od leta 1998 do leta 2000. Šuštar je kot državni sekretar urejal državno pomoč za podjetja, ki so mu uslugo vračala s podkupnino. Šoba je bil pri tem operativec.

Borisa Šuštarja so zaradi zlorabe položaja oziroma prejemanja podkupnine v njegovi odsotnosti julija 2007 obsodili na šest let zapora.  | Foto: STA , Borisa Šuštarja so zaradi zlorabe položaja oziroma prejemanja podkupnine v njegovi odsotnosti julija 2007 obsodili na šest let zapora. Foto: STA , Sporni posli naj bi potekali prek dveh podjetij, in sicer GSP Ljubljana in GSP Florida. Šoba se je pozneje med sojenjem branil, da so za vse račune, ki sta jih njegovi podjetji izstavili različnim družbam, tudi opravili dogovorjeno delo.

Solastnica ljubljanskega podjetja GSP je bila družba Avto Center Lovše, ki je še danes v rokah staršev Tomaža Lovšeta, znanega poslovneža in nekdanjega lastnika Diners Cluba Slovenija. Lovše, ki je v tistem času vodil državni Peko, je bil tesen sodelavec Šobe, vendar je zanikal kakršnokoli vpletenost v podkupovalno afero.

Nasprotoval izročitvi

Med sojenjem sta tako Šuštar kot Šoba pobegnila, sredi leta 2007 pa so na podlagi tiralice oba ujeli v Kanadi. 

Šuštarja so zaradi zlorabe položaja oziroma prejemanja podkupnine v njegovi odsotnosti julija 2007 obsodili na šest let zapora. Enako tudi direktorje podjetij, ki so sodelovali pri nezakonitih poslih. Kanadski preiskovalni organi so ga oktobra istega leta izročili Sloveniji.

Šoba je medtem nasprotoval izročitvi, tako da se je začel dolgotrajni postopek izročitve. Kanada ga je izročila Sloveniji avgusta 2011, nedolgo zatem pa so ga obsodili na pet let zapora. Ker je pred tem skoraj štiri leta preživel v priporu v Sloveniji in Kanadi, se mu je ta čas vštel v kazen, tako da je konec leta 2012 odkorakal na prostost.

Ne spreglejte