Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 12. 2023,
6.50

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

Natisni članek

Engrotuš Tuš

Sobota, 30. 12. 2023, 6.50

3 mesece, 4 tedne

Sindikat Tuša: Gre za dogovor s stisnjenimi zobmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34
Tuš | Po nočnih pogajanjih se je "večina delavk v sindikatu odločila za začasen kompromis in izborjeno zvišanje trenutne plače". A je to zgolj začasna zmaga, navajajo. "S tem ne zaključujemo svojega boja," so napovedali. | Foto STA

Po nočnih pogajanjih se je "večina delavk v sindikatu odločila za začasen kompromis in izborjeno zvišanje trenutne plače". A je to zgolj začasna zmaga, navajajo. "S tem ne zaključujemo svojega boja," so napovedali.

Foto: STA

Sindikatu delavcev trgovine Slovenije je ponoči uspelo doseči dogovor z vodstvom trgovske družbe Tuš, po katerem bodo zaposleni prejeli po 120 evrov višje osnovne plače, kar je sicer še vedno 23 evrov pod minimalno plačo. Kot je povedal predstavnik sindikata Andraž Mali, gre za dogovor s stisnjenimi zobmi, zato bodo aktivnosti nadaljevali.

Po Malijevih besedah je bil dogovor dosežen po dolgih in napornih večmesečnih pogajanjih, čeprav je uprava še pred kratkim trdila, da to, kar so zdaj dosegli, ni mogoče. Z odločenostjo zaposlenih so vseeno uspeli dvigniti plače na 1180 evrov, kar še ni polna minimalna plača, za katero so se borili, pač pa izhodišče, iz katerega bodo nadaljevali aktivnosti naslednje leto.

Ob tem so po njegovih besedah izborili tudi izobraževanje na temo mobinga, ki je v trgovinski panogi velika težava, ter dosegli dogovor o nadaljevanju pogajanj za izpolnitev kolektivne pogodbe, znotraj katere bodo zahtevali redno usklajevanje plač z inflacijo ter prihodnjimi dvigi minimalne plače. Za vodje izmen in oddelkov so dosegli dodatek v višini 50 evrov.

V zadnjih dneh se je po njegovih besedah stopnjeval pritisk na zaposlene, tudi v smeri onemogočanja izvedbe stavke, zato bodo začeli kazenske postopke in prijave na inšpektorat za delo, saj želijo doseči, da bo v prihodnje pravica do stavke brezpogojno zagotovljena.

Da je bil boj za pravice zaposlenih močan, je povedala predsednica Tuševega sindikata Mirjana Janjić. Po njenih besedah so z dobro organizacijo ter pritiskom na upravo dosegli približek minimalni osnovni plači. "Še vedno se moramo boriti in pozivam vse ostale zaposlene, ki so bili doslej v strahu in niso želeli pristopiti k stavki, da se nam priključijo pri sindikalnih aktivnostih," je dodala.

Mirko Tuš
Novice Državni sekretar ogorčen nad besedami Mirka Tuša

Kot je povedala, so ponudbo vodstva prejeli v petek okoli 20. ure, nato so izvedli sestanek z vsemi članicami sindikalnih odborov ter tri ure razmišljali o tem, ali sprejeti ponudbo ali pa iti do konca. Okoli polnoči so se z glasovanjem odločili, da prekličejo stavko ter sprejmejo ponudbo. Vsi zaposleni so bili še pravočasno seznanjeni s preklicem, tako da danes v trgovinah po njenih informacijah ni bilo zaradi tega nobenih težav.

Še naprej pa prihajajo sporočila delavcev, da so se še vedno odločeni boriti, pa tudi stavkati, če bo to treba, je dodala. Glede usklajevanja kolektivne pogodbe je povedala, da imajo prva pogajanja 10. januarja.

O pismu ustanovitelja trgovske družbe Mirka Tuša je dejala, da so zaposleni globoko razočarani, da jih na tak način ponižuje nekdo, za katerega ustvarjajo dobiček.

Še bolj oster je bil generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, ki je dejal, da je pismo zaposlene zelo razburilo, saj si niso mogli misliti, da nekdo, ki je podjetje pripeljal v sedanji položaj, lahko sploh očita zaposlenim, da morajo z nizkimi in bednimi plačami sanirati izgubo in tisto, kar je on počel.

"Tukaj se vidi, kakšna je morala posameznih slovenskih tajkunov, ki želijo še naprej v senci krojiti usodo te države, namesto da bi sedeli kje, kjer jim je mesto," je dodal Rožič.

 

Ne spreglejte