Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2018,
19.36

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

Aerodrom Maribor koncesija najemnina Kitajci

Četrtek, 1. 11. 2018, 19.36

5 let, 5 mesecev

Aerodrom Maribor: Čeprav ne plačujejo najemnine, Kitajci zahtevajo koncesijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Mariborskega letališča očitno ne more rešiti nihče. Kitajci, ki naj bi v Mariboru uvedli 11 potniških linij, že dva meseca niso plačali najemnine. Dolg bo kmalu visok že tristo tisoč evrov. Čeprav jim upravljanje drugega največjega in najbolj samotnega letališča pri nas za zdaj ne gre najbolje od rok, od države zdaj zahtevajo 50-letno koncesijo in megalomansko razširitev letališča.

Pred mariborskim letališčem ni prav nobene gneče. Vrata se sicer odpirajo, a potniški terminal sameva, saj letališče ne premore niti ene redne letalske linije, so poročali v oddaji Planet Danes na Planetu. Julija letos so želeli Kitajci ponovno predstaviti svoje načrte, a so dogodek odpovedali le uro pred začetkom.

Letališče Maribor
Novice Hud udarec za mariborsko letališče

Zadnjo najemnino so kitajski investitorji plačali avgusta

"Kredibilnost tej zgodbi daje to, da investitor vsak mesec vladi nakaže sto tisoč evrov. Če vi poznate koga, da bi to tako delal, da ima letališče, ki konstantno nosi izgubo, mislim, da to dovolj dviga kredibilnost," je julija letos dejal podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko

Zdaj so očitno izgubili še ta argument kredibilnosti, zadnjo najemnino so kitajski investitorji namreč plačali avgusta. Po podatkih ministrstva za infrastrukturo najemnine za september in oktober niso poravnali. Kitajci tako državi dolgujejo že skoraj 200 tisoč evrov.

Letališče Maribor
Novice Zakaj mariborsko letališče še ni oživelo

Čeprav ne plačujejo najemnine, Kitajci hočejo 50-letno koncesijo

Vodstvo Aerodroma Maribor danes ni želelo pojasniti, zakaj investitor ne plačuje najemnine. Če se bo to neplačevanje nadaljevalo tudi v prihodnje, bo lahko država enostransko prekinila pogodbo, so poročali na Planetu. To lahko infrastrukturno ministrstvo stori dva meseca od prvega poziva k plačilu zapadlih obveznosti, ključni datum je 26. november.

A ne glede na to, da najemnine ne plačujejo, Kitajci državo prosijo za kar 50-letno koncesijo za letališče. Z infrastrukturnega ministrstva so sporočili, da pripravljajo študijo o najboljši možni rešitvi. Če bo to koncesija, se bo zanjo lahko tudi sedanji najemnik potegoval na razpisu, so poudarili na pristojnem ministrstvu.

Prvi polet letalskega prevoznika VLM Airlines iz Maribora proti Antwerpnu z vmesnim postankom v Münchnu.
Novice Prelomen dan za mariborsko letališče

Domačini nasprotujejo širitvi letališča

Kitajci v zameno za koncesijo obljubljajo naložbe, vredne več kot 600 milijonov evrov. Počasno sprejemanje državnega prostorskega načrta, ki je za gradnjo potreben, pa naj bi bilo tudi razlog za neplačevanje najemnine. Domačini so sicer s civilno iniciativo že protestirali proti širitvi letališča.

"Prepričani smo, da se bo kakovost ljudi v Skokah, Dobrovcih in Dravskem dvoru zelo spremenila," pojasnjuje predsednik Krajevne skupnosti Skoke Zdenko Čuš. Kitajci naj bi državi, če jim ne bo ustregla z dokumentacijo, zagrozili celo z odhodom. Podoben manever je Magni, ki gradi lakirnico v neposredni bližini, že uspel, so še poročali na Planetu.

Ne spreglejte