Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
13.56

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

Tuš trgovci plače Mercator

Sreda, 10. 1. 2024, 13.56

3 mesece, 2 tedna

Mercator dvignil plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
Mercator | Poslovni sistem Mercator zaposluje nekaj več kot 8400 oseb in je s tem največji posamični zaposlovalec v državi. | Foto STA

Poslovni sistem Mercator zaposluje nekaj več kot 8400 oseb in je s tem največji posamični zaposlovalec v državi.

Foto: STA

Največji slovenski trgovec Mercator, ki je obenem tudi največji zaposlovalec v državi, je 1. januarja dvignil osnovne bruto plače na vseh delovnih mestih v podjetju. V povprečju je zvišanje sedemodstotno, na najbolj razširjenih delovnih mestih v prodaji in logistiki pa več kot desetodstotno, so sporočili iz podjetja.

Za delovna mesta prodajalec, komisionar in voznik, ki predstavljajo skoraj polovico zaposlenih, se bo osnovna bruto plača z zdajšnjih 1.100 evrov dvignila na 1.270 evrov.

Z zvišanjem osnovnih bruto plač bodo ohranjena tudi plačna razmerja med delovnimi mesti. V povprečju tako zvišanje pomeni za sedem odstotkov višje osnovne bruto plače v največjem slovenskem trgovcu, ki bo za stroške dela letos po načrtih namenil več kot 18 milijonov evrov dodatnih sredstev.

Mercator
Novice Lastnik Mercatorja je dobil novega lastnika – plinskega kralja

"Leto 2024 smo začeli z vlaganji v zaposlene, v konkurenčnost Mercatorja in krepitev strateškega sodelovanja z lokalnimi dobavitelji. Prepričani smo, da bomo s povišanjem osnovnih bruto plač za vse zaposlene uspešno dosegali svoje poslovne cilje in tudi v prihodnje zagotavljali poslovno rast in razvoj Mercatorja," so v podjetju ob tem navedli predsednika uprave Tomislava Kramarića.

Po grožnji sindikata plače dvignili tudi v Tušu

V trgovcu, ki je po podatkih iz zadnjega objavljenega letnega poročila ob koncu 2022 v povprečju na ravni družbe Poslovni sistem Mercator zaposloval nekaj več kot 8.400 oseb in je s tem največji posamični zaposlovalec v državi, so plače dvignili kmalu po tistem, ko so v tekmecu Engrotuš po grožnji sindikata z enodnevno opozorilno stavko na zadnji delovni dan leta predstavniki zaposlenih z vodstvom dosegli dogovor o dvigu plač.

Po njem bodo prejeli po 120 evrov višje osnovne plače. Osnovna bruto plača delavcev v trgovinah je tako po novem 1.180 evrov, vodje izmen in oddelkov bodo prejeli še 50 evrov dodatka.

Tuš
Novice Sindikat Tuša: Gre za dogovor s stisnjenimi zobmi

Nezadovoljni z obravnavo delavcev v trgovini in s pogajanji z delodajalci o prihodnji ureditvi odnosov med socialnimi partnerji v panogi, potem ko je s koncem 2023 prenehala veljati obstoječa panožna kolektivna pogodba, so tudi v krovnem Sindikatu delavcev trgovine Slovenije.

V sindikatu so decembra med delavci v dejavnosti začeli zbirati tudi podpise pod peticijo za dostojno plačilo in delo v trgovini, ki bi pomenila tudi podporo za morebitno stavko v sektorju. Tega po sklenitvi aneksa k obstoječi kolektivni pogodbi, ki se dotika tudi višine plač, decembra niso dosegli, pogajanja o novi pogodbi pa se nadaljujejo.

Mirko Tuš
Novice Državni sekretar ogorčen nad besedami Mirka Tuša
Ne spreglejte