Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
10.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Laško Mercator Agrokor

Petek, 29. 4. 2011, 10.04

7 let, 2 meseca

Agrokor podaljšal ponudbo za delež Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorni svet Pivovarne Laško se še vedno ni odločil glede prodaje 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju, ki naj bi svojo ponudbo podaljšal do sredine prihodnjega tedna.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je nadaljeval sejo, ki jo je v torek prekinil tik pred glasovanjem o morebitni prodaji lastniškega deleža v Mercatorju hrvaškemu živilsko-trgovskemu velikanu.

Razlog za to je bila odločba Urada RS za varstvo konkurence, da Laščanom in nekaterim bankam omeji razpolaganje z delnicami trgovca, zoper katero so v Laškem v četrtek že vložili tožbo na vrhovnem sodišču. Hkrati s tožbo so družbe skupine Pivovarna Laško vložile tudi predlog za izdajo začasne odredbe za odložitev izvršitve izpodbijane odločbe varuha konkurence.

Nadzorni svet podprl upravo Člani nadzornega sveta so se seznanili z omenjeno odločbo varuha konkurence, s tožbo zoper njo na vrhovnem sodišču in s predlogom za izdajo začasne odredbe. Po obravnavi novih dejstev glede prodaje deleža v Mercatorju so podprli upravo pri nadaljevanju postopkov prodaje, so sporočili iz Pivovarne Laško.

Agrokor podaljšal ponudbo Agrokor, ki je edini ponudnik za delež Pivovarne Laško v Mercatorju, za te delnice ponuja po 221 evrov. Hrvaški živilsko-trgovski velikan je ponudbo podaljšal, po neuradnih informacijah do prihodnje srede.

Junija zapade večina bančnih posojil V laški pivovarni so znova zatrdili, da mora uprava kot ključno dejstvo za finančno sanacijo skupine upoštevati, da junija zapade večina kratkoročnih posojil bank, ki jih brez dodatnega kapitala in doseženega dogovora z bankami ne bo mogla poravnati.

Banke so medtem pripravile sporazum o skupini prodaji večinskega deleža Mercatorja. Osnutek sporazuma med drugim predvideva, da bi lastnice 50,9 odstotka Mercatorja (Pivovarna Union, NLB, Pivovarna Laško, družba GB, Rodić M&B trgovina, Abanka Vipa, Radenska, Banka Koper, Hypo Alpe Adria banka, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding) delnice Mercatorja v roku enega leta prodale najboljšemu ponudniku.

Sporazum podpisala manj kot polovica lastnikov Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je dejal, da sporazuma o skupni prodaji niso podpisali, ker ga je trenutno podpisala manj kot polovica lastnikov Mercatorja. Sporazuma niso podpisale niti vse banke, je dejal in napovedal, da se bodo o podpisu odločali, če bodo to storili ostali partnerji.

Brez sporazuma sledi stečaj družbe? Društvo Mali delničarji je Pivovarno Laško pozvalo, naj z bankami nemudoma podpiše sporazum o skupni prodaji 50 odstotkov plus ene delnice Mercatorja in omogoči nadaljevanje finančne sanacije pivovarne. V kolikor k sporazumu ne pristopijo, zavestno vodijo družbo v stečaj, menijo v društvu. Podobno menijo v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, kjer opozarjajo, da bi prodaja zgolj 23,34-odstotnega deleža pomenila, da bodo mali delničarji praktično postali ujetniki nove lastniške strukture.

Selškova: Pridružitev k sporazumu je najboljša rešitev Tudi predsednici upravnega odbora SKB banke in koordinatorki prodaje večinskega deleža v Mercatorju Cvetki Selšek se zdi pridružitev Pivovarne Laško k sporazumu najboljša rešitev, saj bi s tem omogočili oblikovanje paketa delnic, ki bo večji kot 50 odstotkov. Poleg tega bi s skupnim nastopom lastniki zagotovili transparenten postopek prodaje, kot ga zahteva tudi varuh konkurence, je dejala.

Interes za Mercator precej večji kot pred leti Kot je dodala, interes za Mercator obstaja. Je precej večji kot pred dvema letoma, ko so se za delež v Mercatorju zanimali le nekateri investicijski skladi. Podrobnosti, za katere družbe gre, ni želela razkriti, je pa dejala, da gre za družbe, ki delujejo v regiji, pa tudi družbe, ki v njej še niso navzoče.

Židanu se Agrokor ne zdi primeren kupec Po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana je veriga Mercator zelo pomembna za slovensko proizvodnjo hrane. Prek Mercatorjevih polic se namreč po nekaterih ocenah proda do 40 odstotkov v Sloveniji proizvedene hrane, je dejal. Agrokor se mu zdi neprimeren snubec za Mercator, z vidika slovenske proizvodnje hrane bi bil to sovražni prevzem, je prepričan.

Kapitalska družba (Kad) je sicer zahtevala sklic skupščine Pivovarne Laško, na katerem bi odločali o dopolnitvi statuta družbe s pooblastilom upravi za dokapitalizacijo v višini do 50 odstotkov oz. največ 18,25 milijona evrov v obdobju petih let.

Nadzorniki so se s predlogom Kada seznanili, skupščina delničarjev pa bo predvidoma junija. Poleg tega so za svojega predsednika izbrali sedanjega člana nadzornega sveta Vladimirja Malenkoviča. Prejšnji predsednik nadzornega sveta Marjan Mačkošek je namreč konec marca odstopil zaradi različnih pogledov na imenovanje nove članice uprave Mirjam Hočevar.

Ne spreglejte